Kako zaščititi podstrešno stanovanje pred požarom

Podstrešno stanovanje je v enaki nevarnosti pred požarom kot ostala stanovanja. Z eno razliko: v primeru nesreče ostanemo dobesedno brez strehe nad glavo. S pametnim načrtovanjem pa se da tudi to nevarnost zmanjšati. Kako?

Podstrešno stanovanje je v enaki nevarnosti pred požarom kot ostala stanovanja. Z eno razliko: v primeru nesreče ostanemo dobesedno brez strehe nad glavo. S pametnim načrtovanjem pa se da tudi to nevarnost zmanjšati. Kako?

 

Pri predelavi podstrešja v bivalne prostore ali pri gradnji novega podstrešnega stanovanja uporabljajmo negorljive materiale: negorljivo izolacijo, negorljivo notranjo oblogo. Ne samo, da s tem preprečimo vžig teh materialov, z negorljivo oblogo pred ognjem zaščitimo tudi leseno strešno konstrukcijo.

 

kalcer_fermacell_1

 

Pri novejših podstrešjih ali prenovi se vse pogosteje uporablja tudi jeklene nosilce, ti pa so na požar še bolj občutljivi kot leseni, saj se v kratkem času tako segrejejo, da zgubijo nosilnost in se povesijo že pod lastno težo. Zato je pri strešni konstrukciji, ki je delno ali v celoti izdelana iz kovinskih nosilcev, obloga, ki ščiti pred požarom, še pomembnejša.

 

Vse mineralne izolacije (steklena in še posebej kamena volna) so negorljive in zato najprimernejše za požarno zaščito. Oblog iz mavčnih plošč pa je več vrst. Običajne mavčno kartonske plošče nudijo le kratkotrajno zaščito. Potrebno je uporabiti posebne negorljive požarno odporne plošče. Z uporabo negorljivih požarno odpornih plošč lahko zaščito pred požarom v konstrukciji podaljšamo za najmanj 30 minut (v primeru, da je plošča debeline 12,5 mm), požarno zaščito pa lahko še dodatno povečamo vse do 90 minut, če podstrešje obložimo z dvema slojema plošč. Še nekaj je pomembno: ker strešna konstrukcija ostane dalj časa nepoškodovana, ima ogenj na voljo manj kisika, s tem pa je širjenje požara upočasnjeno.

 

Z uporabo mavčno vlaknenih plošč (npr. Fermacell plošč), ki spadajo med negorljive materiale, strešno konstrukcijo obdamo z negorljivim ovojem, poleg tega pa ima še dodatne prednosti: Fermacell plošče so istočasno tudi odporne na vlago in se zato lahko uporabljajo za vlažne prostore, kot so kuhinje, kopalnice in pogosto tudi spalnice, poleg tega pa so še dobra zvočna zaščita pred hrupom, ki prihaja iz soseščine.

 

kalcer_fermacell_2

 

Pogost vir požara je dimnik in iz tega razloga je še posebej pomembna obloga, ki zadrži preboj plamena iz dimnika. Enako pomembne so požarno varne obloge zračnikov, saj se po njih lahko požar prebije iz spodnjih nadstropij.

 

Ne smemo pozabiti na tla: v starejših hišah (ali novejših montažnih) so lesene tudi stropne konstrukcije, ki za podstrešna stanovanja predstavljajo tla. 2 cm debela obloga iz mavčno vlaknenih plošč podaljša požarno odpornost takih tal na pol ure, 2,5 cm debela obloga na celo uro; z dodatkom izolacije iz kamene volne ali lesnih vlaken pa celo na 90 minut. Lesen strop lahko zaščitimo tudi s spodnje strani, če nam to bolj ustreza. Na enak način zaščitimo tudi lesene stebre ostrešja. Ker imajo vsi ti ukrepi relativno majhen vpliv na ceno izgradnje stanovanja na podstrešju, si dodatno varnost s Fermacell ploščami lahko zagotovimo na prav enostaven način.

 

Več na www.kalcer.si

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI