Uponor sistemske plošče 14 – 16

Pri sistemu talnega ogrevanja se toplota dovaja v posamezen prostor preko cevi talnega ogrevanja, ki so položene v tleh in zalite z estrihom.

Pritrjevanje cevi na podlago pri talnem ogrevanju

Način pritrjevanja cevi na podlago je lahko različen. Eden izmed najbolj učinkovitih in najvarnejših načinov je pritrjevanje cevi v sistemsko ploščo. Pri Uponorju so v letošnjem letu temeljito spremenili in optimizirali sistemske plošče za talno ogrevanje.

 

Opis sistema

V primeru, da se v novogradnjo vgrajuje sistem talnega ogrevanja ali hlajenja, potem so Uponorjeve sistemske plošče 14-16 vsestransko uporabne, saj se lahko uporabljajo tako pri gradnji individualnih stanovanjskih zgradb, kot tudi večstanovanjskih zgradb in industrijskih zgradb. Popolno ravnovesje sestavnih delov sistema zagotavljajo prilagojene rešitve za vse priljubljene vrste estrihov, namembnosti in geometriji prostora.

 

Točna vgradnja cevi

Pri montaži, sistemske plošče omogočajo standardizirano in izredno hitro vgradnjo. Sistemske cevi so, s pomočjo čepkov na sistemski plošči, pritrjene na točno določenem mestu. Sama oblika plošče zagotavlja odmik cevi od plošče, tako da estrih lahko v popolnosti oblije cev. Zaradi tega je omogočen popoln prenos izračunane ogrevalne moči. Vsled fine regulacijske karakteristike je zagotovljeno ekonomično in energetsko učinkovito delovanje. Udobje in varnost po ceni, ki ostane na tleh.

 

Sestavljen izolacijski sloj za praktično uporabo

Prerez Uponor sistemske plošče 14-16/30-2 kaže sestavljeno zgradbo izolacijskega sloja (oblika sendviča). V zgornjem delu se nahaja trden izolacijski sloj, ki zagotavlja stabilnost čepka in neproblematično vpetje cevi pri polaganju. V spodnjem delu pa je izolacijski sloj bolj mehak in je namenjen za udarno-zvočno izolacijo.

 

titan_uponor_talno_ogrevanje_1

S to premeteno kombinacijo izolacije se s sistemsko ploščo doseže toplotna upornost Rλ = 0,75 m2K/W, zvočna izolativnost pa znaša 28dB (DIN 4109).

 

Hitra, samostojna vgradnja

Sistemske plošče 14-16 so relativno velike (cca 1,25m2) in se običajno polagajo od leve proti desni. Zaradi posebnega robu in prekrivne tehnike se polaganje izvrši praktično brez odpadkov – vse odrezane plošče se lahko uporabijo v naslednji vrsti.

 

titan_uponor_talno_ogrevanje_2

Praktična pomoč za popoln rez

Uponorjeva priprava za rezanje plošče je praktično pomagalo pri rezanju posameznih plošč. Preko posebnega vodila je možno ploščo natančno odrezati na treh različnih položajih – in to ne samo v vzdolžni smeri, ampak tudi po diagonali. Struktura sistemske plošče na sprednji strani in mrežna struktura na hrbtni strani skrbita za boljšo orientacijo pri rezanju.

titan_uponor_talno_ogrevanje_3

Vaše prednosti:

•             tri vrste plošč za različne vrste vgradnje

•             visokokakovostne robustne sistemske cevi v dveh dimenzijah,

•             diagonalno polaganje cevi brez pomoči posebnih držal,

•             odlično za cementni in samorazlivni estrih,

•             hitro polaganje praktično brez odpadkov

•             okolju prijazen material iz recikliranega PS materiala,

•             sistemska varnost in kakovost zaupanja vredne blagovne znamke,

•             dodatni izravnalni seti za polaganje med vratnimi odprtinami in pred razdelilnimi omaricami.

Sistemska raznolikost

Dve vrsti sistemskih plošč z izolacijo in sistemska plošča brez izolacije naredi Uponorjeve sistemske plošče 14-16 univerzalno uporabne za sistem talnega ogrevanja in hlajenja. Plošče se optimalno prilegajo vsem geometrijskim oblikam prostora zaradi njihovega sistema prekrivanja plošč preko ene vrste čepkov.

 

Razmak med cevmi pri vzdolžnem polaganju:

5,5-11-16,5-22-27,5-33cm.

Razmak med cevmipri diagonalnem polaganju:

7,5-15-22,5-30cm.

To zagotavlja zanesljivo, enostavno in hitro polaganje brez odpadkov. Tudi pri diagonalnem polaganju cevi niso potrebna nobena dodatna držala. Oblika čepkov na sistemski plošči omogoča, da se cev pritrdi na pravi globini in s točno določenim razmakom med cevmi (na voljo je 6 različnih pravokotnih cevnih razmakov).

Uponor sistemska plošča 14-16/30-2 izpolnjuje najvišje zahteve glede udarno-zvočne izolacije in toplotne izolacije.

Sistemska cev

Na sistemske plošče je možno vgraditi

naslednje Uponorjeve cevi:

•             Uponor PE-Xa cevi 14x2mm

•             Uponor PE-Xa cevi 16x2mm

•             Uponor PE-Xa cevi 16×1,8mm

•             Uponor MLCP cevi 14x2mm

•             Uponor MLCP cevi 16x2mm

titan_uponor_talno_ogrevanje_4

V primerih, ko so tla obremenjena z do 30kN/m2, je najboljša rešitev sistemska plošča 14-16/11, ki je brez udarno-zvočne izolacije.

Uponor sistemska plošča 14-16 (brez izolacije) zagotavlja posebej visoko stopnjo fleksibilnosti pri uporabi, saj se polaga direktno na že vgrajeno toplotno izolacijo.

titan_uponor_talno_ogrevanje_5

Uponor sistemska plošča 14-16/30-2

•             idealno za hišno in večstanovanjsko gradnjo

•             izolacija: EPS 040 DES sg

•             debelina elementa: 48mm

•             udarno-zvočna izolacija: 28dB

titan_uponor_talno_ogrevanje_6

Uponor sistemskaplošča 14-16/11

•             za prostore z večjimi obremenitvami (do 30kN/m2)

•             izolacija: EPS 040 DES (100kPa)

•             debelina elementa: 29mm

•             brez udarno-zvočne izolacije

titan_uponor_talno_ogrevanje_7Uponor sistemska plošča 14-16 (brez izolacije)

•             za polaganje na že vgrajeno toplotno izolacijo

•             debelina elementa: 18mm

Izravnalni set zaenostavno polaganje cevi v »problematičnih« conah

Posebne izravnalne plošče za pritrjevanje cevi med vratnimi odprtinami in/ali pred razdelilnimi omaricami, ki imajo optimizirano število čepkov. Ti elementi se enostavno prekrijejo z eno vrsto čepkov na osnovni plošči, oba konca izravnalne plošče pa se prekrijeta.

To velja tudi za kompleksne geometrije prostorov, vključno s poševnimi vratnimi odprtinami, kjer se doseže popolnoma tesna površina.

 

Zaključek

Predstavljena sprememba bo omogočala izvajalcem lažje, hitrejše in bolj natančno delo. S tem Uponor še vedno nudi gradbenim profesionalcem brezkompromisno kakovost, najboljše strokovno znanje in dolgoročno partnerstvo. Za dodatne tehnične informacije se lahko obrnete na podjetje TITAN d.d., ki je generalni zastopnik družbe Uponor  v Sloveniji.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI