Ogrevanje s soncem – sončna elektrarna in toplotna črpalka

Ogrevanje s soncem nam omogoča prijetno temperaturo v bivalnih prostorih, topla voda in dovolj elektrike za potrebe celotnega gospodinjstva.

Prijetna temperatura v bivalnih prostorih, ogrevanje s soncem, topla voda in dovolj elektrike za potrebe celotnega gospodinjstva, račun za elektriko pa minimalen. Sliši se skoraj preveč lepo, da bi bilo res, a dejstvo je, da to omogoča kombinacija sončne elektrarne in ogrevalne toplotne črpalke. Sončna elektrarna na vaši strehi bo proizvedla dovolj električne energije za vaše potrebe, tudi za delovanje toplotne črpalke, fiksni mesečni stroški za ogrevanje in porabljeno elektriko pa se lahko ne samo prepolovijo, ampak zmanjšajo na minimum.

 

Ogrevanje s soncem

Načrtovanje kombinacije sončne elektrarne  in toplotne črpalke je lastnik v celoti prepustil podjetju SONCE energija, kar se je izkazalo za zelo dobro odločitev.

 

Kakovost izvedbe in ustrezno načrtovanje – ključ do zanesljivih energetskih rešitev

Trajnostne rešitve energetske oskrbe so naša prihodnost, a jih je treba skrbno načrtovati, če želimo izkoristiti vse prednosti, ki jih ponujajo. S tem so povezane številne odločitve, ki zahtevajo temeljit premislek in izbiro pravega partnerja. Ne nazadnje govorimo o naložbah, ki so povezane z ne ravno majhnim finančnim vložkom, ta pa se bo skozi prihranke pri ogrevanju in plačilu za električno energijo v doglednem času povrnil le, če smo poskrbeli za pravilno načrtovano in kakovostno izvedeno naložbo.

 

Podedovana sredstva so porabili za 13 kW sončno elektrarno, toplotno črpalko in delno energetsko sanacijo hiše

Vse to je imel v mislih Jurko Košir iz Naklega, lastnik stanovanjske hiše, ki je bila zgrajena leta 1960. Po vseh teh letih je bila potrebna energetska sanacija hiše, a nekako ni bilo prave priložnosti za kakšne večje naložbe, le za sanitarno vodo je že pred nekaj leti namestil toplotno črpalko, medtem ko je prostore ogreval s kombinacijo plinske peči in kotla na polena.

 

Ogrevanje s soncem toplotna crpalka

Od lanskega decembra se hiša ogreva s toplotno črpalko zrak/voda, vso elektriko za njeno delovanje in za delovanje vseh drugih električnih porabnikov pa proizvede sončna elektrarna.

 


Kombinacija sončne elektrarne in toplotne črpalke pripomore tudi k ohranjanju okolja, saj zmanjšuje izpuste CO2 za dobrih 5 ton na leto, kar je enako ohranitvi 20 dreves.


 

Lastnik pojasni redosledje odločitev pred investicijo

»Spomladi 2019 so se stvari postavile na svoje mesto, podedoval sem nekaj denarja in začel razmišljati, kako bi ga najbolj smotrno porabil. Kombinacija sončne elektrarne in ogrevalne toplotne črpalke se mi je potem, ko sva s sinom preigravala različne možnosti, zdela najbolj donosna naložba,« pravi Jurko Košir.

Preden je avgusta lani na njegovi strehi začela delovati 13-kilovatna sončna elektrarna, ob začetku ogrevalne sezone pa v kurilnici še toplotna črpalka zrak/voda, je sogovornik poskrbel za delno energetsko prenovo hiše. Med drugim je zamenjal skoraj vsa okna ter zamenjal in toplotno izoliral streho.

Vrednost naložbe je skupno znašala 38.000 EUR

Za celotno naložbo, torej v sončno elektrarno, toplotno črpalko, novo streho in okna, je odštel približno 38.000 evrov. Znesek ni majhen, zato je dobro premislil, komu bo zaupal izvedbo. »S krovci in mojstri za okna sem se ukvarjal sam, načrtovanje sončne elektrarne v kombinaciji s toplotno črpalko pa sem v celoti prepustil podjetju SONCE energija, kar se je izkazalo za zelo dobro odločitev,« pravi sogovornik.

Sončna elektrarna je namenjena za proizvodnjo električne energije s pomočjo sonca, s katero se napaja tudi toplotna črpalka. Ta je najcenejši način ogrevanja prostorov in sanitarne vode, ki uporabnika osvobodi odvisnosti od tradicionalnih virov ogrevanja, v kombinaciji s sončno elektrarno pa pridobi še čist in brezplačen vir toplote. Oboje pa je treba pravilno načrtovati.

 


Načrtovanje vgradnje toplotne črpalke in namestitve sončne elektrarne je kompleksno opravilo. Gre za dolgoročno naložbo, zato je bistveno, da vanjo vključimo kompetentne strokovnjake, ki bodo poskrbeli, da bo ta kar najbolj smotrna. Z optimalno rešitvijo se vam bo namreč hitro povrnila in poskrbela za precejšnje prihranke.


 

Kaj je pomembno pred izbiro toplotne črpalke in sončne elektrarne?

Pravilno načrtovanje toplotne črpalke je odvisno od pretekle porabe energije za ogrevanje, toplotne izolacije stavbe, ki jo bomo ogrevali, načina ogrevanja prostorov (z radiatorji, talno, konvektorsko) in virov, ki so na voljo (voda, zemlja, zrak).

Pri načrtovanju sončne elektrarne so najbolj pomembni podatki o pretekli in prihodnji porabi električne energije, priključna moč, orientacija in lokacija stavbe ter naklon strehe. Košir pravi, da so strokovnjaki svoje delo opravili tako, kot je treba: »Do konca decembra, na primer, je sončna elektrarna proizvedla dovolj elektrike za delovanje toplotne črpalke in za vse druge porabnike elektrike v gospodinjstvu, zato je ni bilo treba jemati iz omrežja.«

 

Starost hiše za sončno elektrarno in toplotno črpalko ni pomembna, pomembna je poraba energije v hiši

Kombinacija sončne elektrarne in toplotne črpalke je primerna tako za ogrevanje starejše hiše kot tudi za ogrevanje novogradnje. Pri sončni elektrarni starost hiše ne igra vloge pri načrtovanju, saj gre za majhno povečanje stalne obtežitve stavbe. Tudi pri načrtovanju toplotne črpalke je starost stavbe nepomembna, pomembna pa je toplotna izolacija, saj strokovnjaki na tej podlagi določijo ustrezno moč naprave. Načeloma velja, da so starejši objekti energetsko bolj potratni, zato se naložba zelo hitro povrne.

 

Ogrevanje s soncem kurilnica

»Kombinacija sončne elektrarne in ogrevalne toplotne črpalke se mi je potem, ko sva s sinom preigravala različne možnosti, zdela najbolj donosna naložba,« pravi Jurko Košir.

 

Povračilo investicije za primer Koširjevih znaša 8 let

Naš sogovornik pravi, da se bo v njegovem primeru investicija povrnila v približno osmih letih: »Že zdaj se ogrevam tako rekoč zastonj, saj vso električno energijo, ki jo za svoje delovanje potrebuje toplotna črpalka, proizvede sončna elektrarna na strehi. Solarni moduli so nameščeni na vzhodni strani, ki je idealna, zato lahko pričakujem tudi presežke proizvodnje. Kaj bom naredil z njimi, še nisem razmišljal, vem pa, da tržnica SunCotract omogoča prosto razpolaganje z njimi. Moram priznati, da sam nisem najbolj tehnično podkovan, zato tudi ne izkoriščam vseh prednosti, ki jih ponuja energetska tržnica. To bom prepustil sinu, ki se na te zadeve bolje spozna.«


Vsa morebitna dodatna vprašanja vpišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo odgovorili v najkrajšem času.


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI