Pametni svoj solarni sistem vzdržujejo

Vsak odstotek povišanega izkoristka hišnih toplotnih naprav, pomeni tudi odstotek več v lastnikovem žepu. Zato je potrebno občasno pregledati ter vzdrževati tudi solarni sistem in grelnik.

Vsak odstotek povišanega izkoristka hišnih toplotnih naprav, pomeni tudi odstotek več v lastnikovem žepu. Zato je potrebno občasno pregledati ter vzdrževati tudi solarni sistem in grelnik.

ellatron_solarni_sistem_et_solar_kolektor_2
Vsakih pet let je potrebno v kolektorskem sistemu menjati mešanico vode in dodatka

Kaj kroži skozi kolektorje
Mešanica vode in protizmrzovalnega sredstva je prenosnik energije sonca zato je termično zelo obremenjena. Omogoča prenos toplote, korozijsko zaščito, ne sme zmrzniti in mora biti še okoljsko in zdravstveno neoporečna. Zato jo je potrebno menjati vsakih 5 let, kar velja enako za napeljave s ploščatimi ali vakuumskimi kolektorji, posebej še, če je v sistemu prišlo do večkratnega uparjevanja. Dodatek Coracon SOL5 ima dodan propandiol, ki pred propadanjem ščiti tudi baker, vsebuje zaviralce proti rjavenju, je Ph nevtralen, točko uparjevanja premakne na 150°C in je nestrupen. Ob menjavi sistem najprej izperemo s čisto vodo, napolnimo z novo mešanico vode in Coracon Sol 5 v razmerju 50: 50, nato ga  skrbno odzračimo ter vzpostavimo predpisan tlak. S tem smo omogočili, da bo solarni sistem najmanj naslednjih 5 let odlično deloval in z visokim prenosom toplote lastniku prinašal najvišjo korist.

ellatron_solarni_sistem_et_solar_kolektor_1
Elektronska zaščita pred odlaganjem vodnega kamna poviša učinkovitost grelnikov

Grelnik potrebuje dva ukrepa
Grelniki in zalogovniki tople vode bodo dobro delovali samo, če bo prenos toplote sonca najvišji možen, to pa omogočimo z dvema ukrepoma. Prvi je menjava magnezijeve anode, ki ščiti grelnik. V sloju emajla se pojavijo mikrorazpoke, ki so o posledica sprememb tlaka in temperature. Za anodo pravimo da je »žrtvena«, saj rjavi namesto grelnika, zato jo je potrebno menjati vsaki dve leti, kar pa naredijo le redki. Aktivnih anod, ki so priključene na elektriko pa ni potrebno menjavati.

Drugi ukrep je vgradnja elektronske naprave, ki sistem na vodni strani ščiti pred odlaganjem vodnega kamna. Voda pri nas je razmeroma trda, obloge vodnega kamna na grelnih spiralah pa delujejo kot izolator in zmanjšujejo prenos toplote. Rešitev je vgradnja elektronske naprave, na primer Profikalk PKS 2000, ki omogoča stalno zaščito pred tem pojavom. Oba proizvoda dobavlja in vgrajuje Ellatron, www.et-solar.si

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI