Otočna sončna elektrarna

Otočna sončna elektrarna ne oddaja elektrike v omrežje, ampak v kombinaciji s hranilnikom električne energije služi za samooskrbo.

Otočna sončna elektrarna je tista elektrarna, ki ni povezana v elektrodistribucijsko omrežje in običajno služi za oskrbovanje stanovanja, objekta, naprave ali vozila. Takšna sončna elektrarna je namenjena lokalni samooskrbi, v nekaterih primerih samo kot dopolnilni vir energije, v drugih primerih kot stalni in primarni vir energije. Kdaj in zakaj se odločiti za otočno sončno elektrarno?

 

Razlike med omrežnimi in otočnimi sončnimi elektrarnami

Večina sončnih elektrarn je omrežnih, torej so priključene v elektrodistribucijsko omrežje v katero oddajajo proizvedeno električno energijo. Danes po svetu obstajajo različni poslovni modeli »odkupa« te energije od proizvajalcev. V nekaterih primerih dobijo proizvajalci subvencionirano plačilo, v drugih primerih plačilo, kjer se kWh oddane energije obračuna po nekoliko višji ali enaki ceni kot dobavljena energija, spet v tretjih primerih se pri oddajanju energije v omrežje števec za porabo elektrike »vrti nazaj«, ob porabi energije iz omrežja pa normalno naprej (t.i. ang. “net-metering”), na koncu obračunskega obdobja pa se naredi obračun razlike. Ta sistem sončnih elektrarn je od leta 2015, ko je bila sprejeta Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, poznan in uveljavljen v Sloveniji.

Ker se za leto 2024 napoveduje sprememba zakonodaje in ker so cene električne energije v zadnjem obdobju poletele v nebo, se iščejo alternativne možnosti samooskrbe z električno energijo s pomočjo solarnih panelov. Na žalost pa se v zadnjem času se pojavljajo težave. Zaradi zastarele infrastrukture upravljalci omrežij investitorjem vedno pogosteje izdajajo negativne odločbe za priklop sončne elektrarne na omrežje. Na srečo obstajajo rešitve. Ena od njih se imenuje otočna sončna elektrarna.

 

otocna soncna elektrarna

 Otočne sončne elektrarne (ang. »Off Grid«) so primerne tako za samooskrbo v kombinaciji z energijo iz omrežja, kot za objekte, ki so oddaljeni od elektrodistribucijskega omrežja in bi bil strošek priklopa v omrežje previsok (npr. visokogorske planinske koče) (vir: WikiCC, Pujanak)

V čem se otočna sončna elektrarna razlikuje od navadne sončne elektrarne?

Glavna lastnost po kateri se otočna sončna elektrarna razlikuje od današnjega sistema net-meteringa (letnega obračuna) je v tem, da za otočno sončno elektrarno ne bo težav s pridobivanjem dovoljenj od lokalnega upravljalca omrežja za oddajanje električne energije v omrežje, saj viške energije shranjujemo sami. Potreben je hranilnik električne energije, kjer se ti viški akumulirajo za kasnejšo uporabo. V dneh, ko sončna elektrarna pridela premalo električne energije, pa lahko koristimo elektriko iz omrežja. Ena od možnosti v zimskem času, ko je proizvodnja sončne elektrarne nižja, je nočno polnjenje hranilnika z električno energijo iz omrežja po nizki tarifi in raba te energije čez dan. 

Otočna sončna elektrarna tako za svoje delovanje obvezno potrebujejo hranilnik energije, običajno so to kakovostne baterije. Inverterji za otočne elektrarne so ravno tako drugačnih lastnosti, kot tisti za priklop v omrežje (npr. sinhronizacija). 

Otočne sončne elektrarne so lahko idelana rešitev tudi tam, kjer ni možnosti priklopa na javno omrežje in kjer se pridelana in shranjena električna energija porabi za delovanje naprav v senčnih dneh in za čez noč (razsvetljava, gospodinjski aparati, televizorji, hladilniki,…). Takšne lokacije so vikendi, počitniške prikolice in podobno. Otočne sončne elektrarne so ponavadi manjše in če nimamo dodatnega vira elektrike iz omrežja, z njimi običajno ne moremo pridelati in shraniti dovolj energije v zimskem času za ogrevanje z električno energijo (toplotna črpalka ali IR paneli), ko sončna elektrarna pridela manj električne energije. Za svoje delovanje obvezno potrebujejo hranilnike energije, običajno so to kakovostne baterije. Inverterji za otočne elektrarne so ravno tako drugačnih lastnosti, kot tisti za priklop v omrežje (npr. sinhronizacija).

Pri tovrstnih elektrarnah je še posebej pomembno pravilno dimenzioniranje moči, število solarnih modulov ter kapaciteta hranjenja energije. V kolikor bo otočna sončna elektrarna primarni vir in bo pokrivala celotne energijske potrebe nekega objekta, je treba natančno vedeti koliko bodo porabili porabniki elektrike, koliko bo proizvedene energije ob sončnih dneh in koliko v senčnih dneh. Prav tako je potrebno predvideti koliko energije je možno shraniti, koliko energije se izgubi s hranjenjem energije in pretvorbo iz DC v AC ter za koliko dni zadošča zaloga. Napačno dimenzioniranje lahko privede do pomanjkanja energije takrat, ko jo najbolj potrebujemo, nezmožnosti hranjenja viškov energije v sončnih dneh ter posledično prevelika poraba iz omrežja ali v primerih brez omrežja uvajanja rezervnega vira, npr. dizel agregat.

 

Sončna elektrarna cena izračun

 

Kaj moram vedeti pri odločanju za otočno sončno elektrarno, prednosti, slabosti

Kar nekaj pomembnih dejstev moramo pretehtati preden se odločimo za otočno sončno elektrarno. Zavedati se moramo, da pri pretvorbi energije iz DC v AC, ter pri shranjevanju energije v baterije prihaja do izgub. Izgube so po nekaterih izračunih od 30% do 40%. V poletnih in nadpovprečno sončnih dneh prihaja do presežkov energije, ki se ne more shraniti v baterije. Če bi želeli imeti kapaciteto baterij, ki bi zadoščala tudi za shranjevanje teh presežkov, bi se cena celotnega sistem občutno poviša, dražje pa je potem tudi vzdrževanje.

V zimskem času je proizvodnja energije nižja tudi za polovico, shranjene je malo energije in temu je treba prilagoditi življenjske navade. Vzdrževanje otočnih elektrarn je nujno in permanentno opravilo skozi celotni življenjski cikel. Baterije se menjajo v povprečju na 5 let, odvisno je od kakovosti uporabljenih baterij. Življenska doba ranilnikov energije (baterij) se v zadnjih letih povečuje. Hranilnik Tesla Powerwall bi naj deloval kar 30 let. Orientacija otočne sončne elektrarne mora biti izredno natančna ter prilagojena za obdobje ko je manj sončnih ur. 
otocna soncna elektrarna delovanje
Pri odločanju se pretehtajo tudi dejstva, ki govorijo v prid otočnim sončnim elektrarnam. Z otočno elektrarno smo v veliki meri neodvisni od ponudnikov električne energije, plačujemo veliko manjše mesečne stroške za električno energijo in smo manj odvisni od gibanja cen energentov na trgu ter energetskih kriz. Pomembno dejstvo je tudi to, da nas tovrstna elektrarna nauči varčevati z energijo in živeti s soncem in naravo. V poletnem času je energije več in si lahko privoščimo večjo porabo, v zimskem času ali slabšem vremenu je energije manj in se moramo prilagoditi, kar štejemo kot pozitivno lastnost. Zavedati se je treba, da energije ni na pretek in jo moramo porabljati učinkovito.

 

Kako se odločiti, tri pravila

Odločitev je morda na prvi pogled težka, vendar temu ni tako. Včasih je bila otočna sončna elektrarna rešitev v primerih, ko je bilo elektrodistribucijsko omrežje predaleč in bi bil strošek priklopa v omrežje izredno visok. Danes, ob visokih cenah energije, ob vedno večji zapolnjenosti zmoglivosti omrežja in ob dejstvu, da bo leta 2024 današnja uredba o samooskrbi preteklost, je otočna sončna elektrarna idealna rešitev za samooskrbo z električno energijo.

Drugo pravilo je, da je treba otočno elektrarno skrbno načrtovati in pravilno dimenzionirati. Ter tretje pravilo, ki pravi, da moramo vedno izračunati v kakšnem obdobju se nam bo investicija povrnila. Natančen izračun je nujen in bo v prihodnje prav gotovo v prid otočni sončni elektrarni v povezavi s s hranilnikom električne energije.


Vsa morebitna dodatna vprašanja o otočni sončni elektrarni napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI