Premalo drzni za napredne tehnološke rešitve z energijo?

Premalo drzni za napredne tehnološke rešitve z energijo?

Stroka poziva k naprednejšim tehnološkim rešitvam z energijo, predvsem zaradi preprostih in koristnih ciljev – kakovostnejšega bivanja in to ob majhni rabi energije. Vendar dejanska slika stanja  učinkovite rabe energije v Sloveniji danes kaže ravno nasprotno.

 

Škoda, ob neodločenosti, da je nujno potrebno preskočiti ovire za obsežnejše energetske sanacije hiš, je velika. Ob tem, da državo tiščimo na dno lestvice energetsko učinkovitih evropskih držav, najbolj trpi naš žep in pa okolje od katerega smo odvisni. Da o neposrednih negativnih vplivih na zdravje, na nas in na zdravje naših potomcev, ne govorimo.

 

Matjaž Valenčič, energetski svetovalec, ovire za večji preboj učinkovitega ravnanja z energijo, pripisuje zlasti pomanjkanju ambicij na vseh nivojih družbe in hkrati nujnemu miselnemu preskoku, ki bi nas popeljal do kakovostnejšega bivanja ob majhni rabi energije.

 

ENERGETSKI_SVETOVALEC_MATJAZ_VALENCIC

Matjaž Valenčič, energetski svetovalec

Je kriva zakonodaja?
Matjaž: Ključna ovira najprej je neznanje in nezainteresiranost vseh akterjev v gradbeni verigi za doseganje znanja.
Navajam primer: sodelujem pri celoviti obnovi stavbe, ki ima dvokapno streho proti jugu, idealno za vgradnjo sončne elektrarne ter toplovodnih sprejemnikov sončne energije, ter streho, ki bi jo naj arhitekt ohranil. Iz risbe arhitekta je razvidno, da je streho obrnil tako, da proti jugu gleda najmanjši možni del, s čimer ni več zadostnega prostora za sončno elektrarno. Absurdno je dejstvo, da se je arhitekt norčeval iz investitorja, ki želi vgraditi sončno elektrarno. Upoštevati je treba, da je ta arhitekt med desetimi najboljšimi v Sloveniji, istočasno pa se sprašujem kako bi ravnali šele povprečni arhitekti.

Med ovire za večjo vpeljavo izrabe energije iz obnovljivih virov je potrebno vsekakor šteti prezapletene administrativne postopke pri umeščanju večjih sistemov, nepregledno in med seboj nepoenoteno zakonodajo, neznanje in nezainteresiranost uradnikov na upravnih enotah.

Premalo pozornosti je namenjene informiranju občanov glede praktične uporabe OVE naprav v njihovih domovih. Zlasti pa so občani premalo obveščeni o vplivih posegov na kakovost bivanja. Vgradnja tesnih oken, brez dodatne vgradnje mehanskih prezračevalnih naprav res zniža stroške ogrevanja, zato pa poslabša bivalne pogoje.
Vendarle pa je potrebno priznati pozitivno vlogo energetskih svetovalnih pisarn po vsej Sloveniji, ki nudijo brezplačne svetovalne storitve na področju ogrevanja in energetske sanacije stavb, ter dobro organiziran in finančno ugoden sistem spodbud Eko sklada, s čimer investicijska aktivnost v obnovljive vire energije vsekakor raste.
 

izolacija fasade 4

 

Kdaj bo optimalna energetska učinkovitost zgradb prioriteta?
Matjaž: Arhitekti so dokaj nizko na listi odločanja. Prva je zakonodaja, tako prostorska, kot gradbena. Prostorska še spi, gradbena pa je tako sramežljiva. Le kam se je skrila odločnost Slovencev iz pregovora, »da cagav fant še nikoli ni pri fejst punci spal«.

Arhitekturna zasnova je bistvena za  izkoriščanje energije sonca, kar je  zapisano v TSG-01-004_2010, Učinkovita raba energije, Poglavje 2.2 Arhitekturna zasnova (nanaša se na 8. člen PURES-2, ki omenja »energijsko ustrezno orientacijo«). Ta med drugim navaja čim višjo raven vključitve sistemov za zajem sončnega obsevanja v osnovno arhitekturno zasnovo. Tudi okoljsko osveščeni arhitekti se žal morajo podrejati prostorski zakonodaji, rezultat pa je manjša energijska učinkovitost in večja raba energije.

Koliko so za stanje odgovorni izvajalci storitev, inštalaterji in gradbeniki?
Matjaž: Evropska direktiva o energetski učinkovitosti stavb (Direktiva 2010/31/EU evropskega parlamenta in sveta iz leta 2010 o energetski učinkovitosti stavb, 29. odstavek pravi: Inštalaterji in gradbeniki so ključni za uspešno izvajanje te direktive. Zato bi moralo zadostno število inštalaterjev in gradbenikov, z usposabljanjem in prek drugih ukrepov, pridobiti ustrezno strokovno znanje za nameščanje in vgradnjo energetsko učinkovitih tehnologij in tehnologij obnovljivih virov energije). Sicer pa so za izpolnjevanje direktive o energetski učinkovitosti za uspešno izvedbo odgovorni inštalaterji in gradbeniki, saj le-ta domneva, da vse drugo že deluje. Ampak pri nas ne. Potrebno je predramiti zakonodajalce, investitorje, odgovorne delavce na  upravnih enotah, tudi javno mnenje, šele nato sledijo proizvajalci, trgovci in izvajalci.

izolacija fasade 2

Nas drastične podražitve energentov ne silijo k ukrepom?
Matjaž:  Ne, stanje učinkovite rabe energije v Sloveniji je porazno. Tudi občani, ki jih visoka cena kurilnega olja peha med energetske reveže, ne dojamejo, da morajo povečati energijsko učinkovitost stavbe in ne izbrati cenejši energent in poslabšati bivalno udobje.

Imamo dovolj primerov dobre prakse, vzorčnih stavb, delavnic?
Matjaž: V Sloveniji se premalo poudarja izpostavljanje primerov dobrih praks, premalo je izmenjave informacij in skupnega načrtovanja projektov. Prav tako nimamo vzorčnih stavb, kjer bi občani lahko spoznali delovanje sodobnih, energijsko učinkovitih sistemov.

Gradbeni center Slovenije, ki je izvajalcem omogočal pridobivanja znanj in  investitorjem nudil podatke o sodobnih sistemih, je bil že pred dvanajstimi leti ukinjen, država ni imela posluha za tovrstno obliko neformalnega izobraževanja. Zlasti sedaj, ko so pred nami tako velike zahteve po energijski učinkovitosti stavb, ko že lahko govorimo o revoluciji v gradbeništvu, ne bomo uspeli brez hitrega dviga nivoja znanja izvajalcev.  Ni potreben le en Gradbeni center, sedaj bi potrebovali po enega v vsaki regiji.

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI