Kako prenovimo stara tla?

Kako prenovimo stara tla? Izravnava tal.

Pri obnovi starejših zgradb se pri menjavi talnih oblog pogosto izkaže, da je potrebna temeljita obnova tal. Včasih je treba obnoviti ali zamenjati samo zaključne sloje (izolacijo, estrih), pri lesenih stropih pa je pogosto potrebno zamenjati tudi nosilno leseno pohodno konstrukcijo. Če gre za hišo, ki jo v času obnove uporabljate, je suhi estrih smiselna odločitev.

Najpogostejši razlogi za temeljito obnovo tlakov je zamenjava talne obloge, ki je na podlago prilepljena, izravnava neravnih tal, slaba toplotna ali hidro – izolacija in praviloma slaba zvočna izolacija.

 

Izravnava betonskih tal

Staro betonsko ploščo je treba najprej poravnati, saj se lahko višinska razlika meri ne le v milimetrih – včasih tudi v centimetrih! Od odstopanj je odvisno, kakšen način izberemo za izravnavo. Minimalna odstopanja lahko kompenzira izolacijska plast, večja odstopanja pa poravnamo z izravnalno maso ali z izravnalnim nasutjem, kadar gre za neravnine, ki jih merimo v cm. Ker bi debela izravnalna plast lahko dodatno povečala težo konstrukcije, se za nasutje uporablja lažje, najpogosteje ekspandirane materiale (perlit, ipd). Ti služijo tudi za toplotno ali zvočno izolacijo.

 

kalcer prenova tal knauf 1

 

Izravnava lesenih tal

Marsikoga ob menjavi starih desk zamika, da bi odstranil še nasutje, ki ga najde med stropniki in ga zamenjal z izolacijskim materialom, v upanju, da bo tako povečal zvočno izolacijo. Napaka!  Z nasutjem iz prodca, gradbenih odpadkov, žaganja in podobnega, so leseni stropi pridobili zadostno maso, s tem pa dokaj učinkovito zvočno izolacijo. Če bi vse to odstranili, bi zvočno izolativnost lesenega stropa zmanjšali. Zato nasutja pustimo in obnovimo samo deske, če je to potrebno. Ker pa so leseni stropniki pogosto povešeni, izravnamo tla tako, da čez deske natresemo izravnalno nasutje, ki je posebej prilagojeno uporabi na lesenih stropih. To je nasutje Siliperl, ki se ne poseda in ga zato ni treba posebej zbijati – komprimirati. Je nekoliko težje, a ravno toliko, da izboljša zvočno izolacijo, obenem pa je dovolj lahko, da ne preobremenjuje lesene konstrukcije. Če bi uporabili lahko nasutje, bi se le to na leseni konstrukciji, ki vedno nekoliko niha, premikalo, posledica pa bi bila neravna tla. Pomembno je tudi, da je negorljivo.

 

pasica aplikacija

Izolacijski sloj

Če je potrebno, uporabimo izolacijo iz kamene volne, lesne volne ali mikrogranulirane gume. Ti materiali so najučinkovitejši zvočno izolacijski materiali in je zato potrebna najtanjša plast.

 kalcer prenova tal knauf 3

 

Nosilni sloj

Na nasutje ali na izolacijo se polaga nosilna plast. Samo pri res celovitih obnovah, ko hiša ni v uporabi, je smiselno betonirati estrihe. Dosti enostavnejša je uporaba knauf talnih plošč, ki so posebej prirejene za izdelavo tlakov. Plošče imajo robove na preklop, med sabo se lepijo in vijačijo. Taki tlaki so hitro narejeni, saj ni potrebno čakati, da se posušijo, delo je čisto in enostavno, tako, da ga lahko opravijo tudi spretni domači mojstri. Mavčni tlaki so topli, trdni in čisti, njihova površina je idealno ravna za polaganje talnih oblog. Kombiniramo jih lahko celo s talnim ogrevanjem.

 

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI