Montaža toplotne črpalke v le 14 urah

Primer iz prakse: Demontaža starega ogrevalnega sistema in montaža toplotne črpalke. in montaža ogrevalne toplotne črpalke v zgolj 14 urah.

Montaža ogrevalne toplotne črpalke Orca v zgolj 14 urah

Ob odločitvi za nov ogrevalni sistem ali prenovo starega sistema s toplotno črpalko se nam zastavljajo številna vprašanja glede montaže in upravljanja z novim ogrevalnim sistemom. Marsikdo se boji izvedbe in se vprašuje, koliko časa bo brez ogrevanja in tople vode ter o drugih posegih. Tudi zato smo spremljali zamenjavo ogrevalnega sistema pri individualni hiši družine Rijavec.

Radiatorski ogrevalni sistem na zemeljski plin so zamenjali z novim, katerega srce je ogrevalna toplotna črpalka z močjo 11k,2 kW. Po pregledu učinkovitosti ogrevanja v hiši in stroških zanj, so z energetskim svetovalcem poiskali rešitev in jo v dnevu in pol tudi uresničili.

 

Montaza toplotne crpalke demnotaza starega sistema na plin

Demonotaža starega sistema na plin

 

Hiša Staneta Rijavca ima 165 kvadratnih metrov skupne ogrevalne površine, zgrajena pa je bila v letih 1995/96 in je za tedanja merila dobro izolirana. Letna poraba plina za ogrevanje je dosegla do 3.000 kubičnih metrov. Glavni namen odločitve za zamenjavo sistema je bil znižanje stroškov ogrevanja, a je investitor ob tem postavil še nekaj zahtev.

»Veliko mi pomeni možnost regulacije in avtonomija sistema. Poleg udobja in varnosti od sodobnih rešitev, pričakujem tudi nadzor ogrevanja sanitarne vode, regulacijo po zunanji temperaturi in prostorski temperaturi ter kombinirano regulacijo.« je povedal g. Stane Rijavec

 

Montaza toplotne crpalke Hisa investitorja Staneta Rijavca

Hiša investitorja Staneta Rijavca

 

Kaj moramo vedeti in storiti pred montažo

Glede na potrošnjo, lastnosti objekta, življenjske navade in potrebe so se, kot že rečeno, odločili za ogrevalno toplotno črpalko z invertersko tehnologijo. Ta zagotavlja učinkovito delovanje tudi v najhujših zimah, pri temperaturah – 25 °C brez vključitve elektrogrelca.

Izračuni pred prenovo so obetali najmanj 65 odstotkov prihranka za ogrevanje vode in prostorov. Demontaža starega in montaža novega sistema je v celoti prevzela ekipa pod taktirko dolgoletnega energetskega svetovalca in monterja toplotnih črpalk g. Hauptmana.

Delo so začeli v petek popoldne in ga končali v ponedeljek popoldne. Med vikendom niso delali.

 

Montaza toplotne crpalke Postavitev zunanje enote

Postavitev zunanje enote

 

Ob odločitvi za ogrevanje s toplotno črpalko pa je vendarle treba upoštevati nekatera merila. Izvajalec, g. Milan Haupman, je povedal: »Pri obstoječih hišah z radiatorskim ogrevanjem je zaželenih 5 centimetrov izolacijske fasade, tesna okna in izolirano podstrešje ali mansarda. Pri novogradnjah se v glavnem vgrajuje talno ogrevanje, materiali so bolj izolativni, vendar pa priporočamo čimprejšnjo izvedbo izolativne fasade.

baner toplotne crpalke

Sistem je sestavljen iz notranje in zunanje enote. Notranjo enoto postavimo na predvideno mesto, skladno z željami stranke in lastnostmi objekta. Izbira lokacije je povsem poljubna, saj ne potrebuje niti bližine dimne cevi, niti zalogovnika. Pri obnovah starejših zgradb je to lahko nekdanja kurilnica ali povsem nova lokacija. Ne glede na to, ali ima stranka radiatorsko ali talno ogrevanje, je pri novogradnjah to najpogosteje prostor, namenjen energetski postaji. Dovršena in izjemno estetsko oblikovana notranja enota je pripravljena tudi za postavitev v stanovanje. Skoraj povsem poljubna je tudi namestitev zunanje enote. Sledimo zgolj funkcionalnosti in estetiki. Pri določanju mest so nepogrešljive izkušnje usposobljenih pooblaščenih monterjev.«

 

Montaza toplotne crpalke priklop

Priključitev notranje enote

 

Montaza toplotne crpalke instalacija

Priklop sanitarne vode

 

Demontaža starega ogrevalnega sistema in montaža toplotne črpalke

V hiši so obdržali radiatorsko ogrevanje, kar je poenostavilo montažo. Najprej so demontirali star sistem ter ga odpeljali, poskrbeli za odstranitev in zatesnitev vseh nepotrebnih starih napeljav, nato pa pripravili podstavek zunanje enote. Na pripravljeno mesto oziroma izkop, ki so ga opravili sami, so vstavili betonski podstavek za stabilno namestitev zunanje enote. To je bilo opravljeno v enem popoldnevu. Naslednji delovni dan so postavili notranjo enoto ogrevalne toplotne črpalke z vgrajenim 300-litrskim zalogovnikom sanitarne vode. Zaradi bližine obstoječih priključkov na ogrevalni sistem, elektriko in vodo so jo postavili na mesto, kjer je bila stara peč na zemeljski plin. Notranjo enoto so priključili na pripravljene napeljave sanitarne vode in na sistem cevnih razvodov radiatorskega ogrevanja.

Zunanjo enoto sistema so namestili na že pripravljen betonski podstavek, nato pa zunanjo in notranjo enoto povezali s freonskim plinom oziroma freonsko povezavo ter električnimi vodniki. Povezavo so vakumirali in uplinili.

 

Montaza toplotne crpalke investitorjin monter

Rokovanje investitorja in monterja toplotne črpalke

 

Zagon toplotne črpalke in predstavite upravljanja

Naslednji korak je bil priklop sistema na sanitarno vodo in izvedba električnega priklopa. Izvedli so še električni priklop vseh elementov za ogrevanje ter napajanje notranje enote, od obtočne črpalke, mešalnega ventila, tipala zunanje in sobne temperature. V nadaljevanju so sprostili plin iz zunanje enote, napolnili ogrevalni sistem s tekočino in sistem odzračili. S tem je bil postopek vzpostavitve delovanja novega sistema končan.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI