Prezračevanje z rekuperacijo – posebnosti

Prezračevanje z rekuperacijo

 

Skrbi zaradi kondenza v prezračevalnemu sistemu so popolnoma odveč, če je razvod izveden pravilno.

 

Pri tem morajo biti vsi elementi prezračevalnega sistema montirani znotraj toplotnega ovoja stavbe. Zato ni priporočljivo nameščanje razvoda v hladne prostore, podstrešje, garažo ali hladno klet. Pri tem lahko vlaga začne kondenzirati v ceveh, kar omogoča razvoj bakterij.

 

Poleg tega kondenzacija povzroča izgubo energije ter vpliva na temperaturo zraka, ki ga vpihujemo v prostor.

 

klivent_prezracevanje_rekuperacija_1

 

Nivo vlažnosti zraka
Prezračevanje z rekuperacijo bo v zimskem času zrak v prostoru intenzivno razvlaževalo, saj zunanji zrak vsebuje zelo malo vlage. Ko pa vstopni zrak dogrejemo, se bo njegova relativna vlažnost še znižala, lahko tudi do stopnje, ko postane zdravju škodljiva. Temu se lahko delno izognemo s pravilno nastavitvijo količine pretoka zraka. Ta mora biti v času odsotnosti stanovalcev na minimumu, ko pa so prisotni, pa je priporočljivo vpihovati ravno toliko zraka, kot je potrebno in ne ves čas v enaki količini. Pred časom so dobavitelji razvili entalpijski izmenjevalec, ki poleg vračanja toplote povrne tudi del vlage iz odpadnega zraka in sicer od 50 – 60 %, ki jo zajame iz vlažnih prostorov, sanitarij, pralnice in kuhinje. Količine vrnjene vlage sicer ne moremo regulirati, se pa z vračanjem lažje približamo primerni stopnji zračne vlage, ki naj v zimskem času znaša okrog 50 %. V prezračevalni sistem lahko vgradimo tudi vlažilce zraka, z njimi pa nato točno nastavimo želeno količino zračne vlage.  

Odprto okno in delovanje prezračevalne naprave
Četudi pustimo okno pomotoma odprto dlje časa, bo prezračevalna naprava kljub temu v prostor dovedla in odvedla nastavljeno količino zraka.  Z odpiranjem oken samo spremenimo tok zraka oziroma smer gibanja. Skozi odprta okna bo pozimi vdiral hladen, poleti pa vroč zrak, s čimer povzročimo v hiši temperaturna nihanja, kar ni zaželeno.

V prehodnem obdobju pa odpiranje oken ni takšen problem, saj se temperature zaradi odprtega okna ne bodo bistveno spremenile. Potrebno se je tudi zavedati, da uporabnik ni »suženj« prezračevalnega sistema ali hiše in si klimatske razmere še vedno lahko nastavlja po svoji volji. Kljub prezračevanju z rekuperacijo lahko občasno odpiramo okna, ne da bi s tem zmanjšali njegovo učinkovitost, vendar to delamo samo izjemoma, da omogočimo sistemu prezračevanja da kvalitetno opravlja svojo nalogo.

 

Več na

tel.: 031 830 600

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI