Koliko stane vrtina?

Koliko stane vrtina? Dobro je vedeti: Dovoljenja za vrtine. Cena vrtanja vrtine za geosondo/vodnjak?

Ponudniki storitev vrtanja dandanes ne ponujajo več samo vrtalnih oz. rudarskih del, ampak ponujajo vse bolj celovite storitve. Koliko stane vrtina? Cene na trgu se razlikujejo, vendar pa so ponudniki (vrtalci) razmeroma prilagodljivi in odzivni na povpraševanja.

 

Izvedba vrtine pomembno vpliva na končno ceno sistema

Pri izvedbi ogrevalnega sistema  toplotna črpalka zemlja-voda ali voda-voda predstavlja pomemben strošek vrtina z vsemi pripadajočimi elementi. Primerjava ponudb je vse prej kot enostavna. Nekateri ponudniki namreč strankam predstavljajo samo ceno vrtanja na tekoči meter, drugi dodatno prikažejo stroške transporta in odvoza materiala, tretji ponujajo celovito storitev, ki vključuje tudi dobavo materiala in vgradnjo (npr. za vertikalni zemeljski kolektor sondo). Nekateri v celovito storitev vključijo tudi stroške izdelave projekta in pridobitev morebitnih dovoljenj. Priporočljivo je preveriti tudi ponujene garancijske pogoje. S tako »pisanimi« ponudbami se lahko cene vrtin razlikujejo tudi za več kot 100% na tekoči meter.

 

vrtina toplotna crpalka

Izvajalci za vrtanje potrebujejo običajno od 2 do 4 dni za eno vrtino, odvisno od zahtevnosti terena in globine.

 baner toplotne crpalke

 

Kako pristopiti do ponudnikov, če iščemo samo izvajalca za izvedbo vrtine?

Če želimo skupni imenovalec za primerjavo ponudb, potem je priporočljivo od ponudnikov zahtevati ceno za npr. 100 metrov vrtine in celovito izvedbo vrtine, ki je pripravljena za priključitev na kolektor oz. neposredno na toplotno črpalko. Od ponudnika torej zahtevamo ponudbo, ki vključuje pripravo projekta, transport opreme na določeno lokacijo, vrtanje, zacevitev in potopno črpalko (v primeru sistema voda-voda), namestitev vertikalnega kolektorja in injektiranje cementne mase (v primeru geosonde), testiranje sistema, poročilo o izvedenih delih in testiranju ter garancijo. Morebitna dovoljenja za vrtino pridobimo v sodelovanju z izvajalcem.

 

vrtina toplotna crpalka voda

 

In kakšna je cena?

Tudi ko imamo skupni imenovalec se cene še vedno razlikujejo. Pri geosondah se cene gibljejo od 45€ do 65€ na tekoči meter izvedenega vertikalnega kolektroja – geosonde. Pri vrtinah za sistem voda-voda pa se cene gibljejo okoli 80€, vendar brez potopne črpalke. Pri sistemu voda – voda običajno potrebujemo manj metrov vrtine in je zato končna cena vrtine nižja kot pri geosondi. Zelo pomembno je, da ponudniku sporočite lokacijo kjer bi želeli imeti vrtino. Ponudnik z izkušnjami in s pomočjo geoloških kart oceni kako hitro bo lahko izvedel vrtino, ali bo npr. potreboval samo en dan vrtanja ali bo potreboval 3 dni zaradi trdnih kamenin pri katerih bo njegova oprema utrpela večjo »škodo«. Velja tudi pravilo, da več vrtin delamo, več tekočih metrov vrtine potrebujemo, nižjo ceno na meter lahko dosežemo.

 


Priporočilo

Vsekakor priporočamo bodočim investitorjem, da se odločijo za ponudbo na ključ ali paketno ponudbo, ki vključuje tako vrtino, povezavo s toplotno črpalko in tudi toplotno črpalko ter zagon in preizkus celotnega sistema. Ob tem je treba poudariti, da mora biti sistem pravilno dimenzioniran glede na predvidene toplotne izgube objekta, rešitve »na oko« niso sprejemljive. Pogodba se podpiše z enim izvajalcem s katerim se tudi dogovorijo garancijski pogoji.


 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI