Enostavne sodobne, moderne hiše

Ali je parcela tudi obnovljiv vir za postavitev hiše? Skoraj nič energijske moderne hiše.

Ali je parcela tudi obnovljiv vir za postavitev hiše?

Pri gradnji stavbe je odnos “vzrok – posledica” praviloma nedvoumen.Toplotna izolacija ovoja stavbe določa potrebno moč ogrevalne naprave, ta pa razvod, ogrevala ter energent. Pri parceli pa je ta odnos pogosto dvoumen. Je parcela v bregu dovolj močan razlog za gradnjo terasaste stavbe ali bomo naredili ravno parcelo v terasi? Bo prometna in komunalna ureditev v OPN (občinski prostorski načrt) določala postavitve stavb, ali bodo stavbe – načrtovane za optimalno koriščenje pasivne sončne energije – določale trase cest in komunalnih vodov. Kaj je potrebno storiti, da se bomo z gradnjo prilagodili naravnim danostim parcele in v zasnovo nove moderne hiše vključili vse energetske potenciale lokacije? Ali lahko od avtorjev OPN zahtevamo, da stavbo, obliko parcele in infrastrukturo prilagodijo pasivni in aktivni rabi sončne energije, ki je večna in brezplačna. V članku bomo izpostavili nekatere elemente stavbe in parcele, ki nam z dobrim načrtovanjem prinašajo trajne energetske koristi ob majhni investiciji ter nizkih stroških obratovanja in vzdrževanja.

 

moderna hiša pasivna gradnja

Skoraj nič energijske moderne hiše

Med najpomembnejšimi zahtevami prenovljene Direktive o energetski učinkovitosti stavb (31/2010/EU) (EPBD Prenovitev) je prehod na skoraj nič energijsko gradnjo novih stavb. Izraz opredeljuje stavbe, ki za svoje delovanje (ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo – zlasti v nestanovanjskih stavbah) potrebujejo tako malo energije, da lahko potrebe po energiji v pretežni meri pokrijemo z obnovljivimi viri (OVE), upoštevaje tudi obnovljivo energijo, proizvedeno na hiši ali tik poleg nje.

 

baner gradnja hise

 

Pasivna moderna hiša postaja sedanjost in realnost tudi v Sloveniji. Kljub temu, da je koncept star šele 20 let že vemo, da je to prehodno stanje bivanjske kulture, saj se že kažejo obrisi bližnje prihodnosti, ko bomo gradili skoraj nič energijske stavbe. V vseh pogledih bo trajnostna gradnja temeljila na največji možni kvaliteti bivanja, uporabi lokalnih materialov za gradnjo in obnovljivih virih za delovanje ter najmanjšem možnem (ničnem) obremenjevanju okolja. Danes stavbo – malo zaradi mode in razpoznavnosti, malo zaradi zadrege pri iskanju „pravih” izrazov – opisujejo različni pridevniki (bio, plus, pametna, naravna, zelena, energetsko neodvisna, CO2 nevtralna, varčna, aktivna,…).

 

moderna soncna hisa 3

Vseživljenjsko učenje je osnova za trajnostni razvoj

Živimo v času, ko se gradnja družinskih, javnih in poslovnih stavb silovito spreminja. Vedno dražja energija in zahteve za varovanje okolja se preslikavajo v vedno strožje lokacijske, gradbene, instalacijske, vzdrževalne in obratovalne standarde. Današnja novogradnja je v vseh ozirih in skoraj v celoti drugačna od gradnje pred desetletjem. To so razlogi, da investitor (pre)pogosto nima uporabnih informacij, ne ve kam naj se obrne po pomoč, kdo je odgovoren, kdo pristojen, kdo bi moral kaj narediti, … Skratka. Zaradi pomanjkanje verodostojnih informacij se odloča na pamet ali na podlagi vprašljivih nasvetov sorodnikov, prijateljev, izvajalcev ali trgovcev. V izogib temu smo zasnovali NEP Slovenija http://nep.vitra.si, kot orodje za lažje odločanje. Tako lahko vsak investitor za novogradnjo ali obnovo poišče verodostojne, nekomercialne in uporabne informacije za dva ključna segmenta vsake stavbe. To je toplotni ovoj ter ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

Sončna energija čaka, da jo z znanjem ulovimo in vprežemo v brezplačno energetsko bilanco hiše. Dnevni bivalni prostori se pozimi pasivno ogrevajo skozi veliko steklenih površin. Lastnik se z zadovoljstvom pohvali, da to prinese »vsaj 25 % prihranek pri ogrevanju«. Teraso ščiti nadstrešek, ki je hkrati tudi zaščita pred visokim poletnim soncem. Zato so lahko okna pod nadstreškom brez senčil.

 

Enostavnost moderne hiše

Za moderne hiše je ključna orientacija dnevnih prostorov na jug. S tehničnimi rešitvami (rekuperacija, zemeljski zračni kolektor) ogrevamo dotok zunanjega zraka za prezračevanje, s toploto zemlje ali zraka ”poganjamo” toplotno črpalko, pomemben del ogrevanja so tudi gospodinjski aparati, svetila, zabavna elektronika in tudi stanovalci. Vsak stanovalec ogreje stavbo s 70 – 100 W/h. Pasivna hiša potrebuje za ogrevanje prostorov do 15 kWh/m² na leto (1.5 litra kurilnega olja), kar pomeni 90% manj od ”običajne” hiše. To se doseže z dobro toplotno izolacijo in tesnenjem oboda stavbe ter aktivno in pasivno izrabo sonca. Tvegamo napoved, da bodo prej kot v 10 letih vse novogradnje pasivne, nič energijske ali celo + energijske.

Notranja struktura in zunanji izgled Sunlighthouse. Na skici je prikazan avtomatsko krmiljen (inteligenten) nadzor oken, ki so primarni vir prezračevanje spomladi, poleti in jeseni. V zimskem času pa Sunlighthouse uporablja sistem mehanskega prezračevanja z rekuperacijo (vračanjem) toplote. Stavba tako ne potrebuje nobene energije za hlajenje, saj senčila uspešno zmanjšujejo dnevno pregrevanje, ki ga do primerne temperature regulira kontrolirano nočno ohlajanje skozi okna (učinek dimniškega vleka).

 

moderna soncna hisa

Foto: www.kozeny-bau.de

Sodobne, moderne hiše – hiše prihodnosti

Zaskrbljenost zaradi podnebnih sprememb, kvalitete bivanja, varnosti oskrbe in porabe energije je prisotna pri vsakem od nas. Stavbe prihodnosti bodo – ne glede na poimenovanje – zasnovane na celostnem razmišljanju, ki enakovredno združuje rabo energije, bivalno ugodje, vpliv na okolje in razgradnjo.

 


  • Hiša proizvede več energije, kot jo porabi za svoje delovanje in gradnjo. Oskrbuje se izključno z obnovljivimi viri energije, ki so integrirani v objekt ali so del okoliškega energetskega sistema, kar jo dela CO2 nevtralno.
  • Bivalno ugodje temelji na kvalitetni naravni osvetlitvi prostorov ter svežem zraku. Vgrajeni materiali so brez zdravju škodljivih snovi.
  • Pasivna moderna hiša je postavljena v okolje z upoštevanjem danosti mikrolokacije, lokalnih materialov, oblikovanja in vpliva na okolje skozi celoten življenjski cikel. Gradi na lokalni identiteti.

 

 

Osebno sem prepričan, da bodo stavbe prihodnosti vkopane v zemljo, zasute z zemljo ali le pokrite z zeleno streho. Razlogov za gradnjo pod zemljo je več. Današnje znanje, materiali in tehnologije to omogočajo. Stavba je v nedrjih zemlje neobčutljiva na vsa temperaturna nihanja in ekstremne vremenske pojave. Površine nad stavbo bodo uporabljane za pridelavo hrane.

 

baner toplotne crpalke

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI