Zvočna izolacija – protihrupna okna

Zvočna izolacija – protihrupna okna

Protihrupna okna so zasnovana za zmanjšanje hrupa iz zunanjih virov, kot so promet, gradbišča, letališča in sosedje. To lahko znatno izboljša kakovost življenja v vašem domu, saj vam omogoča, da se sprostite in spite v miru, ne da bi vas motil hrup.

Letala, vlaki, avtoceste in hrup v mestih povzročajo pri ljudeh poleg nespečnosti in nervoze tudi spremembe v telesu. Strokovnjaki že dolgo trdijo, da je vseeno, če so osebe zdrave ali bolne, občutljive na hrup ali ne, posledice zaradi hrupa bodo pri vseh enake.

 

borba s hrupom

Protihrupno steklo z vmesno plastično folijo Iplus City E

 

Meja je 60 decibelov

Pri 60 decibelih ali več se pri ljudeh začnejo pojavljati znaki stresa, motnje spanja ter zmanjšanje psihične in intelektualne zmogljivosti. Hrup slabo vpliva tudi na srce in ožilje. Če so ljudje izpostavljeni povprečnemu hrupu nad 65 dB, se nevarnost pojava srčnega infarkta poviša za 20%, tem obremenitvam pa je danes izpostavljen že vsak šesti Nemec. Poleg tega hrup in moteči zvoki povzročajo povišano izločanje stresnega hormona adrenalina, posledica pa je povišan krvni tlak ter psihični problemi. Enako velja za otroke, saj so meritve v šoli, ki se nahaja blizu letališča pokazale zmanjšano sposobnost učenja in besednega izražanja.

pasica aplikacija

Hrup onesnažuje

Kljub ugotovitvam se tudi v svetovnem merilu obremenjenost s hrupom povišuje. Nad 65% Evropejcev je stalno izpostavljeno hrupu 55 dB, 16% pa celo nad 65 dB. Tudi če se na hrup navidezno navadimo in lahko ob njem celo zaspimo, slab vpliv na telo ne bo nič manjši. Povišan krvni tlak, glavobol, migrena in šumenje v ušesih so dodatne posledice, majhni otroci pa lahko postanejo hiperaktivni. Dovoljena obremenjenost v dnevnem času v mestu znaša kar 67 dB, pri čemer pa je hrup v industriji omejen na samo 50 dB. Razlika med obema vrednostima je ogromna, saj je krivulja logaritemska in razlika 10 dB pomeni kar dvakratno povišanje občutenega hrupa.

 

Protihrupna okna

Zunanje steklo je izdelano iz dveh lepljenih stekel, z vmesno prozorno PVB folijo. Nato sledi distančna letvica in običajno notranje steklo. Argonsko polnjenje zagotavlja odlične termične lastnosti, okensko krilo pa bo zaradi tega okrog 30% težje. Izdelek podjetja Interpane ima oznako Iplus City E, okno je zaradi ojačanega zunanjega stekla odporno na udarce z roko in vlom, dušenje zvoka pa znaša kar 40 dB. Debelina tega steklenega paketa se začne pri 30 mm, zato ga lahko tudi naknadno vgradimo v vsako sodobno okno. Hrup v spalnici ponoči naj nebi presegal 20 dB, zato je lahko protihrupno okno zagotovilo za dobro zdravje.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI