Kateri kamin izbrati?

Kateri kamin izbrati, da bo ogrevanje optimalno in cenejše, ni lahka naloga. Na izbiro so kaminske peči na drva in pečete, vgradni kamini

V zadnjih letih se vse več ljudi odloča za nakup kamina ali kaminske peči, ki pa prehitro odločitev sprejmejo na podlagi cene kamina. Takšen pristop pogosto pomeni, da se kupec odloči za napačen kamin, ki je ponavadi hrupen, manj ekonomičen, ne akumulira toplote in prehitro “pregori”. Da bi se izognili nakupu napačnega kamina smo pripravili “hitri vodič” za lažjo izbiro primernega kamina, ki bo ustrezal vsem vašim potrebam in zahtevam. Odločitev, kateri kamin izbrati, ni lahka naloga in upamo, da vam bo ta vodič pri tem v dejansko pomoč.

 

kamin kaminska peč

Primer vgradnega kamina


Klasični vgradni kamini zlahka pričarajo romantično vzdušje, sodobne kaminske peči pa pri tem nič več ne zaostajajo. 


kateri kami izbrati kaminska pec na pelete

Kaminska peč na pelete

Kaminska peč ali vgradni kamin?

Oba tipa imata svoje prednosti in slabosti, spodnji tabeli pa vam bosta v pomoč pri odločitvi, kateri tip je pravi za vas. Preden začnete z iskanjem idealnega kamina za vaše potrebe, se je dobro seznaniti z primernostjo vgradnega kamina ali kaminske peči.

Kateri kamin izbrati vgradni kamin kaminska pec lastnosti

 

Drva ali peleti?

Drva gotovo pričarajo občutek domačnosti, marsikdo jih koristi iz lastnega gozda in dilemo reši že v štartu. Peleti omogočajo veliko več udobja in nič nesnage v hiši. Predvsem je pri izbiri ogrevanja s peleti pomembno udobje, če želite brezskrbno ogrevanje, tudi ko vas ni doma. Peč na drva vam onemogoča, da ste odsotni več kot par ur dnevno, kamin na pelete pa vam časovno neomejeno nudi samodejno toplo hišo.

 

kateri kami izbrati kaminska pec drva peleti

Velikost in varčnost ogrevane stavbe

Pomembno je kako velik prostor želite ogrevati in kako varčna je vaša hiša, da ne bo kamin predimezioniran in boste morali prostor ohlajati. Če boste izbrali »prešibak« kamin, vaši ogrevani prostori ne bodo dosegli želene temperature.

 

kateri kami izbrati kaminska pec drva

Kaminska peč na drva

Poskrbite za dobro prezračevanje

V prostoru, kjer stoji kamin ali kaminska peč, mora biti vedno poskrbljeno za prezračevanje. Kamin za svoje delovanje zajema zrak iz prostora, zato poskrbite, da ne bo porabila vsega kisika. Najbolje je urediti zunanji dotok zraka, korektno zgradite dimnik in poskrbite za redno čiščenje peči in dimnika. Tudi pozimi redno odpirajte okna in poskrbite za nemoten pretok zraka – le tako boste varno uporabljali kurilno napravo.

Kamin je potrebno priključiti na zunanji dovod zraka, da za gorenje ne bo porabil zraka iz prostora, saj bi s tem počasi pričelo zmanjkovati zraka za dihanje in slabšalo bi se počutje oseb v prostoru. Na to bodite posebej pozorni pri dobro izoliranih objektih, kjer svež zrak težje prehaja v prostor. Če nimate zunanjega dovoda zraka za kamin, bi v takih primerih morali imeti v prostoru v času kurjenja okno ves čas na kip. 

 

kamin dovod zraka

 

Kamin potrebuje kroženje zraka z ventilatorjem

Za pospešitev kroženja zraka se lahko uporabi dodatni ventilatorski sistem, ki pospeši gibanje zraka in omogoča hitrejši in enakomernejši prenos toplote od ogrevalnega telesa po celotnem prostoru. V primeru izpiha toplega zraka na nivoju tal pa se toplota še hitreje in enakomerneje razporedi po prostoru. Ta način izpiha toplega zraka je zlasti primeren za prostore z visokimi stropovi, saj omili sicer značilno toplotno plastovitost (topel zrak se zadržuje pod stropom, pri tleh je hladno).

 

baner kamini

Učinkovitost in hrupnost kamina

Poleg tega niso vsi kamini enako učinkoviti, zato je izbira pravega zelo pomembna, saj vam na dolgi rok lahko omogoča velike prihranke. Pozorni bodite na hrupnost obratovanja. Nekateri kamini namreč znajo biti zelo hrupni, to pa lahko hitro pokvari pričakovano vzdušje, ki ga sicer lahko pričara le primerno tih kamin.

 

Saje na vratcih in zrakotesnost kamina

Nepopravljivo škodo vam lahko povzročijo prehitro, od saj umazana vrata kamina. Nekateri kamini namreč niso opremljeni s sistemom, ki pošilja predgret zrak mimo stekla, da le ta ne sprošča saj. Bodite pozorni tudi na varnost. Nekateri kamini, pri katerih proizvajalci varčujejo z materiali, ne dosegajo ustrezne zrakotesnosti, to pa pomeni, da lahko pride do izpusta strupenega ogljikovega monoksida v vaš prostor.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI