Kraljujejo drva, prodirajo sekanci in peleti

Primerjava cen lesnih goriv v izbranih državah kaže, da so ta praviloma najcenejša na Hrvaškem, Slovenija pa sodi med cenejše države.

Primerjava cen lesnih goriv v izbranih državah kaže, da so ta praviloma najcenejša na Hrvaškem, Slovenija pa sodi med cenejše države. V Sloveniji prevladujejo drva, v zadnjem času pa najbolj narašča poraba lesnih sekancev in peletov.

V Sloveniji med lesnimi gorivi prevladujejo drva, sledijo sekanci, peleti in briketi. V zadnjih kurilnih sezonah opažamo povečano zanimanje predvsem za lesne pelete. Kljub velikemu pomenu lesnih goriv pa nimamo sistema za redno spremljanje cen. Zato smo se na Gozdarskem inštitutu Slovenije odločili za spremljanje cen na trgu – pri proizvajalcih in ponudnikih.

V redno zbiranje cen je vključenih devet držav (Slovenija, Italija, Španija, Hrvaška, Avstrija, Nemčija, Romunija, Irska in Grčija). Več o analizi cen lesnih goriv je objavljeno na domači strani projekta ( www.biomasstradecentre2.eu ).

 

drva sekanci

Med lesnimi gorivi v Sloveniji še vedno prevladujejo drva. Foto: Bogdan Perko

drva sekanci2

 

 

Različne davčne stopnje

Cene lesnih energentov se med državami precej razlikujejo in so odvisne od vrste energenta ter njegovih lastnosti (vsebnost vode, mere…), oblike, embalaže, prevoznih stroškov in višine davka na dodano vrednost (DDV). V nekaterih državah velja za izbrane lesne energente nižja stopnja DDV. V Nemčiji je stopnja DDV za drva, lesne pelete in brikete sedem odstotkov, za sekance pa 19. Italija ima 10-odstotno stopnjo na vsa lesna goriva. Znižano stopnjo za nekatera lesna goriva imajo tudi v Avstriji, Grčiji in na Irskem. V Sloveniji, Španiji, Romuniji in na Hrvaškem je vrednost DDV enaka kot za preostalo blago. Cene, ki jih navajamo v nadaljevanju besedila, že vključujejo DDV.

Cene polen stabilne

Na slovenskem trgu se prodajajo polena različnih vlažnosti (od svežih do zračno suhih z vsebnostjo vode pod 20 odstotkov) in dolžin (od 25 do 100 centimetrov). Najpogostejša prodajna oblika so zračno suha polena dolžin med 25 in 50 centimetri. Cena drv se giblje okoli 32,90 evra za megavatno uro oziroma 130 ± 13 evrov za tono. Polena podobnih značilnosti je mogoče najceneje kupiti v sosednji Hrvaški, kjer jih prodajajo za povprečno 44 evrov za tono, najdražja pa so v Nemčiji s 304 evri za tono. Cene polen ostajajo v opazovanem obdobju najbolj stabilne.

Poraba sekancev narašča

Poraba sekancev v večini držav narašča predvsem zaradi čedalje večjega števila sistemov ogrevanja, opazno pa je tudi povečano zanimanje za soproizvodnjo toplotne in električne energije na lesne sekance.

Cena sekancev je odvisna predvsem od vlažnosti. Za tono sekancev s 30-odstotno vlažnostjo bomo odšteli 85 ± 6 evrov, razlike v ceni med posameznimi velikostnimi kategorijami (P31,5 ali P45) pa so ponavadi zanemarljive. Cene sekancev z nekoliko višjo (40-odstotno) vlažnostjo so navadno za okoli 28 evrov za tono nižje (57 ± 9 evra za tono). Najcenejši so na Hrvaškem (52 evrov za tono), najdražji pa v Avstriji (143 evrov za tono). Treba pa je omeniti, da so sekanci v Sloveniji še vedno najcenejša oblika lesnih goriv (24,49 evra za megavatno uro), čeprav se je cena v primerjavi z istim obdobjem lani povišala za okoli 13 odstotkov.

Peleti vse bolj priljubljeni

Peleti postajajo čedalje bolj priljubljena oblika ogrevanja z lesno biomaso. V Sloveniji jih je mogoče kupiti v 15-kilogramskih vrečah, v tako imenovanih big bag vrečah (tisoč kilogramov), nekateri proizvajalci pa ponujajo dobavo tudi v razsutem stanju. Cena peletov, pakiranih v 15-kilogramskih vrečah, v povprečju znaša 271 ± 26 evrov za tono ali 57,71 evra za megavatno uro, v razsutem stanju pa 234,56 ± 18 evrov za tono ali 49,91 evra za megavatno uro. Pri peletih so razlike v cenah med posameznimi državami manjše: na Hrvaškem se prodajajo za 244 evrov za tono, v Nemčiji (kjer so najdražji) pa za 336 evrov za tono. V zadnjih dveh obdobjih (v letu 2013) je cena peletov v vseh sosednjih državah, posebej v Avstriji in Italiji, zrasla.

Briketi so v primerjavi s peleti cenejši za okoli 20 odstotkov, saj se cene gibljejo pri okoli 232 ± 19 evrov za tono oziroma 38,30 evra za megavatno uro. V sosednjih državah (Avstriji, Hrvaški in Italiji) so cene briketov nižje kot pri nas in se gibljejo med 133 in 203 evri za tono.

Cena kurilnega olja krepko nad ceno lesnih goriv

Cena kurilnega olja je v Sloveniji še vedno do 202 odstotka višja od cene peletov, ki je najdražja oblika lesnega goriva, oziroma za 412 odstotkov višja od cene sekancev, ki so najcenejša oblika lesne biomase. Razlike v cenah fosilnih in lesnih goriv se v drugih evropskih državah precej razlikujejo; v Romuniji, Italiji ali na Hrvaškem so cene lesnih energentov do petkrat nižje, medtem ko so v Avstriji in Nemčiji razlike ponavadi manjše.

Cene lesnih goriv bomo spremljali in objavljali tudi v prihodnosti, več informacij o lesnih gorivih je dostopnih na spletu ( www.gozdis.si ), spremljate pa nas lahko tudi na Facebooku .

Dr. Peter Prislan, Dr. Nike Krajnc, Gozdarski inštitut Slovenije

 

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI