Izbirate fasado?

Če izbirate fasado za svojo hišo, ste že opazili, da je ponudbe veliko, tako za izolacije, kot za raznobarvne omete

Če izbirate fasado za svojo hišo, ste že opazili, da je ponudbe veliko, tako za izolacije, kot za raznobarvne omete. Kako izbrati? Lažje nam bo, če se najprej vprašamo, kaj od prave fasade pričakujemo?

Naj bo učinkovita!

Hišo izoliramo, da prihranimo pri stroških za ogrevanje in obenem izboljšamo počutje v hiši. Zato je prvo, na kar pomislimo, dobra izolacija. In kakšna naj bi bila dobra izolacija? Gotovo tehnično čim bolj učinkovita, torej naj bi ob manjših debelinah nudila čim boljšo toplotno izolativnost. Naravna, zdrava, dostopna? Seveda.

 

kalcer prava fasada

 

 

Varna

Pomembno je tudi, da je fasada negorljiva, saj si vsi želimo čim bolj varno hišo. Če zagori, je zelo pomembno, da se ogenj širi čim počasneje, da bodo gasilci požar lažje in predvsem hitreje zaustavili, zato bo škoda manjša. Ker je najpogostejša nevarnost ob požaru zastrupitev s plini, je zelo pomembno, da gradbeni materiali, ki jih vgrajujemo, ne gorijo in ne sproščajo strupenih plinov. Ker se po fasadi širi plemen iz nadstropja v nadstropje, je negorljiva izolacija dobra ovira pri širjenju požara.

 

Zvočna izolacija

Če je naša hiša v bližini ceste, nam je pomembno, da je dobro zvočno izolirana, saj nam le tako lahko zagotovi miren spanec ponoči in sprostitev čez dan. Toplotno izolacijski materiali imajo različne vplive na zvočno izolacijo sten. Lahko jo izboljšajo, lahko so brez vpliva na zvočno izolativnost, lahko pa celo poslabšajo stanje, kar je zadnje, kar bi si želeli. 

 

Bivalno ugodje

Nova okna precej spremenijo bivalne razmere v hiši. Ko se zatesnjenim oknom pridružijo še vlažni zidovi in nepravilno prezračevanje, so izpolnjeni vsi pogoji za nezdrave bivalne razmere. Z izoliranjem fasade k temu ne smemo prispevati! Zato mora biti fasada difuzijsko odprta, saj s tem zagotovimo naraven proces sušenja. Kamena volna, lepila in zaključni sloji, ki omogočajo prehod vlage, obenem pa ščitijo pred padavinsko vodo, so zato idealna fasadna kombinacija.

 Fasadni sistemi

Kaj pa toča?

Želimo si, da bi bila fasada trajna , s trajnostjo pa je povezana tudi trdnost: toča je najpogostejši vzrok za poškodbe fasade in če fasada zdrži točo, bo tudi še kakšno žogo, ki po nesreči prileti v zid. Trdnost  zagotavljata tako izolacija kot tudi trdne plasti lepil in zaključnega ometa. Tudi ob toči, debeli kot jajce, lahko fasade ostajajo nepoškodovane – če dobro narejene in iz kakovostnim materialov.

Do poškodb na fasadi lahko pride tudi zaradi temperaturnih sprememb. Poletno segrevanje, ki mu sledi hitra ohladitev, lahko povzroči razpoke. To je posebej pogost pojav pri temnejših barvah fasade. Z izbiro bolj »elastičnega« ometa lahko to preprečimo.

Kaj je še grdo? Alge in mahovi, ki kazijo videz, plesni pa še negativno vplivajo na naše zdravje.  Pri pravi fasadi je omet tak, da preprečuje ali vsaj zavira razvoj nezdravih mikroorganizmov na stenah.

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI