Upori v cevnem razvodu in regulacija prezračevalnega sistema z vračanjem toplote

Najprej je potrebno ločiti rekuperatorje na dve vrste aparatov: tiste ki imajo vgrajeno regulacijo za zagotavljanje konstantnega volumna

 

Najprej je potrebno ločiti rekuperatorje na dve vrste aparatov: tiste ki imajo vgrajeno regulacijo za zagotavljanje konstantnega volumna (CVC-constant volume control) in tiste, ki tega nimajo. Ta funkcija je zelo pomembna in bo kmalu obvezna za vse ventilatorje, ki se prodajajo v EU.

 

enetsi paul prezracevanje zracnik

 

Aparati s funkcijo »constant volume« ali CVC: zagotavljajo volumen, ki je nastavljen, tako da če se poveča upor v instalaciji, denimo zaradi umazanije na filtrih ali če se zamaši dovodna rešetka za zrak, povečajo moč delovanja, ventilator se zato vrti hitreje da bi zagotovil projektiran volumen.

Rekuperatorja brez funkcije avtomatskega zagotavljanja konstantnega volumna ne priporočamo, kajti ni pomembno da aparat le deluje in »ropota«, ampak je bistveno da dovaja projektiran in določen volumen zraka, kar je tudi pomemben zdravstveni element zagotavljanja kakovosti.

 

enetsi paul prezracevanje

 

Za čim manjši upor v instalaciji naj bodo končni elementi zato čim bolj odprti, da ima pretok zraka čim manjšo hitrost in je obenem upor manjši. Priprti ventili povzročajo večji upor instalacije in delajo temen obroč umazanije okoli difuzorja.

Glede upora v cevnem razvodu je večkrat investitorjem težko pojasniti, da število fleksibilnih cevi prav nič ne vpliva na upor celotnega sistema! Upor instalacije je enak uporu najbolj dolge cevi ali vodnika, ki ima največji upor in od ničesar drugega.

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI