Ena Zemlja ne zmore preživljati toliko razsipnih ljudi

Ena Zemlja ne zmore preživljati toliko razsipnih ljudi

Kakšne težave bodo s pitno vodo, energijo in hrano imele naslednje generacije, je odvisno predvsem od tega, kako ravnamo danes.

 

Kaj bo ostalo za potomce?

Dozdeva se, da je razpoložljivost vode sedaj in za naslednje generacije povsem dovoljšnja, da ni bojazni za pomanjkanje električne energije. Hrane je v razvitem svetu na pretek, zaenkrat je še sprejemljivo kakovostna. Vendar je ob današnjem načinu izrabe planeta razpoložljivost dejansko lahko kratkotrajna. Če bi bilo možno pokukati v prihodnost in videti posledice naše dosedanje brezbrižnosti do rabe dobrin – surovin, bi danes v marsikateri vsakodnevni situaciji porabljanja teh virov, ravnali veliko bolj preudarno.

 

earthday food

 

Tehnološko vse naprednejša družba zaradi »lakote« po ugodju izgublja bitko sama s seboj

Zavoljo napredka in gospodarske rasti civilizacija proizvaja poceni izdelke, ob tem pa brezobzirno izkorišča vse bolj skromne naravne vire planeta. Medtem, ko se tretjina prebivalstva zaradi brezmejne potrošniške mrzlice izgublja v morju nepotrebnih reči, tretjina svetovnega prebivalstva nima osnovnih pogojev za življenje: vode, hrane in strehe.

 

–              20 % svetovnega prebivalstva porabi 75 % naravnih virov. Število vseh prebivalcev nenehno raste; po predvidevanjih nas bo leta 2050 že okrog 10 milijard.

–              Sporočilo ekstremnih vremenskih pojavov je jasno: če hoče človeštvo preživeti, se mora prilagoditi.

–              Gospodinjstva, ki se zavedajo vpliva na okolje, so skupnosti zrelih ljudi, ki morajo razširiti obzorje na druge.

–              Množica majhnih svetlih praks, raztresenih po vsem svetu, dokazuje, da je za ravnovesje našega planeta še mogoče popraviti.

 

Ne bomo mogli reči »nismo vedeli«

Informiranje o tem, na katerih področjih lahko sami prispevamo k izboljšanju stanja na Zemlji je bistveno. Gre za strategijo majhnih korakov, ki dolgoročno prinašajo velike rezultate. Začeti je potrebno v svojem gospodinjstvu in na delovnem mestu. Večina ukrepov, s katerimi lahko preprečimo in zmanjšamo vpliv na okolje, ima izredno blagodejne učinke na počutje in zdravje nas samih, zelo konkretno pa vpliva tudi na proračun našega gospodinjstva. Gospodinjstva, ki se zavedajo odgovornosti do okolja, vedno znova razmišljajo o posledicah lastnega ravnanja, pospešujejo pozitivne spremembe in skušajo skozi vsakodnevna opravila zmanjševati nepotreben pritisk nanj.

 

Potraten način življenja zahteva eno Zemljo več

Dobra novica je, da lahko z vrsto malenkosti vplivamo na prihodnost našega planeta, ne da bi  živeli v pomanjkanju. Dovolj bo, če se odpovemo vsemu odvečnemu: stvarem in snovem, ki nam škodijo, ter kopičenju, ki nas ovira pri tem, da bi živeli polno življenje.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI