Temperatura in vlaga zraka

Temperatura zraka iz sistema z rekuperacijo je v primerjavi s temperaturo zunanjega zraka zelo ugodna, pozimi veliko višja in poleti nižja kot je zunanja temperatura.

 

Temperatura zraka iz sistema z rekuperacijo je v primerjavi s temperaturo zunanjega zraka zelo ugodna, pozimi veliko višja in poleti nižja kot je zunanja temperatura. Koliko mora ta temperatura biti je težko določiti, saj na to ne vpliva le kakovost rekuperatorja, ampak tudi drugi pogoji, predvsem zunanja in notranja vlažnost zraka, pa seveda obe temperaturi in volumenski pretok.

 

e netsi prezracevanje paul

 

Lahko bi rekli, da mora biti temperatura vpihovanega zraka v bivalne prostore nad 15 stopinj Celzija, če ima zunanji zrak temperaturo okoli nič stopinj, a imamo tudi podatek, da je bila vpihovana temperatura v prostore nad 17 stopinjami pri temperaturi zunanjega zraka minus 10 stopinj (novus F300) – v vseh primerih ni bilo predgrevanja zunanjega zraka!

Pri relativni vlažnosti zraka je razširjeno mnenje, da sistem z rekuperacijo »suši« zrak. Fizika govori o tem, da se s povišano temperaturo zraka njegova relativna vlažnost zmanjša in če je pozimi zunanji zrak velikokrat suh, bo potem, ko ga segrejemo in pripeljemo v bivalne prostore še bolj suh, enako se dogaja tudi pri odpiranju oken. Entalpijski prenosniki toplote imajo prednost, da okoli 60 % vlage, ki jo pozimi izgubljamo z odpadnim zrakom, vračajo nazaj v prostore.

Prezračevanje z rekuperacijo ne pomeni popolno klimatizacijo zraka, zagotavlja pa zelo visok komfort uporabnikov in zelo učinkovito rabo energije, oboje sicer najbolj občutimo, a je manj pomembno kot zagotavljanje zdrave notranje klime.

 

Več na

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI