Kaminska peč in vzdrževanje

Kaminska peč in vzdrževanje

Sodobni kamin je izboljšana verzija prastarega odprtega kurišča, iz katerega se je dim dvigal kar skozi strešno konstrukcijo. Prve, dimnikom podobne konstrukcije, se pojavijo šele v 14. stoletju, kurišče pa je najprej ostalo odprto, nato dobilo kovinska vrata in čez čas še sodobno, temperaturno odporno steklo. Ker so stari kamini oddajali samo sevalno toploto, so temu prilagodili tudi pohištvo, saj so stari fotelji z visokim naslonom preprečevali, da bi se ljudje, kljub ognju, podhladili s hrbtne strani.

 

Kamini Kocevar obzidan kaminski vlozek Barga

Foto: Kamini Kočevar

Šamot in vermikulit

Oba materiala sta ognjeodporna in namenjena oblaganju kurišča. Za poškodbe ognjeodporne obloge je največkrat kriv uporabnik sam, saj razpoka ali lom pomenita, da je nekdo poleno z vso silo porinil ali vrgel v kurišče. Kvalitetne peči imajo kurišče obdano s šamotnimi ploščami različnih oblik in debelin, rezervne kose pa ima proizvajalec vedno na razpolago. Šamot je težak in trd material, ki je odporen na temperature preko tisoč stopinj.

kamin samot plosce

Najpogostejša razporeditev plošč v nizkocenovnem sobnem kaminu

 

kamin rezervni deli

Renomirani proizvajalci imajo rezervne dele vedno na zalogi

 

Vermikulit je podobne sestave kot šamot, plošče pa so izredno lahke. Lahko jih oblikujemo kar z ročno žago za les, kar s šamotnimi ploščami ni možno. Z vermikulitom so skoraj vedno obložena kurišča peči nižjega cenovnega razreda. Zaradi tega je izdelek veliko lažji, vendar tudi manj odporen. Po nekaj sezonah uporabe potrebujemo novo oblogo, ki pa je prodajalci praviloma nimajo na zalogi. Kupci se lahko rešijo z naročilom plošč pri edinem proizvajalcu v Sloveniji (podjetje Mineralka iz Cerknice).

 

Tesnila in steklo   

Negorljiva tesnila so zelo pomemben del, saj omogočajo, da zrak struja skozi peč po predvidenih poteh in ne mimo njih. Najpomembnejše je tesnilo v vratih, ki ga je potrebno menjati po nekaj letih uporabe. Pri cenejših izvedbah se vrata od vročine rada ukrivijo, posledica je netesnost in slabše zgorevanje. V naših trgovinah je izbor tesnilnih vrvic bolj skromen, zato si lahko pomagamo z nakupom preko spleta.

 

kaminska tesnila

Različna tesnila lahko najdemo in naročimo tudi na spletu

 

kamin rešeta rešetke

Rešetk v kurišču običajno ni potrebno nikoli menjati

 

Po izkušnjah serviserjev so poškodbe stekel najpogostejše okrog novega leta. Steklo lahko poči samo zaradi udarca ali sunkovitega zapiranja vratc, kljub temu, da je poleno predolgo. Drugi vzroki niso možni, saj steklo brez škode zdrži tudi polivanje s hladno vodo, kadar je najbolj vroče.

Vse opisane posege ali zamenjavo delov lahko izvede povprečno spreten lastnik popolnoma sam. Prednost slabših kaminskih peči je nizka cena, dražjih in boljših pa to, da večine opisanih posegov ne bo potrebno narediti niti po večletni uporabi.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI