Toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje – kako izbirati

Kakšna toplotna črpalka je primerna za radiatorsko ogrevanje? kriteriji pri nakupu toplotne črpalke

V Sloveniji se po podatkih Eko sklada vgrajuje največ toplotnih črpalk zrak – voda, kjer je vgrajena toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje, bolje poznana tudi pod nazivom visokotemperaturna toplotna črpalka. Gre za starejše objekte s sistemom radiatorskega ogrevanja, kjer se že zaradi specifičnih zahtev po večji toplotni moči in višjem temperaturnem režimu pričakuje nekoliko slabši učinek in nižje letno grelno število, kar velja za vse toplotne črpalke, a se z ustrezno toplotno črpalko zrak-voda kljub tem dejstvom dosega zelo dobre rezultate.

 

Specifika trga toplotnih črpalk v Sloveniji

V Sloveniji prisegamo na toplotne črpalke zrak – voda, primerne za radiatorsko ogrevanje, čeprav jih vgrajujemo pretežno v objekte, ki smo gradili predvsem v 70. in 80-ih letih prejšnjega stoletja, ti pa so pogosto slabše energetsko sanirani. Medtem, ko ostali tipi toplotnih črpalk (zemlja – voda in voda – voda) brez težav pokrivajo večje zahteve po toploti in po višji temperaturi, se predvsem pri toplotnih črpalkah zrak – voda pokažejo velike razlike med posameznimi tipi in modeli. Obenem je večina vgrajenih toplotnih črpalk za radiatorsko ogrevanje nižjega cenovnega razreda, saj je žal mnogim kupcem težko razumeti, da je za ekonomsko upravičenost toplotne črpalke potrebno zagotoviti še kateri kriterij več, kot le nizko ceno investicije.

 


atlas toplotna thermia atec

Pomembni kriteriji pri nakupu toplotne črpalke za radiatorsko ogrevanje:

–    Vrednost investicije
–    Izračun pričakovanih letni obratovalnih stroškov s programom proizvajalca
–    Stroški rednih servisov
–    Obveznosti uporabnika do nadzornih organov (ARSO – preizkus tesnosti)
–    Garancijska doba in garancijski pogoji
–    Pričakovani redni in izredni servisi po preteku garancije
–    Odzivnost in usposobljenost servisa toplotne črpalke
–    Cene rezervnih delov in razpoložljivost – samo pri uvozniku ali prosto na trgu
–    Pričakovana življenjska doba sistema toplotne črpalke za radiatorsko ogrevanje.


 

Katere kriterije je potrebno upoštevati pred nakupom toplotne črpalke za radiatorsko ogrevanje?

Ker gre za investicijo na dolgi rok, je pomembno predvsem upoštevati ekonomske in tehnično-funkcionalne učinke sistema toplotne črpalke za radiatorsko ogrevanje  skozi življenjsko dobo. Praviloma je namreč najcenejša investicija na dolgi rok tudi najdražja, pa še to ob nepopolnem izpolnjevanju tehničnih in funkcionalnih zahtev.

Poleg same vrednosti investicije v toplotno črpalko, je pomembno upoštevati predvsem še obratovalne stroške, stroške servisa, garancijsko in življenjsko dobo in še kaj. Več dejavnikov kot upoštevamo, bolj realno sliko si bomo lahko ustvarili o stroških in prihrankih investicije, v času njene celotne življenjske dobe. S pomočjo ugodnih ugodnih Eko kreditov lahko investicijo odplačamo že z ustvarjenimi prihranki in njenega financiranja praktično ne občutimo. Ostane bistvo – kako dolgo po odplačilu nam bo še zagotavljala prihranke in kolikšni bodo.

 

baner toplotne crpalke

 

Thermia Atec – toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje, ki je zasnovana za zahtevne pogoje

Ena izmed redkih toplotnih črpalk zrak-voda, ki se po izkušnjah iz prakse zelo dobro obnaša v zahtevnejših objektih z radiatorskim ogrevanjem je  toplotna črpalka Thermia Atec. Po statistiki dobavitelja je med vsemi, v Sloveniji vgrajenimi sistemi, največ vgrajenih prav v objekte starejše gradnje, s slabo izolacijo. Pri modelu Atec je proizvajalec uporabil tehnologije, ki zagotavljajo zelo stabilno in učinkovito delovanje tudi v primeru zelo nizkih temperatur zunanjega zraka in potrebe po visoki temperaturi dovoda vode v sistem. Thermia Atec je kljub robustni zasnovi ohranila eleganten videz, ki je skladen z najsodobnejšimi smernicami oblikovanja, hkrati omogoča tiho, skoraj neslišno delovanje.

 

Teoretični izračuni in rezultati iz prakse

Pri dimenzioniranju sistema Thermia toplotne črpalke za radiatorsko ogrevanje ima vsak pooblaščen ponudnik na voljo program za izračun potrebne moči, letnega grelnega števila, prihrankov energije in pokritja potrebe po energiji in moči z izbrano toplotno črpalko.

Izračun upošteva vrsto relevantnih dejavnikov, tudi zelo natančno lokacijo objekta in z njo povezane vremenske podatke. Tak izračun je namenjen kupcu in služi kot zagotovilo, kakšne rezultate gre pričakovati – ob upoštevanju vstopnih podatkov, katere poda kupec.

Poleg tega je  Sloveniji v obratovanju veliko sistemov Thermia Atec z vgrajenim merjenjem energije in uporabnikov, ki te podatke skrbno beležijo. V praksi se je pokazalo, da toplotna črpalka, vgrajena v sistem radiatorskega ogrevanja v povprečno izoliranih objektih s povprečno dimenzioniranimi radiatorji dosega letno grelno število med 3,2 in 3,4, kar je za sistem zrak voda izjemen rezultat, še posebej ob upoštevanju, da gre za visokotemperaturno delovanje.

Vse navedeno pomeni, da je  omenjena toplotna črpalka ena izmed najbolj primernih rešitev za ogrevanje z radiatorskim ogrevanjem, ko gre za zahtevnejše, slabo izolirane objekte.

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI