Sončna elektrarna – pogosta vprašanja na forumih 2024

Pogosta vprašanja na forumih na temo “sončna elektrarna”, o ceni sončnih elektrarn in hranilnikov, prednostih samooskrbe in shranjevanja.


Sončna elektrarna forum vprašanje 1: Koliko elektrike pridela?

Sončna elektrarna vas ne bo pustila hladne zaradi mnogih pozitivnih učinkov, predvsem pa drastičnega znižanja stroška za elektriko, postali boste energetsko samooskrbni, vaš ekološki odtis pa se bo trajno zmanjšal. Ko gre za sončno elektrarno kupce najpogosteje zanima mesečni strošek elektrike po vgradnji. Osnovni gradnik sončne elektrarne so sončni paneli, ki se lahko razlikujejo po kakovosti. Sončna elektrarna s sončnim modulom nazivne moči 1 kW  letno povprečno proizvede 1.100 kWh električne energije. Če poznamo mesečno porabo gospodinjstva, lahko izračunamo potrebno moč in povprečno ceno sončne elektrarne na ključ. Ponudnike, ki so relevantni v Sloveniji in kakšna  je cena sončne elektrarne preverite z oddajo povpraševanja TUKAJ. Da vam bo odločitev lažja priporočamo, da vaše prihranke ob vgradnji sončne elektrarne za vaš primer gospodinjstva izračunajte pa s pomočjo Kalkulatorja oceni prihranek energije.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 2: Koliko znaša cena sončne elektrarne v 2024?

Praksa kaže, da sončna elektrarna za povprečno družino stane cca. 12.000 EUR, račun za elektriko pa se za gospodinjstvo zniža za več kot dve tretjini. Sončna elektrarna po izračunih v celi življenjski dobi pridela tudi 2 manjša avtomobila, z njo si zagotovite rento. Ni potrebe da ob investiciji vložite privarčevana sredstva, ker lahko za financiranje koristite eko kredit, hkrati pa tudi subvencijo Eko sklada. Za ilustracijo – cena sončnih modulov, moči 350 Wp znaša do 200 EUR/m2, cena sončne elektrarne na ključ pa se je v spustila že na 1.100 EUR/kwp – 1.300 EUR/kwp.

 

Sončna elektrarna forum

Povprečno gospodinjstvo za sončno elektrarno investira od 7.000 EUR in 12.000 EUR. Cena sončne elektrarne je odvisna od same velikosti sončne elektrarne, kakovosti solarnih modulov, poprodajnih storitvah, od kod izhajajo solarni moduli, ter kakšen je njihov upad učinkovitosti.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 3: Koliko privarčujemo pri elektriki?

Kupce najpogosteje zanima mesečna položnica elektrike po vgradnji. Sončna elektrarna se sestoji iz sončnih panelov, ki se lahko razlikujejo po kakovosti. Sončna elektrarna s sončnim modulom nazivne moči 1 kW letno povprečno proizvede 1.100 kWh električne energije. Če poznamo povprečno mesečno porabo električne energije, lahko izračunamo potrebno moč in s pomočjo zgornje aplikacije pridobimo ceno sončne elektrarne na ključ.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 4: Pasti, kaj so pomanjkljivosti?

Sončna elektrarna ne sme biti predimenzionirana, da ne pridelamo nepotrebnih viškov elektrike in v projekt ne investiramo več, kot je potrebno. Lahko se zgodi, da ponudnik sončne elektrarne v izračun ne vključi vseh stroškov, kot so stroški zavarovanja, vzdrževanja, nadzora sončne elektrarne, ter tudi upada učinkovitosti modulov v celotni dobi delovanja sončne elektrarne. Vsled česar bo predviden donos nižji od pričakovanega.

Bodite pozorni na izračun stroškov za vaš primer gospodinjstva v 30 – letni dobi delovanja sončne elektrarne. Dobavitelj mora podati celotno ekonomsko sliko. Izračun primera izgrajene sončne elektrarne za povprečno gospodinjstvo pokaže stroške 22.800 EUR, pridelani finančni donos sončne elektrarne, pa celo 40.800 EUR. Poznate enako donosno hišno napravo?


POZOR – Vaše prihranke lahko ob izgradnji sončne elektrarne preverite za vaš primer gospodinjstva z novim kalkulatorjem Oceni prihranek energije.


 

Sončna elektrarna forum vprašanje 5: Kako hitro se povrne investicija?

V povprečju štiričlansko gospodinjstvo porabi 5.000 kWh elektrike letno, sončna elektrarna pa se po izkušnjah poplača v manj kot 10 letih. Ključno ob tem je, da gospodinjstva z investicijo trajno povečajo finančno varnost ter da prvih dest let ne trošijo lastnih sredstev.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 6: Imam kakšne mesečne stroške?

Sončna elektrarna gospodinjstvo sicer obremeni za določene mesečne stroške. Mesečno je distributerju za elektriko potrebno poravnati strošek obračunske moči, prispevek za obnovljive vire energije, ter prispevek za proizvodnjo toplote in elektrike. Za povprečno gospodinjstvo ta strošek znaša od 20 do 25 EUR mesečno, v odvisnosti o moči same sončne elektrarne.

 

sončna elektrarna forum cena sončne elektrarne

Sončna elektrarna vas ne bo pustila hladne predvsem zaradi drastičnega znižanja stroška za elektriko, postali boste energetsko samooskrbni, vaš ekološki odtis se bo trajno zmanjšal.

baner soncne elektrarne

Sončna elektrarna forum vprašanje 7: Ali je moja streha primerna za vgradnjo sončne elektrarne?

Sončna elektrarna se vgradi, če poraba električne energije znaša vsaj 60 EUR mesečno in streha dopušča vgradnjo. Posebno, če hišo ogrevate na elektriko, je zelo priporočljivo, da čimprej razmislite o njej. Veliko gospodinjstev v Sloveniji porabi do 12.000 kWh električne energije. Ta gospodinjstva so idealna za vgradnjo sončne elektrarne (posebno primeri energetsko obnovljenih hiš, z obnovljeno fasado in okni ter, če hišo ogreva toplotna črpalka).


kako velika naj bo soncna elektrarna

PREBERITE TUDI: 

Kako veliko sončno elektrarno potrebujem?

Sončna elektrarna spada med zanesljive, trajnostne naložbe, a mnogim potencialnim investitorjem predstavlja izvedbeno in finančno zahteven projekt. Vendar ni vedno nujno tako. Da bo izkoristek sončnih celic optimalen, je dobro, če imate ob sebi zanesljivega partnerja, s pomočjo katerega bo pot do končane investicije veliko preprostejša.


Sončna elektrarna forum vprašanje 8: Zanesljivost delovanja, garancija, pregled donosa

Sončna elektrarna brez težav učinkovito deluje več kot 30 let. Potrebna so občasna čiščenja, zavarovanje, ter redni pregledi, ki jih običajno opravlja podjetje za izgradnjo sončne elektrarne. Ti stroški so vključeni v ceno sončne elektrarne ob začetni investiciji. Sončna elektrarna sicer potrebuje nadzor. Pregledi se opravljajo virtualno, s pomočjo aplikacij izvajalskih podjetij. Garancija sončne elektrarne traja od 10 do 15 let.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 9: Za kaj lahko koristim pridelano elektriko?

Izvajalsko podjetje sončne elektrarne na ključ od vas v štartu potrebuje količino porabljene elektrike letno, ter ali v prihodnosti načrtujete ogrevanje na elektriko ali električni avto kot prevozno sredstvo. Lahko da boste sončno elektrarno izgradili za preskrbo z elektriko za osnovne potrebe ali tudi za namene ogrevanja in mobilnosti. Le tako izvajalec lahko določi primerno moč za vašo sončno elektrarno.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 10: Kako hitro uredim kredit, subvencijo, soglasja ter izvedem investicijo?

Kredit Eko sklada je za sončne elektrarne urejen relativno hitro, subvencije so odvisne od števila vlog, izdaja potrebnega soglasja pa od lokalnega operaterja, kjer bivate. Lastno sončno elektrarno najhitreje izgradili v roku 4,5 mesecev. Z odločitvijo ob izbiri ponudnika ni priporočljivo odlašati, kajti ta korak je običajno najbolj zamuden. Ponudbo in cene za vaš primer sončne elektrarne dobite z oddajo povpraševanja TUKAJ.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 11: Ali se izplača sončna elektrarna s hranilnikom?

Sončna elektrarna s hranilnikom zmanjša stroške za elektriko in poveča samooskrbo. Pri nakupu hranilnika za električno energijo je pomembno upoštevati ceno glede na kapaciteto in kakovost.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 12: Koliko se izboljša učinkovitost sončne elektrarne s hranilnikom električne energije? Ali je zaradi hranilnika elektrike potrebna manjša moč sončne elektrarne?

Če vgradimo hranilnik električne energije, se lahko učinkovitost sončne elektrarne izboljša za 30 do 70 odstotki. S shranjevanjem elektrike bo sončna elektrarna optimalno izkoriščena, ker bo dnevni tok shranjen za rabo v kasnejših urah, elektrarna pa bo delovala z maksimalno močjo in pridelala več elektrike, shranjevanje elektrike v lastne baterije pa bo hkrati povečalo tudi zanimanje za električne avtomobile. Z vgradnjo hranilnika električne energije se zmanjša potreba po moči sončne elektrarne.

 

hranilnik elektricne energije prikaz delovanja

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 13: Kakšne so cene hranilnikov električne energije z 10.000 cikli polnjenja, katere znamke hranilnikov omogočajo 10.000 ciklov polnjenja?

Cene hranilnikov z 10.000 cikli polnjenja se lahko razlikujejo glede na proizvajalca in model. Na primer, li-ion hranilnik električne energije (z 10.000 cikli polnjenja, ki naj bi deloval vseh 25 let) stane približno 10.000 EUR. Nekatere uveljavljene znamke hranilnikov za električno energijo so Tesla Powerwall, Growatt, LG Chem RESU, SonnenBatterie in  Solarwatt MyReserve12.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 14: Kateri hranilniki elektrike omogočajo 10.000 ciklov polnjenja?

Nekatere blagovne znamke hranilnikov za električno energijo omogočajo visoke kapacitete polnjenja, gre za zgornjo mejo  ciklov v celi življenjski dobi hranilnika  – 10.000 ciklov polnjenja, ki ga na primer dosega hranilnik Tesla Powerwall in LG Chem RESU1 Za primerjavo cen hranilnikov električne energije je potrebno vzpostaviti kontakt z vsaj tremi različnimi ponudniki, ki imajo razen prodaje dobro organizirane tudi poprodajne storitve in servis.

baner hranilnik elektricne energije

Sončna elektrarna forum vprašanje 15: Kaj odlikuje najboljše hranilnike električne energije? kaj v praksi pomeni visoka kapaciteta pri hranilnikih za električno energijo?

Najboljše hranilnike električne energije odlikujejo visoka kapaciteta in dolga življenjska doba. Visoka kapaciteta pri hranilnikih za električno energijo pomeni, da lahko hranilnik shrani večjo količino električne energije, ta se tudi lahko razlikuje glede na proizvajalca in model. Kapaciteta hranilnika za električno energijo, ki jo potrebuje povprečno gospodinjstvo, se lahko razlikuje glede na porabo električne energije in druge dejavnike. Običajno se giblje med 5 in 10 kWh. Predstavljamo nekaj lagovnih znamk hranilnikov električne energije za gospodinjstva, ki so dobavljive tudi v Sloveniji:

  1. Tesla Powerwall: Tesla je znana po svojih inovativnih rešitvah za shranjevanje energije, vključno s hranilniki Powerwall,
  2. LG Chem RESU: LG Chem je priznan proizvajalec baterij, njihov model RESU je priljubljen za domače shranjevanje energije,
  3. SMA Sunny Boy Storage: SMA je nemško podjetje, ki ponuja rešitve za sončne elektrarne, vključno s hranilniki Sunny Boy Storage,
  4. Fronius Symo Hybrid: Fronius je specializiran za inverterje in hranilnike energije, Symo Hybrid je eden izmed njihovih modelov,
  5. Solaredge StorEdge: Solaredge je priznano podjetje na področju sončnih elektrarn, njihov sistem StorEdge vključuje tudi hranilnike.

Dolžina polnjenja se lahko razlikuje glede na specifične pogoje in nastavitve. Čas polnjenja hranilnika električne energije, glede na kapaciteto, smo preverili za hranilnik Tesla Powerwall:

    • Kapaciteta: 13,5 kWh, čas polnjenja od 0 do 100 odstotkov , cca. 4 ure,                                                                               vir – https://www.tesla.com/support/energy/powerwall/mobile-app/time-based-control-user-guid

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 16: Katera gospodinjstva so najprimernejša za vgradnjo hranilnika, kakšna je povračilna doba sončne elektrarne skupaj s hranilnikom pri 10.000 kWh letne porabe?

Najprimernejša gospodinjstva za vgradnjo hranilnika imajo visoko porabo električne energije in see pogposto tudi ogrevajo s toplotno črpalko. Samooskrbo z elektriko želijo povečati, ker ta omogoča varovalo pred visokimi cenami elektrike.

Primer, povračilna doba sončne elektrarne skupaj s hranilnikom za elektriko, za gospodinjstvo z letno porabo 10.000 kWh se giblje med 8 in 10 leti. Življenjska doba sončne elektrarne znaša več kot 25 let,  hranilnika pa nekje 10 let.

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI