Zdravo hlajenje brez klime

V vročih poletjih življenje pod streho ali v prostorih, obrnjenih na jug, ni vedno prijetno. Pregrete stene in streha akumulirajo toploto . hlajenje poleti in ogrevanje pozimi

V vročih poletjih življenje pod streho ali v prostorih, obrnjenih na jug, ni vedno prijetno. Pregrete stene in streha akumulirajo toploto in kljub zračenju prostore težko ohladimo. To nam pozimi ustreza, v toplejših mesecih pa ne več.

 

Pregrevanje sten in strehe sicer lahko zmanjšamo z dovolj debelo plastjo toplotne izolacije, ki upočasni segrevanje zaradi sončnega obsevanja. Prevelika debelina izolacije na zunanji strani pa spet ni smotrna, saj pomladi in jeseni, ko bi sonce že lahko ogrelo zidove, ohranja zidove hladnejše, s tem pa podaljšuje kurilno sezono. Optimalna rešitev bi bila, če bi sončno toploto lahko izkoriščali samo takrat, ko to mi želimo. Vendar smo to rešitev našli samo pri oknih, za stene in streho pa še ne.

 

 

kalcer Spajanje cevi med paneli Variotherm

Spajanje cevi med paneli Variotherm

 

 

Kako si torej pomagati?

S klimatskimi napravami lahko vpihavamo v prostor ohlajen zrak, vendar je taka rešitev neprijetna. Vsi pa nimajo možnosti vgrajevanja prezračevanja z regulacijo temperature svežega zraka. Poleg tega se v sobah težko izognemo mestom, kjer je piš zraka močnejši in že kar neprijeten. Zato predlagamo drugo rešitev.

 

Ohladimo stene in strope!

Hladen strop in stene hladijo zrak, ki se počasi spušča in hladi prostor. Zrak ni nikoli prehladen, zato je udoben cel prostor, nobenega neprijetnega pihanja in šumov, ki nas bi motili ponoči, ni. Taka rešitev je enostavna, zdrava in cenovno ugodna.

 

Kako ohladimo površine?

Strop in stene (lahko tudi le strop ali le stene) obložimo s ploščami Variotherm, ki imajo integrirane cevi, po katerih teče voda. Z regulacijo temperature vode hladimo stropne/stenske obloge in s tem ohlajamo zrak v prostoru.

Za učinkovito hlajenje nam ni treba obložiti celotne površine prostora. Plošče Variotherm so različnih dimenzij, zato jih je enostavno vgraditi na vse površine. Tudi povezovanje plošč med seboj je enostavno. Montažo panelov lahko izvedemo tudi v samogradnji in si s tem dodatno znižamo stroške. Edino, kar potrebujemo, je toplotna črpalka z možnostjo hlajenja.

 

Prednost: hlajenje poleti in ogrevanje pozimi

Isto oblogo lahko v hladnejših mesecih uporabimo za ogrevanje. Mogoče bi talno ogrevanje zaradi razbijanja tlakov predstavljajo prevelik poseg v stanovanju? Mogoče bi dodatno talno ogrevanje preveč dvignilo tla? Če je tudi v vašem primeru tako, bodo hladilno/ogrevalne stenske plošče Variotherm prave za vas, saj je taka obloga je debela le nekaj cm. Stroški za hlajenje ali ogrevanje z Variotherm paneli so zelo nizki, zato se investicija hitreje poplača.

 

Več na

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI