Modra energija – kar jemljemo iz narave vrnimo nazaj

Modra energija – kar jemljemo iz narave vrnimo nazaj

Letos naj bi bil sprejet Energetski koncept Slovenije, ki bo kot strateški razvojni dokument v RS na področju energetike nadomestil zastareli Nacionalni energetski program ter določil cilje zanesljive, trajnostne in konkurenčne oskrbe z energijo za obdobje prihodnjih 20 let, s pogledom za naslednjih 40 let, je nedavno zapisala slovenska vlada.

 

Brez osveščanja občutnejše preobrazbe ne bo

Ob tem ne morem mimo dejstva, da dokument le opredeljuje vire energije v prihodnjih desetletjih, za uresničitev zastavljenih ciljev pa bo potrebno vložiti veliko skupnega sistematičnega promoviranja URE in OVE, da bomo dočakali napredek v praksi.

Porabo energije zmanjšujemo ljudje in ne strategije. Zastavljenih podnebno-energetskih ciljev v RS ne bomo dosegali brez sistematičnega pospeševanja znanja o problematiki učinkovite rabe energije. Zaradi relativno nizke splošne okoljske zavesti in mnogokrat nezadostno zagotovljenih finančnih virov za hitrejše vzpodbujanje URE in OVE na izvedbenem nivoju ter prilagoditev dejanskim razmeram na trgu, se dobre rešitve le oddaljujejo. Brez dovolj hitrega prenosa dobrih praks do zainteresiranih investitorjev, se okoljska problematika v Sloveniji ne more izboljševati.  Ne moremo mimo dejstva, da smo v zadnjih dveh letih dovolili povsem zamreti izgradnjo sončnih elektrarn ter da imajo od slovenskih gozdov žal več koristi sosedje in lubadar, kot mi sami. 

 

 

modra energija

 

Vendar pa tudi v Sloveniji obstajajo uveljavljeni poslovni modeli, kot je naša revija VARČUJEM Z ENERGIJO, ki zadnje desetletje učinkovito pomaga izboljševati energetsko pismenost po vsej Sloveniji. Z novo načrtovano tematsko prilogo, ki bo sledila v vseh petih številkah revije, želimo bralce opogumiti k večjemu zanimanju za energetska in okoljska vprašanja. Skupaj s partnerji, ki nas podpirajo v projektu, bomo podrobneje razkrivali uspešnost javnih gospodarskih družb elektro gospodarstva, ki pomagajo državo postavljati ob bok najrazvitejšim evropskim državam.

Električna energija hitro spreminja svet okrog nas. Pospešen razvoj tehnologij, ki prestrezajo energijo iz okolja in ki jih žene elektrika, nam danes omogočajo neslutene ekonomske koristi. Kako razviti smo, kako učinkovito jo proizvajamo in prenašamo do uporabnika, kakšni razvojni paradigmi sledimo v Sloveniji, vam bomo predstavljali skozi naslednjih pet številk revije.

 

Kako energetsko potratni smo v Sloveniji?

Iz Mariborske energetske agencije Energap poročajo, da smo nosilne sposobnosti okolja nekajkrat presegli tudi v Sloveniji. Povprečen Slovenec na leto ustvari 9 ton emisij CO2, kar ekvivalentno pomeni 25 kilogramov emisij CO2 na dan, s tem da je naš planet v okviru svojih samoočiščevalnih sposobnosti zmožen absorbirati le 2 toni emisij posameznika letno.

40% vseh emisij CO2 pridelamo v naših domovih, največ na račun ogrevanja, ki je v povprečju odgovorno za 70% vse porabljene energije v gospodinjstvih. Za 30% vseh emisij CO2 je odgovoren promet. Avtomobilska odvisnost v urbanih regijah ima velike posledice za energetsko rabo in proizvodnjo CO2. Veliko večino emisij CO2 iz prometa prispeva cestni promet, ki povzroča 99% vseh emisij.

 

 

Miroslav Presern Miroslav Prešern, Oven Elektro Maribor, d.o.o.

Učinkovita raba energije zahteva sistematično informiranje vseh parcialnih segmentov družbe
Podjetje OVEN se je v nov projekt revije Varčujem z energijo vključilo zaradi možnosti pospeševanja in spodbujanja koristnih tem s področja učinkovite rabe energije. Ker ta v naši družbi še zdaleč ni zadovoljiva, obeta pa velike potenciale, v podjetju OVEN zato že zadnji dve leti uspešno prirejamo mesečne izobraževalne dogodke Kluba OVEN. Ti so edinstveni, posebno za SV del Slovenije, udeležite se jih lahko brezplačno, dosegljivi pa so tudi preko LiveStream povezave in YouTube kanala. Vzpodbujamo zavedanje, da učinkovita raba energije ne pomeni zgolj varčevanje, temveč da dosežemo višji skupni cilj, ki bo zagotovil večanje blaginje vseh državljanov, energetsko samozadostnost ter posledično stabilnost cen električne energije. Oven med drugim pospešuje še prodajo sorodnih izdelkov z omenjenega področja – ogrevalnih naprav za električno ogrevanje, električnih koles, e-skuterjev, LED razsvetljave, itd… V Modrem salonu v Maribor lahko preizkusite vožnjo z e-kolesi in e-skuterji ter se sami prepričate o koristih e-mobilnosti.

 

Aleksander Mervar

Mag. Aleksander Mervar,  ELES d.o.o.

Spodbujanje energetske pismenosti je pomembno
Vprašanja, povezana z viri energije, porabo energije in stroški so del našega vsakdana. Energetika je pomembna javna tema. Če želimo racionalno, na dejstvih in številkah utemeljeno razpravo o energetski prihodnosti Slovenije, potrebujemo tudi energetsko pismene posameznike. Le tako bo v razpravah o naši energetski prihodnosti prevladal razum in ne čustva.
Zato v družbi ELES veliko pozornosti namenjamo energetskemu opismenjevanju različnih javnosti. Že pred leti smo zasnovali izobraževalni festival za srednješolce – Elektrofest, prav tako že vrsto let podpiramo mednarodni program Ekošola in njihov Ekokviz za srednje šole. Od vsega začetka smo tudi podpornik mednarodnega projekta EN-LITE, katerega poslanstvo je krepitev glasu stroke v javnih in medijskih razpravah ter v izobraževanju o energiji in energetiki. S podporo projektu tematske priloge MODRA ENERGIJA – ZELENO OKOLJE naša prizadevanja za krepitev energetske pismenosti le širimo med druge javnosti.

 

Bojan Horvat Bojan Horvat, Energija plus d.o.o.

Vse bolj prisotna preudarnost pri trošenju virov
V Sloveniji je v zadnjem obdobju aktualnih veliko vsebin, ki so povezane z učinkovito rabo in energetsko osveščenostjo. V Energiji plus se nanje aktivno odzivamo. Kupcem pomagamo z nasveti za varčevanje in učinkovito rabo, energetskim svetovanjem in ponudbo energetsko varčnih izdelkov. Skupaj s partnerji se lotevamo različnih investicijskih projektov in z uporabo sodobnih tehnoloških rešitev neposredno vplivamo na učinkovito rabo energije pri končnih uporabnikih. Prepričani smo, da se zmernost in preudarnost rabe zrcalita v manjši obremenjenosti okolja. Ljudje večkrat ne vedo natančno, kako bi se učinkovite rabe lotili. Zato smo našim kupcem nenehno na razpolago z mobilno (ePLUS) in spletno (EStoritve) aplikacijo, ki jima omogočata spremljati svojo porabo in jo analizirati. Del našega poslanstva je: »Kupcem zagotoviti učinkovito in celovito energetsko oskrbo ob sočasni skrbi za trajnostni razvoj« in tega se nenehno zavedamo.

 

Karlo Persolja Borzen

Dr. Karlo Peršolja, Borzen, d.o.o.

Vloga odjemalca energije postaja vse bolj aktivna

Porabniki elektrike, najprej večji, kasneje pa tudi gospodinjstva, si že več kot desetletje lahko izbiramo lastnega ponudnika elektrike. Število menjav dobavitelja med gospodinjstvi iz leta v leto vztrajno narašča – tako je bilo v 2007 teh zamenjav zgolj 94, leta 2015 pa že 55.481. Podobno se število povečuje tudi na segmentu zemeljskega plina. Porabniki energije tako postajamo  vedno bolj zavedni in vse bolj aktivni, kar se kaže tudi na področju postavljanja lastnih elektrarn, predvsem sončnih, pa tudi na področju samooskrbe z energijo. Novi, t.i. zimski paket Evropske Komisije opredeljuje poudarjeno vlogo odjemalca kot sooblikovalca energetskega trga prihodnosti. Zimski paket tako stremi k okrepitvi vloge odjemalca kot aktivnega akterja na trgu tudi v smislu proizvodnje elektrike (in samooskrbe) ter prilagajanja odjema. V zvezi s tem bo v prihodnje večji poudarek dan prilagodljivim tarifam, ki naj bi čim bolje odražale trenutno stanje na trgu – in nenazadnje omogočile odjemalcu, da ga sooblikuje s spreminjanjem svoje potrošnje.

 

Opolnomočenje prebivalcev s podajanjem informacij o OVE in URE

Za ustrezno aktivno delovanje na trgu pa morajo potrošniki imeti dostop do pravih informacij. Besede znanega angleškega filozofa, Francisa Bacona – »znanje je moč«, še kako držijo. Slovenski operater trga, Borzen, se na področju podajanja informacij, ozaveščanja in usposabljanja predvsem posveča področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije, s čimer želimo opolnomočiti potrošnike, da se bodo lažje znašli in sprejemali odločitve, ki bodo dolgoročno gledano najustreznejše tako za njih same, kot tudi za naše okolje in naše zanamce. Besedna zveza trajnostna energija je tu ključnega pomena.

 

Korakamo v smeri vedno večje preglednosti na trgu z elektriko

Ko pa govorimo o informacijah, nikakor ne smemo mimo dejstva vse večje preglednosti in integritete ter odkritosti v poslovanju in komuniciranju, ki smo mu priča tudi v energetiki. Spodbujanje mehanizmov, ki zagotavljajo takšna ravnanja, so v interesu potrošnikov in dajejo signal dobro delujočega trga. Trud Borzena je tu usmerjen v izvajanje aktivnosti, ki zagotavljajo preglednost trga z elektriko – predvsem s čim bolj sprotnim in popolnim objavljanjem podatkov, poročil in informacij.

 

Energetika se nahaja kar pred tremi revolucijami hkrati – liberalizacijo, dekarbonizacijo in tehnološkimi spremembami

Energetika se spreminja, te spremembe pa so v največji meri povezane z liberalizacijo trga (ta se je v Sloveniji pričela že pred prelomom tisočletja), dekarbonizacijo (prehodom v nizkoogljično družbo) ter novimi tehnologijami, ki narekujejo spremembe praktično na vseh področjih. Cilje, ki si jih je Slovenija zastavila denimo na področju OVE in zmanjševanju CO2, prenovah stavb, učinkoviti rabi energije ter drugih področjih bomo lahko uresničevali le skupaj in z miselnostjo, ki vključuje prilagajanje spremembam. Na Borzenu podpiramo učinkovitejše delovanje enotnega energetskega trga ter nov način upravljanja nacionalnih podnebno-energetskih politik, saj izvajamo nekatere mehanizme, ki bodo pomagali na tej poti, od podporne sheme za OVE in SPTE, do aktivnosti ozaveščanja in informiranja o OVE in URE.

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI