Zvočna izolacija stropa

Zvočna izolacija je pomembna za ugodje bivanja. Ne gre le za zaščito pred zunanjimi, ampak tudi pred neprijetnimi notrajimi zvoki.

Slaba volja, slabo počutje, bolezen. To je najslabši potek težav, kadar živimo v hrupnih prostorih. Ni nujno, da je hrup močan, dovolj je že, da nam gre, kot pravimo, na živce. Vendar se za nekatere težave najdejo tudi rešitve. V uvodu sta zapisana le dva primera stanovalcev, ki niso zadovoljni z razmerami v katerih živijo in bi radi to popravili. Zvočna izolacija stropa ni enostavna. Najbolj učinkovito je, če izoliramo tla v gornjem nadstropju. Kadar pa to ne gre, nam preostane le še izolacija stropa.

 

Zvocna izolacija

 

Hrup je stres – potrebna je zvočna izolacija

Najmanj, na kar se moramo pripraviti, je znižanje prostora. Za zadovoljiv učinek je potrebno strop znižati najmanj za 10 cm, kar je včasih lahko velika težava. Druga težava je delo v bivalnem prostoru, ki ga je treba izprazniti, saj delo traja najmanj dva do tri dni. Kadar pa se le odločimo, da je potrebna zvočna izolacija stropa, je prav zato potrebno, da izberemo najboljšo možno rešitev, saj naknadne dodelave praviloma ne izboljšajo učinka. Poleg tega, da je treba izbrati čim bolj učinkovite materiale, je zelo pomemben tudi pravilen način izvedbe.

 

zvocna izolacija stropa

 


Zvočna izolacija stropa – 1. primer

“Živiva v bloku v Ljubljani. Nad nama živita upokojenca, ki ves čas proizvajata hrup. Pri njiju so včasih otroci tudi po ves teden (očitno v varstvu). Zgodaj vstajata in pozno hodita spat. Tako se od sedmih zjutraj pa včasih do polnoči sliši glasen ropot korakov, največkrat od teka otrok, ali pa ropotanje zaradi izdelave “nudeljnov” in drugi gospodinjski zvoki. Motnja je več kot nadležna, zato vas prosim za nasvet, katerega od materialov bi bilo potrebno namestiti pod strop (vsaj spalnice), da bi 100% zadušil ropot. Blok je zgrajen leta 1977.

Koliko pa bi to stalo (za strop 15 kvadratne sobe?)”


Zvočna izolacija lesenega stropa – 2. primer

” Na vaši spletni strani sem našel članek v zvezi z zvočno izolacijo lesenega stropa. Na vas se obračam s prošnjo za pomoč pri nastalem problemu glede zvočne izolacije. Trenutno stanje je sledeče:

  • Hiša stara 65 let, strop proti neogrevanem podstrešju je lesen, stropniki so 20×20 cm, med stropniki je bilo nasutje iz peska cca. 5cm
  • Zaradi slabe toplotne izolacije so mi svetovali, da naj odstranim nasutje, med stropnike pa dodam stekleno volno 2 x 10cm, kar sem sam tudi izvedel.
  • Noben pa mi seveda ni svetoval oz. povedal, da se bo zvočna izolacija zelo, zelo poslabšala. Živimo namreč nekaj metrov stran od ceste.
  • Kaj lahko sedaj naredim? Sam razmišljam o dodatnem sloju kamene volne DP-5 ali DP-8 v višini največ 8 cm, saj več ni možno.
  • Ali bom z tem kaj ublažil prenos zvoka po zraku in se mi bo dodatna investicija cca. 1000 EUR res izplačala? “

Iz zgornjih primerov se vidi, da nas motijo različni zvoki. Najbolj pomembno je, da znamo ločiti dve vrsti hrupa – ali bolje – prenosa zvoka. Zvok govorjenja, glasbe, TV-ja in podobno – ta zvok se večinoma prenaša po zraku, ter zvok, ki ga povzroča hoja, premikanje pohištva,  vibracije pralnega stroja ali opravila pri katerih udarjamo po površini tal ali pohištva.

Prvega se da zaustaviti precej učinkovito, zadnja vrsta zvoka – udarni zvok – pa se v obliki vibracij širi ne le skozi strop, temveč tudi preko sten in jo je praktično nemogoče v celoti zaustaviti, lahko jo le ublažimo.

 

Prenosa zvoka se lotimo na izvoru

Zvočna izolacija stropa ni enostavna. Najbolj učinkovito preprečimo širjenje zvoka na izvoru, zato je idealno, če lahko izoliramo tla v gornjem nadstropju.

Običajen način je izdelava plavajočega estriha , ki leži na izolaciji in ki je z dilatacijsko izolacijo ločen tudi od obodnih sten. Naj ponovimo: vse toplotne izolacije niso tudi zvočne izolacije. Izjeme so kamena ali lesna volna, pluta in guma.

 

Na sliki: primer sanacijskega suhomontažnega estriha – izravnava podlage s suhim nasutjem Knauf Bituperl, zvočna izolacija iz lesno vlaknenih plošč A8 in Knauf Insulation dilatacijska lamela ob steni.

 

Zvočno izolacijo lahko izboljšamo tudi pri predelavi tlaka, če se na primer lotimo prenove ogrevanja in namesto radiatorjev izdelamo talno gretje, lahko istočasno dodamo še zvočno izolacijo. Da nam ne vzame preveč prostora, uporabimo kameno volno (debeline 2 cm) ali gumo (npr. Ecoroll debeline 6 mm). Obe izolaciji sta primerni za izvedbo pod klasičnim cementnim ali suho-montažnim estrihom.

Kadar pa zvočne izolacije ne moremo vgraditi v tla, nam preostane le še izolacija – odstrani povezavo, ki ni relevantna  stropa s spodnje strani. Pogosto je to v večstanovanjskih zgradbah, kjer so nad nami drugi lastniki.


Fasadni sistemi


Nekaj osnovnih pravil za izolacijo od spodaj

Elastično obešanje

Pomembno je, da novo stropno oblogo ločimo od nosilnega stropa: uporabimo tak način pritrjevanja, ki maksimalno zmanjša prenos zvoka iz stropa na oblogo, zato uporabimo posebna sidra z anti-vibracijskimi podložkami.

Zapolnitev votlega prostora

Med obstoječ strop in novo stropno oblogo je treba namestiti izolacijski material, ki bo zmanjšal odboj zvoka v tej votlini. V ta namen se lahko uporabi kameno ali lesno volno ali sintetično peno.

Pomembno: kadar prenavljamo lesen strop z zgornje strani, z volno le dopolnimo prostor med stropniki, obstoječega nasutja pa ne odstranjujmo! Vsak od teh slojev namreč po svoje pripomore k zvočni izolaciji.

 

Zvočno – izolacijska obloga

Zvočno izolacijska obloga mora biti za dober učinek iz čim gostejšega in obenem elastičnega materiala. Primernejše od lesenih oblog so težke mavčne plošče, ki se namestijo v vsaj dveh slojih, med katere se vstavi mehkejša elastična plast (npr. akustik gips plošče, duotech plošče ipd.). Masa teh oblog zadrži velik del zvoka, ki se širi po zraku.


Enako funkcijo kot težka obloga ima nasutje, ki se je uporabljajo v lesenih stropih, zato je zelo pomembno, da pri prenovah tega nasutja ne odstranimo.


Ker se zvok prenaša tudi skozi stene, moramo stik stropne obloge s stenami izdelati z elastičnim materialom – z akrilnim kitom, na primer. Tudi ogrodje iz kovinskih profilov ali lesenih letev, ki je pritrjeno na stene, podložimo z antivibracijsko gumo.

Različne izdelke in materiale za zvočno izolacijo lahko dobite v trgovinah Kalcer skupaj s prijaznim nasvetom.

Ali se nam bo dodatna zvočna izolacija izplačala?

Izbira pravega materiala in načina vgradnje je odvisna tudi od vrste stropa, ki je nad nami. Je strop iz armiranega betona, iz opečnih monta stropnikov, lesen?  Pa seveda od vrste hrupa, ki nas moti. Zato boste težko našli standardne rešitve, ki bi se obnesle v vsakem primeru. Potrebno je raziskati, kako je zgrajena hiša, da se lahko rešitev čim bolj prilagodi realnemu stanju. Na ta način je rezultat boljši.


Zavedati se moramo, da zvoka v običajnih razmerah ne moremo 100% zadržati. Lahko ga le ublažimo. Praviloma smo z rezultati zadovoljni, kadar del zvoka, ki ga po prenovi še zaznamo, ni več moteč.


Ali nam bo izboljšanje, ki go bomo dosegli, zadoščalo ali ne, torej ali se nam bo zdela investicija upravičena in uspešna, je odvisno od več dejavnikov: poleg merljivih učinkov je odvisno še od posameznikove občutljivosti in višine pričakovanj. Enoznačnega odgovora zato ni.


Vsa morebitna dodatna vprašanja glede zvočne izolacije napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI