Skoraj ničenergijska hiša danes ni iluzija temveč realnost

Kakšna hiša je skoraj ničenergijska, kako se lotim takšne gradnje ali prenove, na kaj moram biti pozoren, ter kakšno podporo lahko dobim?

Kakšna hiša je skoraj ničenergijska, kako se lotim takšne gradnje ali prenove, na kaj moram biti pozoren, ter kakšno podporo lahko dobim

Da si lažje predstavljamo pomen skoraj ’’ničenergijske hiše’’, je potrebno poznati potrebe po energiji v stavbi, da dosežemo določeno stanje. Toploto merimo v merski enoti Watt (W),  merjeno skozi čas dobimo energijo. Njena merska enota je Watt-sekunda (Ws), oziroma na daljše obdobje se energija podaja v kWh. Da bi izvedeli kako je naša hiša energijsko učinkovita se v ta namen prikazuje energijsko število stavbe, zapisano v kWh/m2 ogrevalne površine stavbe. Za lažjo preglednost nam spodnja tabela prikazuje stopnje energijskega števila stavbe.

 

nicenergijska hisa

 

Kako nas omejuje zakonodaja

O pomenu energijsko učinkovite gradnje nas omejuje Energetski zakon EZ-1, ki v 330. členu opredeljuje zahtevo, da morajo biti vse nove stavbe skoraj nič-energijske. Izraz »skoraj ničenergijska hiša« v tem zakonu pomeni stavbo z zelo visoko energetsko učinkovitostjo, oziroma zelo majhno količino potrebne energije za njeno delovanje, pri čemer naj bo potrebna energija v čim večji meri proizvedena iz obnovljivih virov na kraju samem ali v bližini. Obnovljivi viri so viri, ki jih zajemamo iz stalnih naravnih procesov, kot so sončno sevanje (sončna elektrarna za samooskrbo z električno energijo), fotosinteza s katero rastline gradijo biomaso, ter vetrna, vodna energija ali energija zemlje – ogrevanje s toplotno črpalko.

 

pasica aplikacija

Okna, pomen ustrezne zasteklitve

Hišo načrtujmo tako, da dosega minimalno potrebno energijo za ogrevanje. K temu nam pripomore pravilno izbrana debelina izolacijskega ovoja stavbe in orientacija stavbe. Tako je smiselno, da je čim več prostorov postavljenih na jug ali zahod. Smiselno je tudi da parkiranje in vhod v hišo postavimo na sever, saj tako omogočimo postavitev bivalnih prostorov na jug.

Ničenergijska hiša naj bo opremljena s primerno velikimi zasteklitvami. S tem dosegamo čim večjo izkoriščenost svetlobe. Tako lahko koristimo energijo sončnega sevanja in s tem pribitke toplote pozimi. Okna zavzemajo vse večji delež zunanjega ovoja stavbe, zato sta njihovi toplotna izolativnost in trdnost zelo pomembni. Troslojna zasteklitev je minimalno zahtevana, in sicer po načelu tesnjenja v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL montaže oken. Vmesni prostori morajo biti polnjeni z žlahtnim plinom, priporoča se tudi nizko emisijski nanos na notranji površini zasteklitve, ki dodatno prepušča sončno sevanje. Okna naj bodo zasnovana tako, da bodo v poletnih dneh kot je sonce na višji legi prostori primerno zasenčeni, v zimskem času pa ko je sonce za cca. 46°nižje, pa bodo senčila prepuščala svetlobo in toploto v prostor.

 

nicenergijska hisa samooskrba z energijo

Ničenergijska hiša je tista stavba, ki za delovanje porabijo zelo malo energije. Energijo za vgrajene naprave od razsvetljave, ogrevanje hiše, prezračevanja, pa tudi energijo za električni avto pridobimo z obnovljivimi viri. Pri tem se upošteva tudi obnovljiva energija, ki je lahko proizvedena na hiši (npr. sončna elektrarna) ali v njeni okolici. 


 

S tabelo si lahko na osnovi porabe kurilnega olja pomagate izračunati v kateri energijski razred spada vaša hiša. Letno porabo kurilnega olja v litrih delite s kvadraturo ogrevalne površine.

nicenergijska hisa energijski razredi his potratnost

Tabela za energijsko število objekta. Upoštevano: 1 liter lahkega kurilnega olja = 10 kWh


Pametni dom prihodnostiPreberite še: Dom24h – Pametni dom prihodnosti za udobno in zdravo bivalno ter delovno okolje

Pametni dom – DOM24h pooseblja novi koncept bivanja ter demonstrira mnoge nove podsisteme za pametne stavbe prihodnosti. Projekt združuje nove tehnološko napredne komplementarne rešitve v novo celovito rešitev gradnje. S poudarkom na trajnosti in zdravem bivalnem okolju.


Senčenje in prezračevanje

Senčenje lahko dosegamo mehansko ob samem oknu ali nad okni. Vsekakor pa mora biti sistem senčenja nameščen na zunanji strani oken. Obstajajo številne arhitekturne rešitve kot previsi in balkoni ali lamelni nadstreški. Senčenja se lahko poslužujemo tudi z pravilno izbrano vegetacijo (listavci) ob hiši, ki v zimskem času prepuščajo svetlobo, v času morebitnega pregrevanja pa ne.

Z omenjenimi ukrepi smo hiši omogočili, da je dobro toplotno izolirana in hkrati pridobiva sončno energijo. Pozornost je potrebno nameniti še prezračevanju, ki je pogoj za stabilno bivalno ugodje. Vsak uporabnik hiše potrebuje cca. 20 m3/h svežega zraka, odvisno od aktivnosti. Da bi zagotovili tej potrebi je potrebno večkrat dnevno kratkotrajno zračenje prostorov s 3-5 minutnim kratkotrajnim prezračevanjem na prepih. Prezračevanje po sistemu ‘’na kip’’ se ne priporoča zaradi izgub toplote iz stavbe. Tako pri metodi ročnega zračenja hitro naletimo na težavnost. Temu se lahko izognemo, če namestitmo prezračevaje z rekuperacijo, ki ob zelo majhnih toplotnih izgubah stalno dovaja sveži zrak in s tem zagotovi idealno izmenjavo zraka. Enake ukrepe lahko implementiramo tudi pri obnovi obstoječe hiše.

 baner prezracevanje

 

Koliko finančnih spodbud lahko koristim?

Za opisane ukrepe, rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb Eko sklad dodeljuje nepovratne finančne spodbude – subvencije Eko sklada na celotnem območju Republike Slovenije. Ob gradnji ali nakupu skoraj nič-energijske nove eno- ali dvostanovanjske stavbe dodeljujejo nepovratne podpore v vrednosti od 65€/m2 do 125€/m2, ter ob celoviti obnovi starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe od 165€/m2 do 200€/m2.

baner gradnja hise

Neodvisni strokovnjaki, energetski svetovalci mreže ENSVET vam lahko nudijo celovite rešitve in nasvete. Da se izognete morebitnim zapletom, ki lahko nastopijo pri napačno izvedenem – izbranem sistemu ali vgradnji, vas vabimo, da se pred pričetkom investicije brezplačno posvetite z strokovnjaki v mreži ENSVET.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI