Toplotna izolacija zunanjih sten z notranje strani

Ko prostor izoliramo z notranje strani, želimo, da bi bile obloge tanke in čimbolj učinkovite, zato je pomembna izbira pravih materialov.

Čeprav se zunanje stene praviloma izolirajo na zunanji strani, se v določenih primerih izolaciji z notranje strani ne moremo izogniti, če si želimo toplih sten in cenejše ogrevanje. Na kaj moramo paziti, da ne naredimo več škode kot koristi?

 

Toplotna izolacija z notranje strani plesen

Posledica kondenzacije vlage v zunanjem zidu je plesen na steni

Zakaj je izvedba toplotne izolacije na notranji strani zahtevna

Za vse toplotne izolacije velja, da je treba za preprečitev prehoda vodne pare skozi konstrukcijo na notranji strani vgraditi parno zaporo. Če je toplotna izolacija slabo izvedena, se ves proces kondenzacije in propadanja prenese v izolacijo in zunanji zid.

Parna zapora je pomembna

Napake pri vgradnji parne ovire se nam lahko maščujejo. Parne ovire/zapore ponujajo vsi proizvajalci toplotnoizolacijskih materialov (Ampack, Isover, Knauf Insulation, Tyvek …), na takih folijah je vedno označena vrednost Sd ali µ.

Na mestih, kjer parna ovira »pušča«, je prehod vlage še večji, kondenzacija neizbežna in pojavljati se začne vlaga v hiši. Zato je treba s tesnilnimi trakovi zatesniti vse stike, tudi stike folije z zidovi, stropom in tlemi ter vse preboje.

 

Če je v steni veliko instalacij, je smiselno, da najprej namestimo folijo, instalacije pa v t. i. instalacijski ravnini. Stenska obloga je zato 2 cm debelejša, možnosti za poznejše težave  pa je manj.

 

Toplotna izolacija z notranje strani

Nameščanje večslojne izolacijske folije

Čim tanjša toplotna izolacija

Pri izoliranju zunanjih sten z notranje strani si želimo, da bi bile notranje obloge čim tanjše, pa vseeno učinkovite. Zato izbiramo izolacijske materiale, ki imajo visoko toplotno izolativnost (razreda 032),  večslojne izolacijske folije (YBS Super Quilt, TrisoMur, Actis HControl), vakuumske izolacijske panele in podobno.

S tako izolacijo obloga praviloma ni debelejša od 7 cm, kar je še sprejemljivo.


Fasadni sistemi


Škodljive posledice toplotnih mostov

Na špaletah okrog oken in vrat, po stropu ter v vogalih se lahko pojavi toplotni most. Hladna površina betona ali zunanjega vogala hiše je tipična kritična točka za nastanek kondenza.

Tesnjenje okenskega okvirja z Ampacoll tesnilnim trakom – trak prekrijemo z oblogo, z izravnalno maso ali prebarvamo

 

Tanke plošče za špalete in strop

Strop po robovih oblepimo s ploščami, ki preprečujejo kondenz. Take plošče preprečujejo razrast plesni: Köster,  Promatect MC, Multipor,  Nobilium, Renopor), vsem pa je skupna dobra toplotna izolativnost in sposobnost hitrega sušenja površine. 1 ali 2 cm debele  brez težav lahko uporabimo na špaletah, kjer za debelejše obloge ni dovolj prostora, z debelejšimi oblagamo preklade, stene in strope. Uporabljati moramo sistemska lepila in zaključne premaze.

 

Toplotna izolacija z notranje strani Multipor

Toplotno izolacijo lahko izboljšamo na stropu.

Posebno vlažne stene

Predvsem  je treba ugotoviti, kaj je razlog. Kadar so stene vlažne zaradi pomanjkljive toplotne izolacije, lahko težave rešujemo z oblogami. Če jih pravilno izdelamo, bo površina sten toplejša, kondenza bo manj.

Če pa je razlog pomanjkljiva hidroizolacija ali močenje z zunanje strani, je treba najprej odpraviti vzrok, običajno s hidroizolacijo na zunanji strani. Kadar to ne gre, lahko težave omilimo s sanacijskimi ometi in sredstvi, ki preprečujejo prodor vode skozi zid (KÖSTER, SIKA ipd).

 

Z injektiranjem zidov preprečimo vdor vode z zunanje strani in preprečimo kapilarni dvig vode po zidovih navzgor.


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI