Sončne elektrarne: koristni napotki pred naložbo

Sončna elektrarna bi lahko napajala praktično vsako hišo Sončne elektrarne: koristni napotki pred naložbo Garancija, varnost delovanja in donosnost

Predstavljamo ključne napotke ob vgradnji hišne sončne elektrarne – kaj je pred investicijo dobro preveriti pri izvajalcih

V podjetju Enertec, ki zastopa Kioto Solar, uveljavljenega avstrijskega proizvajalca za sončne elektrarne, so nam pojasnili kakšna je donosnost in cena sončne elektrarne, ter kaj je pomembno pred investicijo preveriti pri izvajalcih.

 

enertec soncna elektrarna elektricni avto

 

Sončna elektrarna bi lahko napajala praktično vsako hišo, posebno če se ta ogreva z elektriko

Povprečna poraba električne energije 4 članske družine znaša med 4.500 in 5.500 kWh letno. V primeru, da za ogrevanje stanovanjske hiše (velikosti 200- 250 m2) skrbi toplotna črpalka, IR ogrevanje ali električni radiatorji, letna poraba električne energije znaša nekje do 15.000 kWh.

Sončne elektrarne zadnjih nekaj let ugodno podpira državna Uredba za samooskrbo gospodinjstev z električno energijo, po sistemu neto meritev (net – metering) lahko viške pridelane električne energije oddajamo v omrežje ali v primeru prenizke proizvodnje električno energijo dokupimo po tržni ceni. Hišna sončna elektrarna lahko pridela dovolj elektrike za ogrevanje hiše, ogrevanje sanitarne vode ter ostalo porabo v gospodinjstvu. Za povprečno gospodinjstvo zadošča sončna elektrarna moči do 11 kWp, ki letno proizvedene od 11 do 15 MWh električne energije.

Za vgradnjo sončne elektrarne so najbolj primerne stanovanjske hiše, ki jih ogreva toplotna črpalka, IR – paneli, električni radiatorji ali električno talno ogrevanje, posebno pa novogradnje, ki lahko že v času gradnje sončne module vgradijo namesto kritine. Za novogradnje se predvideva nizka moč sončne elektrarne, ki bo zadoščala tudi za pogon toplotne črpalke, kasneje pa tudi za potrebe mobilnosti. Sicer pa je za vgradnjo sončne elektrarne primerna skoraj vsaka hiša, za razliko od novogradnje ima zgolj večjo moč generatorja (kWp).

Na določenih odročnih krajih Slovenije sicer opažamo, da je zaradi premalo ustreznih pogojev za priključitev na omrežje možna omejitev velikosti sončne elektrarne, kar opredeli distributer v soglasju za priključitev. Priključitve po sistemu veljavne Uredbe (samooskrba hiše z električno energijo) ni možno izvesti pri večjih odjemalcih nad 41 kW priključne moči, na oviro lahko naletimo tudi pri objektih s starejšim ostrešjem, kjer je priporočljivo ostrešje najprej sanirati.

 

enertec soncna elektrarna

predstavnik podjetja Kioto Peter Kumer

»Cena sončne elektrarne je odvisna predvsem od letne porabe posameznega gospodinjstva. Trenutno se za hišno rabo največ vgrajujejo sončne elektrarne med 8 -11 kW moči, naložba v sončno elektrarno pa znaša med 1.200-1.400 €/kW inštalirane moči, pri čemer lahko pridobimo tudi Eko-sklad subvencijo, ta je v ceni že upoštevana«, pojasni predstavnik podjetja Kioto Solar, Peter Kumer.

 

baner soncne elektrarne

 

Garancija, varnost delovanja in donosnost sončne elektrarne

Po besedah predstavnika podjetja Kioto Solar za sončne elektrarne zagotavljajo komponente izredno visoke kakovosti, ki so globalno med najboljšimi. Spadajo med redke ponudnike sončnih elektrarn na slovenskem trgu z že integriranimi optimizatorji, kar na sami sončni elektrarni praktično pomeni 100 % manj stičnih mest. Garancija na vse komponente sončne elektrarne znaša 12 let, vendar lahko ob določenih pogojih, računate tudi na podaljšanje garancije za celotno sončno elektrarno do 15 let.

 

enertec soncena elektrarna proizvodnja Kioto

 


    

Kioto Solar vsako leto organizira ogled proizvodnje solarnih modulov na sedežu podjetja, kjer se lahko potencialni kupci prepričate o kakovosti. Video prikazuje proizvodno linijo sončnih modulov Kioto Solar, ki se nahaja na sedežu v Avstriji.


 

Vgrajujejo module, ki se dejansko proizvajajo v Avstriji, kar dodatno poveča jamstvo za varnejšo investicijo. Do sedaj so na strehe zasebnih hiš vgradili več kot 100 sončnih elektrarn. Ekonomika vgrajenih sončnih elektrarn, moči 10 kW, izkazuje povrnitev investicije v približno devetih letih. Ker je potrebno predvideti, da se bo omrežnina in cena energije v naslednjih letih poviševala, bo investicija povrnjena še hitreje.

 

Enertec d.o.o.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI