Po zamenjavi oken in vrat še prezračevanje

Po zamenjavi stavbnega pohištva še prezračevanje Energijsko učinkovito decentralno prezračevanje

Po zamenjavi oken v stanovanju se pogosto pojavijo težave zaradi previsoke relativne vlažnosti, ne glede na to, iz katerega materiala so narejena okna. Za sodobno stavbno pohištvo so namreč značilne veliko bolj tesne pripire med okenskimi okvirji in krili, enako velja za vgradne rege v okenski odprtini. To je po eni strani dobrodošlo zaradi manjših izgub toplote, a hkrati pomeni manj nenadzorovane izmenjave zraka in s tem težave zaradi odvečne vlage, ki zastaja v prostorih.

 

lunos prerez prezracevanje

baner prezracevanje

 

Odvečne vlage se pogosto ne moremo znebiti samo s spremembo bivalnih navad in pogostejšim prezračevanjem. Zaradi zdravja in škode, ki jo lahko povzroči vlaga, je treba razmisliti o vgradnji prezračevalne naprave. Ta ne bo nadzorovala le relativne vlažnosti, ampak bo poskrbela tudi za zadostno izmenjavo zraka, iz prostorov bo odvajala vonjave in filtrirala zdravju škodljive delce v zraku, kot so cvetni prah, trdni delci zaradi izpustov fosilnih goriv in podobno.

V kolikšni meri se bo po vgradnji novega stavbnega pohištva povečala relativna vlažnost v bivalnih prostorih, je sicer odvisno od več dejavnikov – od števila oken in njihove razporeditve, od števila stanovalcev in njihovih bivalnih navad, od velikosti prostorov in tega, kako so med seboj povezani. Zmotno pa je prepričanje, da je za preveč vlage kriv material, iz katerega so okna narejena. Material, tudi če govorimo o okenskih okvirjih iz lesa, namreč ne more uravnavati klime v prostoru.

 

lunos vlaga v stanovanju

 

Energijsko učinkovito decentralno prezračevanje

Odločitev za vrsto prezračevalnega sistema – lokalnega, centralnega ali decentralnega – je odvisna od tega, ali gre za novogradnjo ali prenovo, stanovanje ali hišo, kakšne so možnosti za vgradnjo dovodnih in odvodnih odprtin za zrak v zunanjem ovoju objekta … Će živimo v večstanovanjskem objektu ali v stavbi kulturne dediščine, na primer, brez ustreznih soglasij ne smemo spreminjati zunanjega videza fasade z odprtinami. Vsekakor pa je pomembno, da je izbrani sistem dovolj zmogljiv za zadostno izmenjavo zraka, kar je treba izračunati glede na razmere v hiši ali stanovanju, da deluje tiho, da ima vgrajene filtre za nečistoče in alergene ter da ga je preprosto vzdrževati. Vse našteto velja za Lunosov decentralni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote, ki je primeren zlasti za etažna stanovanja, zanj pa se zaradi številnih prednosti in preproste vgradnje čedalje pogosteje odločajo tudi lastniki novogradenj.

 

lunos prezracevanje decentralno

 

»Medtem ko je mogoče centralni sistem zaradi cevne napeljave in velikega rekuperatorja načrtovati le ob gradnji ali obsežnejši rekonstrukciji objekta, lahko decentralnega vgradimo tudi v obstoječa stanovanja in hiše, brez večjih gradbenih posegov,« pojasni Milan Kuster, direktor podjetja Lunos. V fasado se vgradijo valjasti vložki, v katerih so med zunanjo rešetko na fasadi in difuzorjem na notranji strani zunanjega zidu nanizani mehanski deli naprave. To so ventilator, ki zrak najprej črpa iz prostora, nato se obrne in začne v enakih intervalih v prostor dovajati svež zrak, visoko učinkovit izmenjevalnik toplote in filtri za nečistoče. Za delovanje sistema sta potrebni najmanj dve takšni enoti, nameščeni na zunanji ovoj stavbe. Za prost pretok zraka po bivalnih prostorih skrbi centralno krmiljenje, ki je brezžično povezano z enotama v stavbnem ovoju. Za pretok zraka v prostorih ob zaprtih vratih pa so na tleh potrebne zračne rešetke.

 

 

»Za učinkovitost sistema in za izmenjavo celotne prostornine zraka v stanovanju je odločilna optimalna razporeditev parnega števila zunanjih enot glede na tloris, zato decentralni sistem vedno vgrajujemo izključno na podlagi projekta, narejenega za vsako stanovanje oziroma hišo posebej,« poudari sogovornik. Krmilna elektronika nadzoruje relativno vlažnost v prostorih, temperaturo, količino ogljikovega dioksida, radona in drugih želenih parametrov, temu pa prilagaja intenzivnost prezračevanja in režim delovanja.

 

lunos prezracevanje e2

 

Za vgradnjo tudi subvencije Eko sklada

Lunosov prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote je energijsko učinkovita naložba, zato lahko investitorji za njegovo vgradnjo pridobijo nepovratne finančne spodbude Eko sklada, in sicer v višini 20 odstotkov priznane vrednosti naložbe. »Pri tem je zelo pomembno, da investitor vlogo za subvencijo odda pred začetkom del za izvedbo. Vsem našim strankam – in v Sloveniji nam zaupa že več kot 7000 zadovoljnih uporabnikov – sicer pomagamo pri pripravi vse potrebne dokumentacije, ki jo je treba poslati na Eko sklad,« še pove Milan Kuster.

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI