Toplotne črpalke – cene, modeli, subvencije, vse na enem mestu

Najboljše toplotne črpalke na enem mestu. Najhitreje do ponudb več renomiranih znamk toplotnih črpalk hkrati.

Toplotne črpalke so nedvomno primerne za ogrevanje večino objektov. So najpogosteje izbran ogrevalni sistem v novogradnjah in odlična alternativa zastarelim kotlom pri prenovah kotlovnic. Kakovostna toplotna črpalka zniža stroške ogrevanja, z njo zmanjšamo izpuste, ogrevanje pa postane avtomatizirano in brezskrbno čez vso sezono.

Ker se z nakupom toplotne črpalke ne ukvarjate vsak dan, vam želimo v nadaljevanju podati pomembne informacije o trenutni ponudbi, kako se lotiti nakupa, na kaj biti pozoren, predstaviti aktualne cene toplotnih črpalk ter vam svetovati, kje lahko najhitreje pridobite več ponudb renomiranih znamk toplotnih črpalk hkrati.


Kazalo:


Nakup toplotne črpalke je pomembna naložba, zato je pomembno, da se ga lotite premišljeno.

Cena toplotne črpalke je odvisna so od različnih dejavnikov, kot so sistem delovanja, moč, znamka in podobno. Nakup toplotne črpalke pa ni edini strošek, potrebujemo še montažo, potrošni material ter zagon.

Za okvirno ponazoritev stroška celotne investicije smo o končni ceni nakupa toplotne črpalke za fizičnega uporabnika povprašali podjetje, ki izvaja inštalacije.

Za primer so nam predstavili okvirne cene toplotnih črpalk na ključ, dveh različnih modelov in moči (8 kW in 12 kW), primernih za ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

Končna cena toplotne črpalke zrak-voda – 8 kW

Toplotna črpalka7.000 €
Potrošni material500 €
Montaža in zagon1.000 €
Skupaj8.500 €

Končna cena toplotne črpalke zrak-voda – 12 kW

Toplotna črpalka9.500 €
Potrošni material500 €
Montaža in zagon1.000 €
Skupaj11.000 €

Cene z upoštevanim 9,5 % DDV-jem so okvirne, saj, kot pravijo v inštalaterskem podjetju, sta montaža in potrebni potrošni materal različna od primera do primera. V  končni ceni nismo upoštevali možnosti koriščenja subvencije.


Za lažjo predstavo o končni ceni toplotne črpalke, vam predstavljamo aktualne cene nekaterih znamk toplotnih črpalk zrak-voda. S pomočjo zgornje tabele lahko predvidite končni znesek investicije.

SAMSUNG - 8 KW

MONOBLOK TOPLOTNA ČRPALKA ZRAK-VODA
6.010
  • Več informacij o toplotnih črpalkah Samsung lahko izveste:

TOPLOTNA ČRPALKA SAMSUNG EHS MONO HTLN R290 8 kW

Samsungova monoblok toplotna črpalka EHS MONO HTLN R290 ponuja izjemno udobje. Zunanja enota deluje izjemno tiho, hkrati pa dosega temperaturo ogrevalne vode do 70 °C.

FUJITSU - 11 KW

TOPLOTNA ČRPALKA ZRAK-VODA
8.809
  • Več informacij o toplotnih črpalkah Fujitsu lahko izveste:

TOPLOTNA ČRPALKA FUJITSU WATERSTAGE HIGH POWER DUO WGYK160DG9 + WOYK112LCTA 11 kW

Toplotne črpalke Fujitsu Waterstage zrak-voda so tihe, omogočajo ogrevanje do -25 °C in zagotavljajo 60 °C toplo vodo tudi pri -20 °C brez pomožnega grelca.

MITSUBISHI - 10 Kw

TOPLOTNA ČRPALKA ZRAK-VODA
9.210
  • Več informacij o toplotnih črpalkah Mitsubishi lahko izveste:

TOPLOTNA ČRLAKA MITSUBISHI ECODAN PUD-SWM100YAA + CYLINDER ERST20D-VM2D Z BOJLERJEM 10,0 kW

Toplotna črpalka zrak-voda Mitsubishi dosega najvišji energetski razred A+++. Zagotavlja ogrevalno vodo do 60 °C in deluje tudi pri temperaturah do -25 °C.

PANASONIC - 12 KW

TOPLOTNA ČRPALKA ZRAK-VODA
9.540
  • Več informacij o toplotnih črpalkah Panasonic lahko izveste:

TOPLOTNA ČRPALKA PANASONIC AQUAREA KIT-AXC12HE8 T-CAP 12 kW

Panasonic Aquarea je inovativna, zračna toplotna črpalka, ki zagotavlja vrhunsko udobje v vašem domu.

DAIKIN ALTHERMA – 8 kW

TOPLOTNA ČRPALKA ZRAK-VODA
8.337
  • Več informacij o toplotnih črpalkah Daikin lahko izveste:

TOPLOTNA ČRPALKA DAIKIN ALTHERMA – 8 kW

Toplotna črpalka Daikin Altherma 3 dosega izjemno učinkovitost in omogoča izhodne temperature do 65 °C, primerna je tako za ogrevanje s talnim gretjem kot s klasičnimi radiatorji.

LG - 9 Kw

MONOBLOK TOPLOTNA ČRPALKA ZRAK-VODA
4.209
  • Več informacij o toplotnih črpalkah LG lahko izveste:

Toplotna črpalka LG Therma V R32 Monobloc S – SILENCE&SUPREME HM093MR.U44 9 kW

Toplotna črpalka LG Therma V R32 Monobloc S zrak/voda se ponaša z izjemno zmogljivostjo ogrevanja, ki se še posebej izkaže pri nizkih temperaturah okolice. Hkrati pa jo uvrščamo med najtišje toplotne črpalke na trgu, kar zagotavlja udobno in brezskrbno uporabo.

Opomba: Cene toplotnih črpalk smo preverjali v marcu 2024 in vključujejo DDV.  Cene so brez montaže, potrošnega materiala in zagona. Fotografije toplotnih črpalk so simbolične. Vir: emundia.si, esvet.com


Primerjajte cene toplotnih črpalk in prihranite

Ko se odločate za nakup toplotne črpalke, je zbiranje ponudb neizogibno. Pri izkanju in izbiri za vaš primer najprimernejše toplotne črpalke, vam z izpolnitvijo obrazca Hitro do ugodne ponudbe omogočamo brezplačno in enostavno pridobitev ponudb različnih modelov za več toplotnih črpalk hkrati.


baner toplotne crpalke


Preverite, katere so trenutno NAJBOLJŠE TOPLOTNE ČRPALKE v Sloveniji!


Kakšne so subvencije za toplotne črpalke?

Investicija v ogrevalno toplotno črpalko je podprta s strani države.  V javnem pozivu Eko sklada (99SUB-OB22) lahko kandidirate za pridobitev nepovratnih sredstev.

Višina subvencije Eko sklada je omejena na povrnitev 20-odstotkov stroškov investicije v primeru prve vgradnje, oz. 40-odstotkov stroškov investicije v primeru zamenjave starega kotla.


Več o subvencijah Eko sklada za toplotne črpalke lahko preberete TUKAJ!


Kaj je toplotna črpalka in kako deluje?

Toplotne črpalke predstavljajo sodobno in trajnostno rešitev za ogrevanje vseh vrst objektov in sanitarne vode. Ogrevanje z njimi je energetsko učinkovito in okolju prijazno, saj za delovanje koristijo obnovljive vire energije, ter tako znatno prispevajo k čistejšemu okolju in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

Najbrž ste se že spraševali, kako deluje toplotna črpalka? Če poenostavimo, bi lahko rekli da kot hladilnik, le da je potek delovanja obrnjen. Toplotna črpalka je stroj, ki deluje na principu izmenjave toplote. S pomočjo hladilnega sredstva absorbira toploto iz zunanjega vira.

Ta vir je lahko zrak, podtalna voda ali temperatura zemlje. Ko hladilno sredstvo, ki kroži skozi neprepustne cevi, pride v stik z zunanjim virom toplote, jo absorbira in se pri tem spremeni v plinsko stanje. Plin se s pomočjo kompresorja pod visokim tlakom utekočini in segreje. Pridobljeno toploto nato s pomočjo vode v ogrevalnem sistemu prenesemo v stavbo. Cikel se ponavlja.

kako deluje toplotna crpalka

Prikaz delovanja toplotne črpalke. Toplotne črpalke delujejo na principu pretvorbe toplote iz nižje temperature v višjo.

Ogrevalne toplotne črpalke delujejo povsem samostojno – v jeseni vklop, spomladi izklop, pri nekaterih novejših modelih tudi to ni potrebno, saj tipala sama zaznajo potrebo po ogrevanju prostorov. Poleg ogrevanja pozimi, so v poletnih mesecih uporabne tudi za hlajenje prostorov.

 

Vrste toplotnih črpalk

Sistemi toplotnih črpalk se med seboj razlikujejo glede na vir toplote, ki jo izkoriščajo. Najpogostejše so:

  • Toplotne črpalke zrak-voda
  • Toplotne črpalke voda-voda
  • Toplotne črpalke zemlja-voda

Vsak od teh sistemov ima svoje prednosti in slabosti ter je primeren za določene geografske pogoje in potrebe. Pri izbiri sistema je treba upoštevati lokalne podnebne pogoje, razpoložljivost virov toplote, finančne zmožnosti ter energetsko učinkovitost sistema, glede na specifične zahteve stavbe.

Na voljo sta dva sistema glede na višino temperature ogrevalne vode; nizkotemperaturne toplotne črpalke in visokotemperaturne toplotne črpalke. Nizkotemperaturne toplotne črpake, kot že beseda pove, ogrevajo vodo na okrog 35 °C. Vgrajujejo v objekte z nižjo porabo energije in so primerne za talno ali stensko ogrevanje. Visokotempreaturne toplotne črpalke so primerneše za starejše objekte z radiatorji.

 

Toplotne črpalke zrak-voda

Toplotne črpalke zrak-voda delujejo na principu prestrezanja toplote iz zraka in prenosa le-te na vodo. Tovrstni sistemi so najpogostejši pri vgradnji v stanovanjske hiše, predvsem zaradi enostavne namestitve, prilagodljivosti in cenovne dostopnosti. Slabše učinkovite so v izjemno hladnih vremenskih pogojih pod – 20 °C.

 

toplotna crpalka

Cena toplotne črpalke zrak – voda je v primerjavi z ostalimi sistemi toplotnih črpalk najnižja, vendar so tudi prihranki najnižji. 


Toplotne črpalke voda-voda

Toplotnih črpalke voda-voda za pridobivanje toplote prestrezajo energijo vodnih virov kot so podtalnica, reke ali jezera. V Sloveniji se kot vir najpogosteje uporablja podtalnica, za kar je potrebna izvedba vrtin. Ogrevanje je učinkovito tudi pri izjemno hladnih pogojih. Sistem zagotavlja stabilno in daljšo obstojnost naprave ter manjšo porabo energije. Za koriščenje vodnih virov so zahtevana dovoljenja, kar je povezano z nekoliko višjo investicijo v primerjavi s sistemom zrak-voda.

 

toplotne črpalke cena, subencija voda voda

Prikaz sistema toplotne črpalke voda – voda, ki je po ceni nekoliko dražji, vendar so prihranki znatno višji. Toplotna črpalka povsem upraviči ceno, ker prestreza energijo stabilnega vira – podtalnice. Črpalni in odtočni studenec morata biti med seboj dovolj oddaljena in v smeri toka podtalnice. Izvedba toplotne črpalke voda – voda upraviči ceno, je v praksi preizkušena, primerna za novogradnje in obstoječe hiše.


Toplotne črpalke zemlja-voda

Toplotne črpalke zemlja-voda za ogrevanje izkoriščajo geotermalno energijo zemlje. Podobno kot pri sistemu voda-voda, je za izvedbo projekta potrebno pridobiti nekatera dovoljenja. Obstajata dva principa delovanja tega sistema: horizontalni kolektor, za katerega je potreben dovolj velik prostor na parceli in vertikalna vrtina, imenovana tudi geosonda, ki je lahko globoka tudi več kot 100 m.

Stabilna temperatura zemljine prenese toploto na medij v kolektorju, zaradi česar je tovrsten sistem izjemno učinkovit in potroši zelo malo električne energije. Zaradi izvedbe zemeljskega kolektorja oz. geotermalne sonde, je investicija v sistem zemlja-voda nekoliko višja.

 

Cena izvedbe geotermalne toplotne črpalke je nekolika višja, vendar so tudi prihranki znatno višji, hkrati pa je delovanje bolj zanesljivo. Premislek o tej opciji sistema toplotne črpalke, v kolikor rapolagate s primerno velikim zemljiščem ob hiši, je povsem na mestu. Slika prikazuje horizontalni zemeljski kolektor (zgoraj) in vertikalno geosondo (spodaj).

 


baner toplotne crpalke


Toplotna črpalka v primerjavi z ostalimi ogrevalnimi sistemi

Ogrevanje doma je ključnega pomena za udobje in dobro počutje. Pri izbiri sistema ogrevanja je ključnega pomena razmisliti o svojih potrebah, navadah, podnebju in finančnih zmožnostih.

Ogrevanje s kurilnim oljem, s katerim je svoje domove v zadnjih nekaj desetletjih ogrevalo največ Slovencev, se zaradi visokih in nestabilnih cen kurilnega olja opušča. Prav tako se zamenjujejo zastarele in neučinkovite peči na drva. Sodobne uplinjevalne peči na drva so seveda povsem nekaj drugega in zlahka gredo v korak s toplotnimi črpalkami.


Več o primerjavah med ogrevalnimi sistemi: Ogrevalni sistemi in izračun stroškov za ogrevanje


Prednosti ogrevanja s toplotno črpalko

Ključne prednosti toplotnih črpalk so učinkovitost, neobremenjenost s kurjenjem in zanesljiv energent. Učinkovitost toplotnih črpalk se meri s t. i. grelnim številom COP (Coefficient of performance). Ta predstavlja razmerje med porabljeno električno energijo in proizvedeno toploto. Višje kot je grelno število, bolj učinkovita je naprava. Na višino COP vpliva več dejavnikov: vrsta toplotne črpalke (zrak-voda, voda-voda, zrak-zrak itd.), temperaturni pogoji okolja, nastavitve sistema ter seveda kvaliteta naprave.

Na primer, če naprava dosega COP 3, ta podatek v praksi pove, da z 1 kWh uro električne energije, ki jo toplotna črpalka porabi za delovanje, pridobimo 3 kW toplotne energije. Iz okolice torej pridobimo 2/3 brezplačne toplotne energije.

Pomembna prednost ogrevanja s toplotno črpalko je tudi ta, da si lahko električno energijo za ogrevanje pridelamo sami. Višje cene elektrike so že dejstvo. Sončna elektrarna v sistemu netmeteringa ali s hranilnikom električne energije to omogoča.

 

Toplotna črpalka zrak-voda za primerna ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

 

Učinkovitost toplotnih črpalk različnih sistemov:

  • Toplotne črpalke zrak-voda, ki prestrezajo toploto iz okoliškega zraka, dosegajo grelno število COP med 2,5 in 3,5.
  • Toplotne črpalke voda-voda prestrezajo toploto vode iz podtalnice ali iz drugih vodnih virov, lahko dosegajo grelno število COP 5. So zelo učinkovite, na voljo mora biti primeren vodni vir.
  • Toplotne črpalke zemlja-voda ali geotermalne toplotne črpalke prestrezajo toploto zemlje. Sistem zajema toploto iz tal in jo prenaša v ogrevalni sistem. Geotermalne črpalke lahko dosežejo zelo visoko grelno število COP, med 5 in 6.

Okoljski vidik je dodana vrednost ogrevanja s toplotno črpalko, saj za razliko od večine ostalih ogrevalnih sistemov prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa.


Toplotna črpalka z nizko ceno lahko predstavlja veliko pasti

Na trgu se pojavljajo toplotne črpalke za zelo nizko ceno. Naročite jih kar preko spletnih trgovin. Sliši se privlačno. Vendar bodite pozorni! Kupci ob nizki ceni večkrat spregledajo strošek dostave, ki je lahko celo višji od naprave. Toplotne črpalke iz spletnih trgovin po navadi prihajajo iz Kitajske, kar pomeni, da bo naprava po dostavi v Slovenijo zapadla tudi v postopek carinjenja. Pri tem tudi ne moremo računati na zanesljivost garancije in subvencijo Eko sklada.

Po pripovedovanju serviserjev je največja težava slaba kakovost komponent. Skoraj nemogoče je uveljavljati garancijo in naročati rezervne dele iz drugih celin. Še posebej je neprijetno, če naprava odpove sredi kurilne sezone. Potrebno je najti serviserja, ki se bo želel ukvarjati z napravo. Če nam ga vseeno uspe najti, sledi iskanje primernih nadomestnih delov. Toplotna črpalka, kupljena v spletni trgovini, se ponavadi hitro izkaže cenovno dražja, kot če bi jo kupili od zanesljivega ponudnika.

 

Ali lahko toplotna črpalka ogreva starejšo hišo?

Predvsem pri starejših stavbah je še vedno veliko negotovosti, kakšen ogrvalni sistem je primeren. Je to peč na drva ali toplotna črpalka, ali morda kaj tretjega?  Razlog za pomisleke, je nižja temperatura predtoka toplotne črpalke v primerjavi s klasičnimi sistemi na plin ali olje. Radiatorji ne smejo biti premajhni, saj, manjši kot je radiator, manjša je površina, ki oddaja toploto. Kombinacija toplotne črpalke in talnega ogrevanja velja za idealno, vendar so za ogrevanje s toplotno črpalko primerni tudi radiatorji.

V praksi se delovanje toplotne črpalke potrjuje kot povsem učinkovito tudi v starejših hišah. Najboljše toplotne črpalke za radiatorsko ogrevanje omogočajo višjo izstopno temperaturo ogrevalne vode in so povsem primerne za ogrevanje starejših stavb, kjer ni mogoče vgraditi nizkotemperaturnega talnega gretja in kjer želijo še naprej uporabljati radiatorje. Treba je upoštevati, da je učinkovitost toplotne črpalke v primeru neizolirane hiše nižja, s tem poraba elektrike višja. Vsekakor je boljše, da se v primeru vgradnje toplotne črpalke v slabo izoliran objekt, čimprej izvede primerna toplotna izolacija in zamenja okna.

Boljše toplotne črpalke zmorejo ogrevati tudi pri temperaturah pod -20 stopinj Celzija, zato ni ovir za vgradnjo v obstoječe starejše objekte po Sloveniji. Toplotna črpalka je lahko uporabna tudi za hlajenje objektov, če je v hiši vgrajeno talno gretje.


Primer iz prakse: Delovanje toplotne črpalke v starejši hiši


Ogrevanje sanitarne vode in hrup toplotne črpalke?

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov lahko ogreva tudi sanitarno vodo. Toplotne črpalke že imajo praviloma vgrajeno avtomatiko za segrevanje sanitarne vode ter integriran bojler, običajno je vgrajena dobra zvočna izolacija, ki zmanjšuje hrup v prostoru. Jakost zvoka notranje enote lahko primerjamo z boljšim gorilnikom na olje ali z jakostjo zvoka hladilnika.

Moteč hrup toplotne črpalke lahko povzroča zunanja enota, katere hrup ne bi smel presegati 50 dB na razdalji 1 m. Zato se je pred izvedbo potrebno premišljeno odločiti za dobro lokacijo zunanje enote, ki pa zaradi izgub ne sme biti preveč oddaljena od notranje enote.

Zunanje enote podnevi, zaradi vseh okoliških zvočnih vplivov, skoraj ne slišimo. Je pa lahko zvok zelo moteč ponoči. Zunanje enote ne postavimo preblizu meje zemljišča, kjer bi lahko motila sosede, prav tako ne v bližino spalnic, saj si s tem kratimo spanec.

V zadnjem času so se na trgu pojavile zvočne izolacijske ohišij za toplotne črpalke, ki bi naj zmanjševala hrup tudi za 15 dB. Vendar je tudi pri tem potrebno biti previden. Da lahko toplotna črpalka učinkovito deluje, potrebuje dovolj pretoka zraka, ki pa ga lahko s takšnimi izolacijskimi ohišji preveč omejimo.

 

So potrebna dovoljenja za vgradnjo toplotne črpalke?

V primeru, ko se odločimo za koriščenje toplote okoliškega zraka (zrak-voda) ali okoliške zemlje (horizontalni kolektor), dovoljenja niso potrebna. Jih je pa potrebno pridobiti v primeru vgradnje vrtin za geotermalne toplotne črpalke in toplotne črpalke voda-voda.

Glede na predpise in zakonske zahteve potrebujemo dovoljenja za vse vrtine globje od 30 m. V primeru vrtin, globjih od 50 m, pa je potrebno priložiti še rudarski načrt za izvedbo del.

Na območjih, ki so pod vodovarstveno zaščito, je ne glede na globino vrtanja, potrebno pridobiti vsa dovoljenja. Za pridobitev dovoljenj je treba izdelati projekt.

Na odgovore na vloge se čaka do dva meseca, izdaja pa jih Direkcija za vode. Vlogo po navadi v imenu investitorja odda izvajalec del. Cena postopka je odvisna od zahtevnosti projekta.

 

Toplotna črpalka zemeljski kolektor

Primer vgradnje horizontalnega zemeljskega kolektorja, za katerega ne potrebujemo dovoljenja. Potrebna je le dovolj velika parcela.

 


Investicija v toplotno črpalko je v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja nekoliko višja, vendar je premišljena naložba v toplotno črpalko na daljše obdobje cenejša. Nizki stroški ogrevanja, subvencije Eko sklada ter udobje bivanja, ki ga danes, ob hitrem tempu življenja nudi toplotna črpalka, so ob tehtnem premisleku prav gotovo glavni razlogi za smotrno odločitev. Toplotna črpalka je ena redkih ogrevalnih naprav, ki deluje povsem neodvisno, brez našega dela.


 Vzdrževanja toplotne črpalke?

Stroški vzdrževanja so nizki, oziroma jih skorajda ni. Toplotna črpalka ne potrebuje vsakoletnega obiska serviserja, razen v primeru napak. V kolikor je toplotna črpalka kot ogrevalni sistem pravilno dimenzionirana in pravilno izvedena, lahko pričakujemo, da bo delovanje nemoteno in ne bo napak. Nekateri proizvajalci kljub temu priporočajo preglede na nekaj let.

 

Ali je upravljanje toplotne črpalke zahtevno?

Toplotna črpalka novejše izvedbe ima vso potrebno avtomatiko. Ob prvem zagonu sistema se opravijo določene nastavitve, nato sistem deluje samodejno. Z drugimi besedami  – v jeseni vključite, spomladi izključite, oziroma se to opravi samodejno.

Podobno kot delovanje vseh novejših naprav, lahko tudi toplotno črpalko v vsakem trenutku nadzirate preko pametnega telefona, spreminjate nastavitve, ali se v primeru težav povežete z dobaviteljem ali monterjem, ki vam lahko na daljavo odpravi kakšno težavo ali nastavitev.

Toplotna crpalka monitor upravljanje


Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI