Toplotna črpalka v kombinaciji s sončno elektrarno

Toplotna črpalka v kombinaciji s sončno elektrarno. Toplotna črpalka in sončna elektrarna. Kombinacija toplotne črpalke s sončno elektrarno v samooskrbi zmagovita kombinacija?

Vgradnja toplotne črpalke kot primarnega vira za ogrevanje doma je ena najboljših odločitev in rešitev za ogrevanje doma. Zakaj? V prvi vrsti zato, ker je to dolgoročno gledano eden najcenejših virov ogrevanja, saj toplotna črpalka iz okolice (brezplačno) dobi tudi do 80 odstotkov vse potrebne energije za ogrevanje. Poleg tega pomembno prispevamo k ohranjanju čistega okolja, saj so izpusti ogljikovega dioksida tudi do 60 odstotkov manjši kot pri drugih ogrevalnih sistemih.

Investitorje, ki razmišljajo o vgradnji toplotne črpalke zrak – voda kot primarnega vira za ogrevanje, pogosto skrbi, ali bo nova ogrevalna naprava zadostovala za pokrivanje toplotnih potreb njihovega doma. Skrb je povsem odveč, saj govorimo o energijsko učinkovitem sistemu, seveda pa je treba izbrati ustrezno moč toplotne črpalke. 

 

toplotna crpalka soncna elektrarna

 

Dobro izolirane hiše potrebujejo nižjo moč toplotne črpalke

Za novogradnje, ki so toplotno dobro zaščitene, zadostuje naprava manjše moči, za obstoječe hiše pa velja, da jih je pred zamenjavo ogrevalnega sistema priporočljivo energijsko sanirati, s čimer se zmanjšajo toplotne izgube in posledično potrebe po toploti.  Tisti, ki si naložbe v zamenjavo oken in toplotno izolacijo fasade ne morejo privoščiti, a bi kljub temu radi zmanjšali stroške za ogrevanje, se lahko odločijo za nakup visokotemperaturne toplotne črpalke. Primerov dobre prakse, ki dokazujejo, da so toplotne črpalke učinkovite tudi v energijsko potratni hiši, je veliko.

 

baner toplotne crpalke

 

Nepovratna sredstva Eko sklada

Investitorji lahko za vgradnjo toplotne črpalke zrak/voda pridobijo nepovratna sredstva Eko sklada – za novogradnjo v višini 20 odstokov vrednosti naložbe oziroma ne več kot 1000 evrov. Tisti, ki so se odločili za zamenjavo stare kurilne naprave s tem tipom ogrevalne toplotne črpalke, pa lahko pridobijo nepovratna sredstva v višini od 40 do 50 odstotkov vrednosti naložbe oziroma največ 2500 evrov.

 

Toplotna črpalka v kombinaciji s sončno elektrarno

Toplotna črpalka za svoje delovanje porablja električno energijo, ki jo lahko pridobivamo s sončno elektrarno na  strehi. Vsekakor se splača razmisliti tej kombinaciji toplotna črpalka in sončna elektrarna. Poglejmo primer hiše, ki se ogreva s toplotno črpalko, lastnik pa za elektriko, ki jo porabljajo toplotna črpalka in vse električne naprave v gospodinjstvu, plačuje 120 evrov na mesec. Ob odločitvi za sončno elektrarno si lahko lastnik obeta velike prihranke. Prvih sedem let, kolikor traja  financiranje, bi mesečni stroški znašali cca. 150 evrov, potem pa le še približno 15 evrov (plus DDV) na mesec za strošek obračunske moči in prispevka za OVE in SPTE. V tridesetih letih, kolikor je predvidena življenjska doba sončne elektrarne, lastnik prihrani kar 26.628 evrov.

 baner soncne elektrarne

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI