Klimatske naprave: Na testu ZPS se najdražja ni izkazala za najbolj učinkovito

Kako je potekalo testiranje klimatskih napravKlimatske naprave: Na testu ZPS se najdražja ni izkazala za najbolj učinkovito

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so tudi letos v sodelovanju s partnerskimi potrošniškimi organizacijami testirali klimatske naprave. Medtem ko je bila na lanskem testu najbolje ocenjena 2,5-kilovatna naprava tudi z naskokom najdražja (za nakup skupaj z montažo je bilo treba odšteti dobrega tisočaka več od drugouvrščene), je letošnja zmagovalka v enakem razredu cenejša tako od drugo- kot tudi tretjeuvrščene, pri čemer je za učinkovitost edina dobila ocena zelo dobro.

 

test klim

 

Potrošniške organizacije so preverjale učinkovitost stenskih klimatskih naprav z močjo 2,5 in 3,5 kW. Na testu je bilo 25 modelov, v preglednici so objavljeni rezultati testa klimatskih naprav, ki jih je mogoče kupiti pri nas, rezultati vseh testiranih naprav pa so na voljo v primerjalniku na spletni strani ZPS.

 

Preverite aktualni test:

TABELA KLIME

 

Kako je potekalo testiranje klimatskih naprav

V akreditiranem neodvisnem laboratoriju so opravili vrsto preizkusov. Med drugim so preverili zmogljivost hlajenja in ogrevanja ter podatke primerjali s tistimi, ki jih v tehničnih specifikacijah navajajo proizvajalci – odstopanj ni bilo, kar pomeni, da proizvajalci niso »napihovali« prednosti svojih izdelkov.

Učinkovitost klimatske naprave ima na testu potrošnikih organizacij največjo težo (65 odstotkov skupne ocene). To so preizkusili pri različnih zunanjih temperaturah med hlajenjem (pri 35, 30, 25 in 20°C) in ogrevanjem (pri 2, 7 in 12 °C). Izmerili so zmogljivost hlajenja in ogrevanja ter čas, potreben za doseganje želene temperature. Na končno oceno so vplivali še kazalnika SEER (sezonski izkoristek pri hlajenju) in SCOP (sezonski izkoristek pri ogrevanju), letna poraba energije za hlajenje in ogrevanje ter poraba energije v stanju pripravljenosti.

Včasih se zdi, da bi za razumevanje navodil za uporabo marsikaterega izdelka potrebovali poseben priročnik, zato potrošniške organizacije vedno preverjajo tudi popolnost in razumljivost napravi priloženih navodil za uporabo (pet odstotkov skupne ocene). Prav noben proizvajalec si ni zaslužil zelo dobre ocene.

 baner klimatske naprave

 

Po deset odstotkov so k skupni oceni pripomogli rezultati naslednjih preverjanj:

HRUPNOSTI – izmerili so glasnost delovanja notranje in zunanje enote;

VSESTRANSKOSTI – med drugim so preverili, ali naprava zmore delovati v načinu z manjšo porabo energije, ali lahko deluje samo ventilator, ali naprava prikazuje temperaturo v prostoru ali zgolj nastavljeno temperaturo, kakšna je največja razdalja med zunanjo in notranjo enoto);

PRIROČNOSTI – za običajnega uporabnika je pomembno, da je spreminjanje nastavitev klimatske naprave preprosto, brez vsakokratnega brskanja po navodilih za uporabo.

 

Razporeditev temperature in pretok zraka

Udobje v prostoru, ki ga bodisi hladimo bodisi ogrevamo s klimatsko napravo, je v veliki meri odvisno od razporeditve temperature in pretoka zraka, zato je zelo dobrodošlo, da ima naprava možnost različnih nastavitev jakosti in usmeritve zračnega toka. Prav nič si namreč ne želimo, da bi hladen zrak pihal neposredno v nas.

Na testu ZPS so na sedmih različno oddaljenih točkah na različnih višinah v prostoru izmerili temperaturo in pretok zraka. V razredu 2,5 kW je bila pri hlajenju temperatura zraka najbolj enakomerno porazdeljena pri drugouvrščeni Daikinovi napravi, ki je dobila oceno zelo dobro, medtem ko je bila zmagovalka testa ocenjena dobro. V močnejšem razredu so vse naprave dobile oceno dobro. Topel zrak je bil pri 2,5-kilovatnih napravah najbolj enakomerno porazdeljen pri prvo- in tretjeuvrščeni, ki sta dobili oceno zelo dobro. Zadnja na lestvici se je odrezala povprečno, preostale pa dobro. Zelo dobro oceno je na tem delu testa dobila tudi 3,5-kilovatna Panasonicova naprava, medtem ko je zmagovalka v tem razredu dobila oceno dobro.

 

ZPS uspešno zaključila skupinski nakup klimatskih naprav

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so se letos prvič lotili skupinskega nakupa izdelka. Kampanja je ena izmed aktivnosti, ki jih izvajajo v okviru projekta Clear 2.0, pridružilo pa se ji je več kot 6300 potrošnikov, pri katerih so pooblaščeni izvajalci do zdaj namestili že več kot 600 klimatskih naprav, ki so jih ponudili v okviru skupinskega nakupa.

Velik odziv kaže, da si potrošniki želijo tovrstnih aktivnosti. Cena izdelka, ki je običajno zelo pomemben dejavnik tudi pri skupinskih nakupih, tokrat ni igrala glavne vloge – v ospredje je bila kakovost. ZPS je namreč v kampanjo prijavljenim potrošnikom ponudila štiri kakovostne, učinkovite, zanesljive in tudi okoljsko sprejemljive klimatske naprave, ki so na neodvisnem primerjalnem testiranju dobile oceno zelo dobro ali vsaj dobro.

 

Kaj še vpliva na udobje?

Za nekoga, ki razmišlja o nakupu klimatske naprave, je informacija o tem, kako energijsko učinkovita je naprava, seveda zelo pomembna. Veliko ljudi namreč poleg tega zanima predvsem, katere dodatne funkcije ima naprava. Številne dodatne funkcije, ki jih ponujajo sodobne klimatske naprave, namreč bolj ali manj pomembno vplivajo na udobje. Vse morda niti niso potrebne, nekatere pa so ne le dobrodošle, ampak skorajda nujne.

Jožica Ekart, povzeto po članku iz revije ZPS

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI