Za zdravo bivalno klimo je prezračevanje nujno

Svež zrak za dober spanec Povprečna družina s kuhanjem, pranjem in sušenjem perila, prhanjem in drugimi opravili vsak dan v zrak spusti približno 15 litrov vode.

»Ljudje smo včasih kratkovidni. Svoje domove gradimo in prenavljamo tako, da za ogrevanje in hlajenje porabijo čim manj energije – ne samo novogradnje, tudi stari objekti so zrakotesni, takšni pa niso primerni za bivanje,« poudarja Milan Kuster, direktor podjetja Lunos Slovenija.

V zrakotesnih objektih namreč primanjkuje kisika, na oknih nastaja kondenz, v vogalih se začne pojavljati plesen, kakovost zraka je milo rečeno katastrofalna. Ko govorimo o energijski prenovi, pozabljamo na ključno stvar – ne samo nova okna in toplotnoizolacijska fasada, nujno je tudi prezračevanje. »Če pozabiš na prezračevanje, je bolje, da nisi naredil fasade in zamenjal oken,« pravi Milan Kuster. Zrakotesnega objekta po njegovih besedah ni mogoče zadostno prezračevati zgolj z odpiranjem oken, saj bi moral biti v tem primeru nekdo ves čas doma in vsake tri ure odpreti vsa okna, torej narediti prepih. Brez tega ni ustrezne izmenjave zraka, saj ta zastaja v vogalih in za pohištvom. Vsi pa vemo, kako se počutimo na prepihu, še zlasti, če je zunaj mraz, mi pa smo ravno izpod tople prhe.

 

lunos rekuperacija e2

 

Lunosov decentralni prezračevalni sistem je narejen tako, da ga je preprosto vgraditi tako v novogradnje kot v obstoječe objekte. Izrabljeni zrak se iz objekta odvaja skozi umazane prostore (kuhinja, kopalnica, wc), svež zrak pa se dovaja skozi čiste prostore (otroška soba, spalnica, dnevna soba).

 

Svež zrak za dober spanec

V povprečni slovenski spalnici s prostornino 30 kubičnih metrov dve osebi med spanjem v štirih urah porabita ves kisik. Če ni ustreznega prezračevanja, seveda ne bo nihče umrl, a vrednost CO2 se drastično dvigne in temu primerna je kakovost spanca. Enota v spalnici ima zato dodatno vgrajen senzor CO2 – v primeru prevelike porabe kisika sistem sam poskrbi za večji vnos svežega zraka, tako da se ponovno uravnoteži razmerje med kisikom in CO2 v prostoru.

 

baner prezracevanje

 

Vsi Lunosovi sistemi delujejo popolnoma samodejno, 24 ur na dan, pri tem samodejno zaznavajo temperaturo in vlago ter poskrbijo za optimalno bivalno klimo, ne da bi moral uporabnik o tem sploh kaj razmišljati. V kopalnici, na primer, lahko namestimo ventilatorsko enoto s senzorjem vlage, ki glede na temperaturo in vlago v prostoru odvaja ustrezno količino izrabljenega zraka in dovaja svežega. Prekomerna vlaga je pogosta nadloga v prenovljenih hišah in stanovanjih z novimi okni in fasado. Težave s plesnijo, ki se prej ali slej pojavi zaradi prekomerne vlage, je mogoče rešiti le z ustrezno izmenjavo zraka, to pa lahko zagotovi le dober prezračevalni sistem. Vedeti je namreč treba, da bomo samo z odpiranjem okna iz kopalnice odvedli le majhen del proizvedene vlage – vsa preostala vlaga bo prehajala v druge prostore v stanovanju in povzročala nevšečnosti, kot sta kondenz na oknih in plesen na stenah.

 

LUNOS HISA

 

Povprečna družina s kuhanjem, pranjem in sušenjem perila, prhanjem in drugimi opravili vsak dan v zrak spusti približno 15 litrov vode. Ta odvečna vlaga se absorbira v stene in brez kontrolirane izmenjave zraka se je plesni skoraj nemogoče izogniti.

 

 

V Sloveniji večina projektantov še vedno prisega na rešitve s centralnim prezračevanjem, čeprav so decentralni sistemi v razvitih državah Evropske unije že pred petimi leti prehiteli centralne. Trenutno je razmerje 70 odstotkov proti 30 odstotkom v korist decentralnih sistemov. Zakaj? Odgovor je preprost – ker imajo veliko prednosti:

  • samodejno odvajajo izrabljen zrak z neprijetnimi vonjavami;
  • odvajajo odvečno vlago in škodljive snovi, dovajajo pa svež in filtriran zrak;
  • iz prostora odstranjujejo odvečno vlago, s čimer preprečujejo nastanek plesni in ugodnih življenjskih pogojev za pršice;
  • preprečujejo prepih in vdor zunanjega hrupa ter prahu;
  • zagotavljajo primerno filtriran zrak brez alergenov in s tem olajšajo življenje alergikom;
  • varčujejo z energijo.

 

lunos rekuperacija e go

 

Minimalna poraba energije

Poraba energije je kljub temu, da Lunosov prezračevalni sistem deluje 24 ur na dan, minimalna – primerljiva je s stroškom ene kave na mesec, stroškov vzdrževanja pa ni. Filtri so namreč trajni, zadržijo večino vseh prašnih delcev, perejo se pod tekočo vodo na približno tri mesece. Za ljudi z alergijami so priporočljivi filtri za cvetni prah, ki jih je treba menjati na šest mesecev. »Posebni filtri, vgrajeni v decentralni prezračevalni sistem Lunos, zadržijo 90 odstotkov prašnih mikrodelcev, kot so cvetni prah, fin zunanji prah, smog in cigaretni dim,« pravi sogovornik. Sami rekuperatorji pa so keramični in za keramiko vemo, da ima fizikalno lastnost, da nase veže temperaturo in jo oddaja, kar je naraven fizikalni proces. »S tem se je Lunos približal tudi principu zdrave gradnje in uporabe zdravju prijaznih materialov,« za konec poudari Milan Kuster.

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI