Nakup klime – kdaj in kakšno klimo naj kupim?

Kdaj je pravi čas za nakup klime? Ali klimatsko napravo sploh potrebujemo? Kakšno klimatsko napravo naj kupim?

Pred nakupom klima naprave se pogosto sprašujemo kakšno blagovno znamko naj izberemo in po kakšni ceni? Ali je dovolj za 700 EUR ali bo potrebno bolj globje seči v žep za 1.200 ali 1.800 EUR? V preteklosti smo klimatske naprave kupovali le pred in med glavno hladilno sezono, ki je večinoma trajala od junija do avgusta, sedaj se to spreminja. Prav tako je pomembno kakšno klimatsko napravo sploh potrebujemo.

 

Sezona hlajenja se podaljšuje

Sezona hlajenja se podaljšuje in traja od maja do septembra. Ker v zadnjem času večina imetnikov klimatskih naprav uporablja klimatske naprave tudi za ogrevanje, so klimatske naprave aktualne čez celo leto. Priporočamo vam, da nakup opravite pred glavno sezono in se tako izognete morebitnim višjim stroškom montaže, daljšim rokom dobave, pomanjkanju želenega modela klime. V času glavne sezone se čakalna doba podaljša, tudi napake pri montaži klimatske naprave niso redek primer.

 

Nakup klime

 

Funkcionalnosti klimatske naprave

Izberite funkcionalnosti, ki jih resnično potrebujete. Če ste alergični na cvetni prah in se bojite bakterij in virusov, v tem primeru potrebujete »Flash streamer«. Če klimo pogosto pozabite vklopiti, potem potrebujete upravljanje preko pametnega telefona, s katerim lahko preko aplikacije določite samodejni vklop, kadar je zunaj temperatura na primer višja od 26 stopinj Celzija. Če potrebujete senzor gibanja, ker ste občutljivi na direkten tok mrzlega zraka, lahko izberete tudi to funkcijo.

 

baner klimatske naprave

 

Izkoristek klimatske naprave

Več kot boste klimatsko napravo uporabljali, bolj pomemben je izkoristek. Če skrbite za okolje, si boste privoščili najboljše izkoristke. V kolikor boste klimo uporabljali zgolj v poletnih mesecih za hlajenje, bo letna poraba okoli 35 EUR. V tem primeru je nesmiselno plačati 200 EUR več za napravo z boljšim izkoristkom, ki vam bo naslednjih 20 let prihranila cca 10 % letnega stroška za hlajenje, oziroma 3,5 EUR letno.

 

Nakup klime KLIMATSKA NAPRAVA DAIKIN


Pred odločitvijo se je smiselno vprašati:

  • Katere funkcionalnosti potrebujemo (upravljanje preko pametnega telefona, senzor gibanja, funkcija uničevanja bakterij, funkcija čiščenja zraka)?
  • Ali bomo klimo pogosto uporabljali in je za nas pomemben izkoristek naprave?
  • Ali na zanima tudi ogrevanje s klimo?
  • Bo klima ustrezala naši notranji arhitekturi in bomo pazljivi na barvo in »design«?
  • Kje bomo klimo kupili, komu bomo zaupali?
  • Koliko denarja imamo na voljo in kakšno blagovno znamko si lahko privočšimo?

Design in barva klima naprave

Če sta vam pomembni oblika in barva, boste morali bolj globoko seči v žep, saj so lepši modeli pogosto dražji. Obstojnost barv oziroma materialov, ki ne porumenijo je pogosto povezana z vrednostjo blagovne znamke. Dražja ko je klimatska naprava, lepše in bolj obstojne so barve in bolj moderna in všečna je oblika. Ali ste že videli moderno opremljeno dnevno sobo s porumenelo klimatsko napravo, ki kar kliče po zamenjavi in dodatnih stroških?

 

Kje kupiti klimatsko napravo?

Klimatsko napravo kupimo pri zaupanju vrednih monterjih. Najbolje je povprašati prijatelje in sorodnike, ki imajo pozitivne izkušnje. V nasprotnem primeru se je najbolje obrniti na uvoznike. Ti monterjem pomagajo pri reševanju napak in vedo, kateri monter v vaši bližini se hitro odzove na klice strank. Izbira klimatske naprave preko interneta ali večjih ponudnikov je smiselna le takrat, kadar poznate tudi monterja, ki vam bo svetoval pravilno postavitev klima naprave in  izvedel montažo.

.

Nakup klime DAIKIN FTXM N

 

Izbira blagovne znamke in cena klimatske naprave

Poceni naprava z montažo stane okoli 550 EUR, medtem ko osnovni modeli najboljših znamk stanejo okoli 850 EUR. Jasno je, da bo takšna klima zdržala vsaj 2 x dlje, zato boste prihranili 2 x 550 – 850 = 250 EUR. Torej je nakup klime boljše blagovne znamke na daljši rok praviloma cenejši od poceni klime. Paziti je potrebno tudi na ceno in kvaliteto vgradnje. Poceni monter, ki bo slabo zatesnil spoje vas lahko drago stane. Morda boste pri montaži prihranili 30 do 50 EUR, ampak preverjanje tesnosti z odpravo napake in polnitvijo s plinom vas hitro stane 150 EUR ali več.

Z nakupom klime ne odlašajte, saj sredi vročinskega vala ne boste našli kvalitetnega prostega monterja, pa tudi vaš model bo morda že pošel. Tudi cene vgradnje poskočijo, ogledi pa so krajši.


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI