Ytong zidaki, gradnja hiše, glavne prednosti in izkušnje 2023

Ytong zidaki – gradbeni material, s katerim je zidanje tako preprosto, da lahko zavihate rokave kar sami. Potrebujete le orodje in lepilno malto.

Če se odločate za klasično gradnjo hiše, boste zagotovo prišli do točke, ko se boste odločali med klasično opeko ali porobetonom. Čeprav je za večino ljudi opeka prva asociacija pri klasični gradnji z malto, je vse bolj prepoznaven beli gradbeni material z Ytong zidaki. V Sloveniji je namreč zgrajenih že preko 50.000 domov iz Ytonga, ki sicer slovi kot odličen in vsestransko uporaben material tako pri gradnji nove hiše, kot tudi pri nadzidavah ali gradnjah prizidkov. Tudi prenova hiše je s tem materialom odlična in enostavna rešitev.

 

 

Ytong zidaki

Ytong hiša Tina – tipska hiša s porabo energije do 20 kW/m².

Ytong zidaki so v prednosti pred ostalimi konkurenčnimi zidaki

Ytong zidaki se že več kot 40 let proizvajajo v tovarni v Kisovcu pri Zagorju. Ytong zidake proizvajajo v različnih dimenzijah bodisi kot zidne bloke, zidne plošče, preklade, armirane izdelke ali polnila za izvedbo medetažnih ali strešnih konstrukcij. Glavna značilnost zidakov je odlična toplotna izolativnost, ki omogoča gradnjo kakovostnih nosilnih zunanjih zidov, notranjih zidov in predelnih sten. Ytong zidaki omogočajo cenejšo gradnjo hiše, so odlična izbira, če si želite maksimalno privarčevati.

 

Ytong zidaki omogočajo gradnjo v lastni režiji

Zidanje z Ytong zidaki je v primerjavi z konkurenčnimi zidaki veliko bolj enostavno, rokave lahko zavihate sami, za gradnjo potrebujete orodje in takoslojno lepilno malto. O zidanju Ytong zidaki vas pouči Ytong inštruktor gradnje, ki vas lahko obišče na gradbišču in z nasveti pomaga do konca gradnje. V primeru, da zidanje le ni vaša najboljša vrlina, pa se lahko zanesete na priporočene izvajalce, ki so primerno usposobljeni za gradnjo z zidaki Ytong.

 

Ytong zidaki preklada

Ytong zidaki – nenosilne preklade za premostitev odprtin v nenosilnih stenah.

 

Nizkoenergijska hiša z Ytong zidaki

Običajno, klasično hišo lahko zgradi praktično vsak. To so hiše, ki jih v lastni režiji ali s pomočjo izvajalcev gradimo že desetletja. Sicer pa za kakovostno Ytong nizkoenergijska hiša brez težav hitro najdete kvalitetnega izvajalca. Pri izbiri Ytong zidakov lahko izbirate različno debelino zunanjega zidu ter energetski varčnosti hiše, kako izdatna naj bo toplotna izolacija.

 baner gradnja hise

 

Enoslojni zid hiše brez dodatne toplotne izolacije

Med najbolj priljubljene sisteme za gradnjo hiše v 2021 spadata  dva različna bloka Ytong zidakov. Prvi Ytong zidak je poznan pod Ytong Termo Premium, debeline 48 cm, s katerim lahko zgradite nizkoenergijsko hišo Ytong brez dodatne toplotne izolacije fasade,  drugi Ytong zidak je blok Ytong Termo debeline 40 cm. Oba zidaka sta primerna za izgradnjo nosilnih zunanjih zidov za vse vrste objektov, po veljavnih kriterijih PURES (Pravilnik o učinkoviti rabi energije) ne potrebujeta dodatne toplotne izolacije. Toplotna prehodnost Ytong zidakov v primeru zunanjega zidu, debeline 40 cm, znaša 0,21 W/m²K, v primeru debeline zidakov 48 cm pa je toplotna prehodnost še nižja, znaša 0,17 W/m²K.

 

Z Ytong zidaki ste varni pred požarom

Ker je Ytong material, proizveden iz naravnih surovin, spada v najvišji razred negorljivosti. Izjemno dobro uravnava vlago v prostoru in tako zagotavlja ugodno bivalno klimo. Zidovi imajo med ogrevanjem visoko površinsko temperaturo, torej se ogrejejo hitreje in tudi dlje ohranijo toploto. Ytong zidaki so tudi enostavni za obdelavo – od izvedbe inštalacijskih vodov do zaključnih tankoslojnih obdelav.


Za več informacij o projektiranju nizkoenergijske hiše, pišite na spodnji obrazec

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI