Pot do 100 % energetske družbe

Pogovor z Gregorjem Novakom, vodjo razvoja in inovacij pri podjetju SONCE energija o obnovljivih virih energije v Slovenije in ciljih države.

Slovenija je imela na področju obnovljivih virov energije (OVE) ambiciozne cilje, ki so do konca leta 2020 predvidevali najmanj 25-odstotni delež OVE v bruto končni rabi energije in najmanj 10-odstotnega v prometu. Do konca lanskega leta, ki je bilo ciljno leto za doseganje zavez podnebno-energetskega svežnja Evropske unije, ji ciljev ni uspelo doseči. Zakaj ne in kako jih lahko dosežemo ter o pomenu obnovljivih virov na splošno smo se pogovarjali z Gregorjem Novakom, vodjo razvoja in inovacij pri podjetju SONCE energija.

 

Pot do energetske druzbe gregor novak

Gregor Novak, vodja razvoja in inovacij pri podjetju SONCE energija

Zdi se, da med obnovljivimi viri v Sloveniji dajemo prednost sočni energiji. Kateri so po vašem mnenju razlogi, da drugi obnovljivi viri pri nas ne pridejo v ospredje?

Med obnovljivimi viri v Sloveniji trenutno prednjačijo hidroelektrarne in sončne elektrarne. Medtem ko je pri prvih že dolga tradicija in je potencial bolj kot ne že izkoriščen, pa smo z izkoriščanjem potenciala sonca šele povsem na začetku. Razlogov, da dajemo soncu v Sloveniji prednost pred npr. vetrno energijo, je več. Gradnja vetrnih elektrarn je predvsem prostorsko in politično bolj omejena, medtem ko sonce tovrstnih omejitev nima. Sonce je tudi cenovno najcenejši vir za pridobivanje elektrike v Sloveniji. Stroški na proizvedeno MWh elektrike so celo nižji od zgolj obratovalnih stroškov termoelektrarn ali nuklearke. Prav tako je sonce vsepovsod po Sloveniji, velika večina streh na domovih, gospodarskih objektih ali industrijskih pa je še praznih. Sončne elektrarne delajo vse dni v letu, razen ko jih pokrije sneg, in seveda ponoči, ko ni vidne svetlobe. Tudi ko je oblačno, sončna elektrarna deluje, ob visoki oblačnosti polovično, ob zelo močni oblačnosti samo 20-odstotno, ampak bistvo je, da proizvaja elektriko tudi takrat, ko ne vidimo neposredno sončnih žarkov. Z namestitvijo teh naprav tudi ne obremenjujemo dodatno okolja, saj se v večini nameščajo na strehe že obstoječih objektov.

 baner soncne elektrarne

Ali menite, da bomo lahko kljub temu dosegli cilje, ki jih je EU svojim članicam zastavila na področju obnovljivih virov?

Pot do 100-odstotne energetske družbe, ki jo poganjajo obnovljivi viri, je zagotovo velika priložnost za vse nas – za celotno družbo, za gospodarstvo, za zdravje in ne nazadnje tudi za celoten planet. Omogočila bo hitrejšo rast, ustvarila več delovnih mest, ustvarila čistejša mesta in izboljšala splošno družbeno blaginjo. Pri SONCE energija verjamemo v 100 % transformacijo v obnovljive vire, kjer bo prednjačilo sonce. Na srečo k temu premiku pozitivno prispevajo hiter padec investicijskih stroškov OVE, izboljšana energetska učinkovitost, razširjena elektrifikacija, vedno bolj »pametne« tehnologije, ki jih na blockchainu podpira in ponuja tudi energetska tržnica SunContract. Tako lahko med letoma 2030 in 2050 pričakujemo, da se bomo približali 100 % energetski samozadostnosti na OVE, pri čemer bomo dodali tudi decentralizirane energetske hranilnike, ki bodo večinoma nameščeni pri končnih strankah.

Menimo, da bodo ključno vlogo tukaj odigrale predvsem majhne samooskrbne sončne elektrarne in samooskrbne skupnosti, med katere spada tudi projekt podjetja SONCE energija, podprt z energetsko tržnico SunContract – to je samooskrbna skupnost SOVES SONCE Zavrate, ki bo prva 100 % samooskrbna vas v skladu z uredbo o samooskrbi v Sloveniji.

 

Pot do energetske druzbe

 

Katere so prednosti in ovire, ki jih podjetju prinaša težnja po trajnostnem delovanju?

Ovire pri novostih so vedno, predvsem jih čutimo kot staro miselnost znotraj politike in energetskih lobijev. Naša naloga pa je, da jih v tej miselnosti premagamo in gremo v smer, začrtano s strani Združenih narodov, ter sledimo 17 trajnostnim ciljem. Prav sedmi cilj se namreč nanaša na »dostopno in čisto energijo«, ki jo predstavljajo decentralizirani, demokratizirani, poceni in čisti obnovljivi viri energije. Evropska unija je sprejela tudi ustrezno zakonodajo in jasno postavila »Zeleni dogovor« kot prioriteto, ki enako oz. še bolj spodbuja obnovljive vire, aktivnega uporabnika, nove tehnologije in čisto ter trajno proizvodnjo energije.

V prid nam gre tudi vse večje zavedanje širše javnosti, predvsem mlajših generacij, da je skrb za okolje in naš planet ena bistvenih vrednot. To se pozna tudi pri odločanju za naložbe v sončne elektrarne, ogrevanje s toplotnimi črpalkami in samooskrba. Tej zavesti in pozitivni naravnanosti smo pri SunContractu dodali še možnost svobode pri upravljanju lastne proizvedene elektrike, pri odločanju o porabi viškov elektrike, če ti nastanejo znotraj koledarskega leta, lastnem določanju cen prodaje in nakupa elektrike na tržnici. S platformo, ki temelji na veriženju blokov (blockchain), smo v energetski prostor prinesli dodatno transparentnost in na nek način še dodatno demokratizirali tudi električno energijo. 


Za več informacij zpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI