Pomen zaščite pred korozijo

Zaščita pred korozijo je zelo pomemben dejavnik na vseh področjih, kjer so prisotne kovine.

 

Zaščita pred korozijo je zelo pomemben dejavnik na vseh področjih, kjer so prisotne kovine. Namen tovrstne zaščite, je povečati obstojnost kovin in njihovo funkcionalnost, kot tudi izboljšati rezultat površinskih obdelav.

 

zascita_pred_korozijo_henkel

 

Glede na to da se približuje zimski čas, je poglavje korozijske zaščite še posebej zanimivo, saj se nekateri elementi uporabljajo v zimskem okolju, drugi pa najdejo mesto v zimski konzervaciji in čakajo na ponovno uporabo v spomladanskih dneh.

 

Pri koroziji kovin gre dejansko za spajanje atomov, ki so na površini kovine z kisikom, ki je prisoten v zraku, pri čemer se tvorijo kovinski oksidi, ki so opazni kot korozija. Pri železu se tako pojavlja nastanek rje, pri barvnih kovinah (aluminij, baker), pa so ti oksidi opazni v obliki spremembe barve oziroma, kot nastanek hrapave bele površine pri aluminiju.

 

Pri vseh kovinah zato prihaja do korozije, njena intenzivnost pa je odvisna od medija kateremu je kovina izpostavljena. Zato je sama zaščita pred korozijo izrednega pomena, je pa način izvedbe zaščite lahko tako pasiven kot aktiven. Pri pasivni zaščiti pred korozijo, običajno mislimo na različne barve in premaze, ki se na površini kovine posušijo-strdijo. Oprimejo se same površine, in tako ne dopuščajo nekaterim medijem (voda, zrak), da prihajajo v neposreden stik z površino kovine. Pasivna zaščita se običajno uporablja za preventivno delovanje, kar pomeni da premaze nanesemo na čisto še ne-korodirano površino. Pri ponovni uporabi premazov moramo temu posledično površino ponovno mehansko očistiti in odstraniti vse delce starih premazov in korodirane delce.

 

Pri aktivni zaščiti pred korozijo, pa uporabljamo premaze, ki po nanosu na površino kovine, le ti kemijsko reagirajo z površino (oziroma atomi na površini). Po zaključku reakcije je tako površina oz. atomi nevtralizirana in nima možnosti nadaljne oksidacije in vezave v različne oblike oksidov. V sled poteka reakcije, lahko na takšni površini opazimo spreminjajočo barvo premaza. Prednost tovrstne aktivne zaščite je predvsem pri ponovni uporabi premaza, saj le ta prodre v mikro pore korozije, in s pomočjo kemijske reakcije zaščiti že korodirano površino in jo pretvori v stabilno kovino, ki nima več možnosti nadaljne korozije. Pri tem pa niso potrebni mehanski postopki čiščenja kovine.

 

Henkel Slovenija ima za takšne namene zaščite kovin posebej namensko narejene izdelke kot je Loctite 7500. Omenjen izdelek se lahko uporablja tudi kot temeljna barva oz. premaz pred nanosom drugih dekorativnih premazov.

Prav tako, so na voljo še drugi izdelkov, ki se uporabljajo pri korozijski zaščiti, kot so različni izdelki v obliki pršila in masti.

zascita_pred_korozijo_henkel_2

Zaščita pred korozijo – Loctite 7500

 

Bistven pomen je seveda v pravilni uporabi izdelkov, da lahko dosežemo čim večji učinek le teh.

 

Ciljna skupina izdelkov za korozijsko zaščito, so tako večji industrijski objekti, ko so: Termo in hidro-elektrarne, tovarne kjer se izvajajo različni transporti tekočin ali prahov, živilska industrija, premogovniki, proizvodnja vozil, rafinerije kot tudi seveda manjša podjetja z različnimi dejavnostmi in uporaba pri hišnih opravilih.

 

Za namen lažjih predstavitev in uporabe izdelkov je Henkel – Loctite izdal vsestransko uporaben vodnik, s katerim si lahko pomagate pri reševanju težav. V njem je predstavljeno reševanje posamičnih problemov, skupine izdelkov, ki omogočajo odpravljanje težav in kataloška številka Loctite izdelka.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI