Društvo vzdrževalcev Slovenije je tudi letošnje, že 23. Tehniško posvetovanje vzdrževalcev Slovenije, organiziralo na Otočcu. Odzivi razstavljavcev in obiskovalcev na lansko spremembo lokacije so bili dobri, zato odločitev o tem, da ostanejo na Dolenjskem, ni bila težka. V jesenske barve odet in s soncem obsijan Otočec je letos slovenske vzdrževalce gostil med 17. in 18. oktobrom. Osrednja tema letošnjega posveta je bila Energetska sanacija.

 

energetska sanacija posvet 1

Otvoritvena slovesnost 23. Tehniškega posvetovanja vzdrževalcev Slovenije

 

Na otvoritveni slovesnosti dogodka, ki je bila v četrtek, 17. oktobra dopoldan, se je zbralo lepo število obiskovalcev. Po uvodni predstavitvi programa ter pozdravu visokih gostov je besedo povzel predsednik Društva vzdrževalcev Slovenije, g. Sergio Tončetič, ki je v govoru poudaril vlogo vzdrževalcev pri energetski sanaciji podjetij ter zbrane povabil k aktivni udeležbi na predavanjih in okrogli mizi ter seveda k ogledu razstavnih mest.

 

V nadaljevanju je zbrane v imenu Ministra za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jerneja Pikala, nagovoril g. Boštjan Rozman Zgonc, vodja sektorja za višje šolstvo in izobraževanje odraslih. Med drugim je povedal, da je Društvo vzdrževalcev Slovenije zelo pomemben in zgleden socialni partner ter se zahvalil za skrb in sodelovanje DVS z izobraževalnimi ustanovami, ki delujejo na področju vzdrževanja. Vsem diplomantom, mentorjem in ravnateljem je čestital za njihove pedagoške in strokovne uspehe na tekmovanju za najboljšo diplomsko nalogo s področja vzdrževanja.

 

Župan Mestne občine Novo mesto, g. Alojzij Muhič, se je zahvalil, da je bil tudi letos povabljen na srečanje vzdrževalcev Slovenije na Otočcu. Poudaril je, da tak dogodek, organiziran na Otočcu, omogoča vzdrževalcem in tehničnemu kadru v občini in širši regiji, da se seznanijo z novimi proizvodi, tehnologijami in novimi znanji. Obenem je to dobra promocija hotela in kaže na njegovo prizadevanje za turistično uveljavitev. Na koncu je organizacijskemu odboru zaželel veliko uspeha pri realizaciji tega in naslednjih posvetovanj na Otočcu.

 

Podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, g. Franc Novak, pa je v svojem nagovoru poudaril, kako pomembna je osrednja tema posvetovanja - energetska učinkovitost in vzdrževanje – v tem trenutku za Slovenijo. Namreč, prav v energetski učinkovitosti ima Slovenija velike možnosti, saj ima surovine, vodne vire, naravne pogoje za koriščenje moči vetra, pogoje za zmanjšanje velike emisije CO2, …, s čimer lahko znatno zniža porabo energentov na prebivalca ter porabo energentov na proizvedeno enoto. Zahvalil se je za povabilo na srečanje in obiskovalce spodbudil k obisku razstavnega prostora Obrtno-podjetniške zbornice na 23. TPVS.

 

Po slavnostni otvoritvi 23. TPVS je v dvorani Hotela Otočec potekal sestanek članov Skupnosti Višjih strokovnih šol, ki se ga je udeležilo 30 ravnateljev Višjih strokovnih šol ter predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Predsednik DVS je pozdravil udeležence, se jim zahvalil za dobro dosedanje sodelovanje z Društvom in jih spodbudil k še intenzivnejšim oblikam povezovanja z DVS.

 

Najpomembnejši del vsakoletnega tehniškega posvetovanja je vsekakor spremljajoča razstava oz. sejem vsega, kar je pomembno za sodobnega vzdrževalca. Kar je organizatorje, sodelujoča podjetja in obiskovalce letos navdušilo, je da se je po nekajletnem upadanju zanimanja za predstavitev na vzdrževalskem sejmu, le-to letos povečalo - na Otočcu je razstavljalo nekaj več kot 70 podjetij! Glavno pokroviteljstvo sta letos prevzeli 2 podjetji – BELMET MI d.o.o. kot zlati sponzor ter domačin, INPRO d.o.o. Novo mesto, kot srebrni sponzor. Sponzorsko so dogodek podprla še 4 podjetja – dolenjske barve je zastopalo podjetje HIDEX, s štajerskega konca pa podjetja AJM, HAWE HIDRAVLIKA ter CELJSKI SEJEM. Razstavni prostor je bil razgiban in je omogočal tudi možnost predstavitve eksponatov.

Številni obiskovalci so si z zanimanjem ogledovali predstavljeno opremo in se z razstavljavci pogovarjali o različnih rešitvah vsakodnevnih dilem v vzdrževanju. Večina se jih je odločila za obisk enega ali več strokovnih predavanj, predstavitve diplomskih nalog ali za udeležbo na aktualni okrogli mizi. Izven razstavne dvorane so se obiskovalcem tudi letos predstavili razstavljavci z vozilom za reciklažo odpadkov, domačini pa so na stojnicah predstavili izdelke domače obrti in v pokušino ponudili dolenjske dobrote.

 

energetska sanacija posvet 2

Pestro dogajanje na razstavnih mestih 23. Tehniškega posvetovanja vzdrževalcev Slovenije

 

 

Osrednja tema predavanj na letošnjem posvetovanju je bila Energetska sanacija. Na povabilo organizatorja je prispelo več prijav referatov, za predstavitev na posvetu pa so jih izbrali devet, ki so jih avtorji udeležencem predstavili v četrtek, 17. oktobra. Vsa predavanja so bila v obliki člankov objavljena tudi v reviji Vzdrževalec, ki je izšla ob tem posvetovanju.

 

energetska sanacija posvet 3

Prof. dr. Peter Novak je na 23. TPVS spregovoril o možnih usmeritvah pri obnovi energetskih postrojenj

 

Naslov letošnje okrogle mize je bil Energetska učinkovitost in vzdrževanje. Pripravil in vodil jo je mag. Mihael Hameršak iz družbe Talum Servis in Inženiring, njegovemu vabilu k razpravi pa so se letos odzvali številni strokovnjaki s področja vzdrževanja v Sloveniji, med njimi Andrej Paternost (Krka), Darko Pavlaćić (Revoz), Maksimilijan Brodar (Jub), mag. Tadej Lozinšek (Impol PCP), Branko Polanc (Acroni), Jure Potokar (Pivovarna Laško), Peter Kobal (Gorenje), Jožef Babič (AJM), Ivan Jurkošek (Weishaupt), ki so v razpravi iskali odgovore na vprašanja o energetski učinkovitosti proizvodnih procesov, merjenju energetske učinkovitosti, vlogi vzdrževanja pri zagotavljanju energetske učinkovitosti ter tudi o tem, kako v Sloveniji financirati projekte za dvig energetske učinkovitosti podjetja in ali imamo v Sloveniji dovolj znanja za razvoj proizvodnih procesov v smeri večje energetske učinkovitosti?

Okrogla miza aktivno udejanja ključni cilj posvetovanja - mreženje vzdrževalcev slovenskih podjetij ter izmenjavo izkušenj in prenos dobrih praks; s stališča društva pa so dragocena predvsem mnenja in pričakovanja do društva, ki jih v razpravi izrazijo udeleženci.

 

energetska sanacija posvet 4

Udeleženci okrogle mize med razpravo o energetski učinkovitosti in vzdrževanju

 

 

Natečaj za najboljšo diplomsko nalogo s področja vzdrževanja, ki ima značaj državnega tekmovanja, v okviru tehniškega posvetovanja vsako leto pridobiva na pomenu in obsegu. Tako se je v letošnjo tekmo za naslov Zlata diplomska naloga s področja vzdrževanja za leto 2013 podalo rekordno število diplomskih nalog – kar 22! To se je zgodilo kljub temu, da je ocenjevalna komisija omejila maksimalno število diplomskih nalog, ki jih je posamezna izobraževalna institucija lahko prijavila na natečaj. Če te omejitve ne bi bilo, bi bilo število prijav še večje. Diplomske naloge so prišle z 10 izobraževalnih institucij; med njimi najdemo tako javne kot zasebne višje strokovne šole ter, po več letih odsotnosti, tudi eno visokošolsko institucijo. Vse najboljše diplomske naloge so bile s področja učinkovite rabe energije (URE) in obnovljivih virov energije (OVE), najboljšo med njimi, z naslovom Izboljšava izkoristka fotonapetostnega modula, pa je izdelal Matej Boltar s Poslovno tehniške fakultete novogoriške univerze. V okviru natečaja poteka tudi tekmovanje šol in v letu 2013 je Zlato priznanje za najboljšo izobraževalno institucijo prejela Višja strokovna šola Šolskega centra Nova Gorica.

 

Podelitev priznanj za najboljše diplomske naloge, ki so se je udeležili diplomanti, mentorji ter številni ravnatelji Višjih strokovnih šol, je potekala v okviru otvoritvene slovesnosti 23. TPVS. V imenu ministra za izobraževanje, znanost in šport je zbrane pozdravil g. Boštjan Rozman Zgonc, vodja sektorja za višje šolstvo in izobraževanje odraslih. Zahvalil se je Društvu vzdrževalcev Slovenije, da vsako leto uspešno organizira in izvede tekmovanje diplomskih nalog s področja vzdrževanja ter poudaril, da je DVS odlična vez med gospodarsko in izobraževalno sfero.

 

 

energetska sanacija posvet 5

Nagrajenci in mentorji na slavnostni podelitvi priznanj za najboljšo diplomsko nalogo ter najboljšo izobraževalno institucijo za leto 2013.

 

 

energetska sanacija posvet Matej Boltar

Desno letošnji zlati diplomant, Matej Boltar, med predstavitvijo svoje naloge.

 

 

 

Še ena stalnica v okviru tehniških posvetovanj je Natečaj za najboljšo idejo s področja vzdrževanja, v okviru katerega DVS vsako leto spodbuja podjetja in posameznike, da na natečaj prijavijo izboljšave, ki prispevajo k bolj učinkovitemu vzdrževanju. Letos je prijave poslalo šest avtorjev, ki so na slovesni večerji v četrtek, 17. oktobra zvečer, nestrpno čakali razglasitev. Tokrat je zmagal timski duh in sicer je predlog za najboljšo izboljšavo podala skupina avtorjev iz Šolskega centra Nova Gorica, ki so jo sestavljali Leon Blažič, Matjaž Marušič, Barbara Pušnar in Robert Vermiglio, ki so za izboljšavo z naslovom Uvedba energetskega monitoringa tako prejeli zlato plaketo za najboljšo idejo s področja vzdrževanja za leto 2013. Na drugem in tretjem mestu sta se jim s srebrno in bronasto plaketo pridružila dva inovatorja iz družbe Talum Servis in Inženiring in sicer je Franc Zajc prejel srebrno plaketo za izboljšavo Zaščita hidravličnega motorja, Branko Vogrinec pa bronasto za izboljšavo Zamenjava izolacijskega materiala.

Vsi nagrajeni inovatorji so ob tej priložnosti dobili praktična darila, ki jih podarjajo sponzorji posvetovanja; glavno nagrado za zmagovalca – potovanje na Dunaj - pa je prispeval sponzor natečaja, podjetje Haberkorn d.o.o. Slovenija.

 

energetska sanacija posvet 6

Nagrajenci Natečaja za najboljšo idejo s področja vzdrževanja za leto 2013

 

 

V Društvu vzdrževalcev Slovenije se zahvaljujejo vsem sponzorjem, medijskim sponzorjem, razstavljavcem, predavateljem, obiskovalcem in drugim sodelavcem, ki so s svojimi prispevki, delom in sodelovanjem pripomogli k dobri izvedbi srečanja ter k prepoznavnosti društva v medijih in slovenskem gospodarstvu in vabijo na naslednje, 24. Tehniško posvetovanje vzdrževalcev Slovenije, ki bo 16. in 17. oktobra 2014 na Otočcu!

 

Razpis bo objavljen na www.tpvs.si. Vljudno vabljeni!

 

 

Podobni članki

Varčevanje toplotne energije

Toplotna črpalka in sončna elektrarna, cena, donos 2020

Toplotna črpalka in sončna elektrarna nam zagotovljata finančno varnost na dolgi rok. Stroški električne energije in stroški ogrevanja za gospodinjstva predstavljajo veliko obremenitev. Toplotna črpalka nam letne stroške ogrevanja izdatno zmanjšam, sončna elektrarna pa nam pridela lastno elektriko, s čimer...

Kamini in kaminske peči - pogosta vprašanja 2020

Kamini, kaminske in tudi lončene peči so preprost sistem ogrevanja v prehodnih obdobjih (spomladi in jeseni), ko še ni potrebe po ogrevanju cele hiše. Hkrati so sodobni kamini in kaminske peči z...

Peč na pelete Windhager BioWIN Lite - učinkovitost na enostaven način

V 20 letih je Windhager na trg ponudil več generacij peletnih kotlov, s čimer so presegli milijardo ur delovanja teh peči. Tisočkrat preverjena in že večkrat nagrajena tehnologija ogrevanja na pelete zagotavlja...

Sodobna centralna peč na drva Windhager LogWIN

V letu 2020 smo se znašli v neverjetnih okoliščinah. Spremenilo se je naše dnevno vedenje, situacija je prav tako vplivala na naše razmišljanje. Že dolgo samooskrba s prehrano,...

GRADNJA IN OBNOVE

Toplotna izolacija Multipor - zaščitite se pred mrazom in požarom

Toplotno-izolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v skladu z visokimi standardi kakovosti v energijsko varčnem in okolju prijaznem proizvodnem obratu, so izdelane iz povsem naravnih surovin. Primerne so za toplotno izolacijo zunanjih zidov z notranje ali zunanje strani ter...

Pasivna lesena hiša - kako izbrati pravo, zame najprimernejšo

Lesene hiše izpodrivajo klasične zidane hiše, nakup hiše izpodriva gradnjo hiše, energijsko varčne pasivne hiše izpodrivajo energijsko potratne hiše, obnovljivi viri izpodrivajo fosilna goriva....

Enostavne sodobne, moderne hiše

Pri gradnji stavbe je odnos  "vzrok – posledica" praviloma nedvoumen. Toplotna izolacija ovoja stavbe določa potrebno moč ogrevalne naprave, ta pa razvod, ogrevala ter energent. Pri parceli pa je ta odnos...

Kako zmanjšati izgubo energije v hiši?

Ob prenovi hiše lahko z razmeroma majhnim vložkom zmanjšamo porabo energije za približno 60%, kolikor znašajo izgube skozi zidove in streho. Naslednji pomembnejši sklop prenove stavbe so vrata in okna, ki lahko...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Sončna elektrarna izračun

Sončna elektrarna pokaže izračun za primernost vgradnje na strehe vseh malo večjih stanovanjskih hiš, ki sanitarno vodo ogrevajo z električnimi grelci. Ugotovili smo, da je v tem primeru investicija v lastno sončno elektrarno več kot upravičena.

Sončna elektrarna – pogosta vprašanja na forumih 2020

Sončna elektrarna vas ne bo pustila hladne zaradi mnogih pozitivnih učinkov, predvsem pa drastičnega znižanja stroška za elektriko, postali boste energetsko samooskrbni, vaš ekološki odtis pa se bo trajno...

SunContract - energetska tržnica za vsem cenejšo elektriko

SunContract platforma sproža pravo malo energetsko revolucijo, povsem spreminja trgovanje elektrike, predvsem pa trgu omogoča nižje cene elektrike.

Sončna elektrarna 11 kW - cena in donos 2020

Sončna elektrarna s ceno, ki se vsakodnevno znižuje, za široko rabo predstavlja eno bolj donosnih naložb. Cena sončne elektrarne je, glede na prihranke v celi življenjski dobi v primerjavi z donosom bančnih...

Aktualne novice

Cena elektrike 2020 drastično navzdol

Cena elektrike bo v letu 2020 glede na razmere s korona virusom padala. Energija plus je za naslednje 3 mesece znižala cene elektrike za pet odstotkov, cene zemeljskega plina pa celo za tretjino.

Cena elektrike v marcu drastično nižja

Preverjamo kakšna je cena elektrike v mesecu marcu 2020 na račun znižanja omrežnine, ki bo trajala začasno vse do 1. junija 2020. Agencija za energijo je v času krize s korona virusom znižala omrežnino za...

Cooper & Hunter prezračevanje, toplotne črpalke in klime

Cooper & Hunter je moderna in tehnološko napredna blagovna znamka opreme za hlajenje in ogrevanje z obnovljivimi viri energije. Sledijo svetovnim trendom, s širokim naborom različnih naprav pa se uvrščajo v...

Sejem Dom 2020 : zanimivi dogodki, urnik

Sejem Dom kot vsako leto ponudi množico zanimivih dogodkov. Tokrat Gradbeni inštitut ZRMK vabi na podelitev novih okoljskih certifikatov in njihove druge dogodke, ki bodo potekali v Ljubljani od srede, 4. marca do...

Prezračevanje, klimatizacija

Kakovost zraka je pogoj za visoko kakovost življenja

Kakovost zraka in svež zrak. Popolnoma samoumevno, kajne? Pa vendarle ni. Onesnažen zrak velja za enega največjih okoljskih problemov današnjega časa, saj zaradi njega umre kar desetkrat več ljudi kot v prometnih nesrečah. In če smo takšni situaciji podvrženi prav vsakič, ko smo na prostem,...

Ogrevanje s klimo

Zimski čas povezujemo z ogrevanjem. V Sloveniji v mrzlih mesecih zanj porabimo dobrih 60 % vse energije. Zato je zelo pomembno, da najdemo dober način ogrevanja, ki bo primeren za naš dom, s katerim bomo kar se da...

Mitsubishi klime, kaj odlikuje najboljše 2020?

Mitsubishi klime japonskega proizvajalca Mitsubishi Electric so visoko kvalitetne klima naprave z nizko poraba energije kot jo težko najdemo na trgu. Blagovna znamka Mitsubishi Electric pri razvoju novih modelov klimatskih...

Daikin klima naprave – zmagovalke testa klim ZPS 2020

Zveza potrošnikov Slovenije je testirala 44 klimatskih naprav, ki jih lahko kupimo v Sloveniji in ugotovila velike razlike v ceni, večinoma z razlogom. Klimatske naprave so v vročih poletnih dneh in nočeh najbolj...

Varčevanje vode

Nova biološka čistilna naprava »one2clean+«

Popolno biološko čiščenje odplak je danes pri nas postalo nujno, saj je skoraj 3/4 površine Slovenije označeno kot vodovarstveno. To je posledica desetletij nespametnega ravnanja in odvajanja onesnaženih vod tja, kamor so pač odtekle. Samo čistilna sposobnost  zemlje  ima svoje meje, zato je potrebno...

Vodni kamen in čista pitna voda

Vodni kamen se neprenehoma nabira na vodovodni napeljavi, ventilih, grelcih, pralnih in pomivalnih strojih, umivalnikih, koritih, pipah in njihovih mrežicah, tuših, kopalnih kadeh, sanitarni keramiki, wc kotličkih in...

Zbiralnik deževnice - banka lastne deževnice

Okoljske ekstreme z močnimi nalivi in sušnimi obdobji smo si povzročili sami. Sami lahko tudi ukrepamo in z enostavnimi ukrepi omilimo posledice.

Nasveti za zbiranje deževnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na...

ZELENA MOBILNOST

Kako se obnese električni avto v praksi?

Društvo za električna vozila Slovenije (DEVS) je zgleden znanilec elektro mobilnosti v Sloveniji. V neprofitnem društvu so že nekaj let uporabniki električnih avtomobilov, ki se jim prevozi na elektriko vsakodnevno potrjujejo kot odlična alternativa in več ne bi zamenjali s starimi jeklenimi konjički.

Kako deluje električni avto?

Elektromotor je najboljši pogonski stroj, ki je bil do danes izumljen. V primerjavi z motorjem z notranjim zgorevanjem je tri do štirikrat bolj učinkovit. Sestavljen je samo iz statorja in rotorja, njegova dodatna...

Muskova revolucionarna vizija električnega avta

Tovarna električnih avtomobilov Tesla je začela obratovati 2003, že čez pet let je bil v prodaji njihov Model S. Na začetku so želeli izdelati vozilo iz uporabnih delov običajnih avtov in vstaviti električni...

Polnilnica za električni avto v vse nove hiše

Angleška vlada sprejema predpis, ki bo v vseh novih zgrajenih enodružinskih hišah z lastnim parkirnim mestom zahteval vgradnjo polnilnice za električni avto.

Inštalacije

Cena talno gretje suhomontažni sistem

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo ter maksimalne prihranke ogrevanja.

Kako učinkovito je ogrevanje sanitarne vode v Sloveniji

Vse prevečkrat se javnost zavaja z premalo točnimi navedbami o učinkovitosti posameznih ogrevalnih sistemov. Zaradi česar uporabnik, preden zamenja ogrevalni sistem, recimo za ogrevanje...

Talno ogrevanje - suhomontažni sistem

Pri adaptacijah starih zgradb se pogosto pojavijo potrebe po vgradnji talnega ali stenskega ogrevanja, saj se običajno investitorji odločijo za vgradnjo ogrevalnega sistema, ki bi deloval najbolj učinkovito in tudi...

Tako lahko lastniki varčujejo

Fosilna goriva se bodo zagotovo dražila, kar naredi obnovljive vire energije za ogrevanje objektov še bolj zanimive. Pri tem so zelo priročne toplotne črpalke, čeprav niso...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.