Kamini na drva: kako se lotiti nakupa?

Kako izbrati zase primeren kamin na drva? Kakšne so cene kaminov, stroški izdelave, trendi, koliko z njimi prihranimo pri ogrevanju?

V sodobnem času imamo na izbiro različne kamine, ki se med seboj razlikujejo glede na vrsto kuriva in namembnost. Najbolj pogosti so še vedno kamini na drva. Marsikdo se odloči zanj, ker mu v vse večji draginji predstavlja varovalo pred visokimi stroški za ogrevanje.

 


Kazalo:


Kamin si večina ljudi predstavlja kot klasično kurišče v dnevni sobi, ki ponuja toplino in prijetno vzdušje. Vendar pa svet kaminov ni omejen le na to dojemanje. Obstaja namreč veliko različnih vrst kaminov, ki se med seboj razlikujejo po načinu delovanja, vrsti kuriva, estetiki in funkcionalnosti. Kaminske peči na pelete, kamini na drva, klasični kamini, toplozračni kamini, toplovodni kamini, so le najbolj razširjene vrste kaminov.

Izbira je velika, v iskanju najbolj optimalne rešitve se lahko hitro izgubite v informacijah.

V tem članku vam bomo pisci revije Varčujem z energijo predstavili kamine na drva in odgovorili na pogosta vprašanja. Naša naloga je raziskati in predstaviti različne vidike uporabe, prednosti in slabosti kaminov na drva ter vas opremiti z osnovnimi informacijami, ki vam bodo olajšale izbiro.

 

Kamini na drva – kakšne poznamo?

Za začetek je potrebno definirati, kaj pričakujemo od kamina. Ali bo kamin na drva primarni ali sekundarni vir ogrevanja? Ga bomo uporabljali po potrebi v mrzlih zimskih dneh, ali z njim ogrevali celotno ogrevalno sezono?  Bo kamin estetski dodatek za ustvarjanje prijetne klime v prostoru?

Ko imamo odgovore na ta vprašanja, se je smiselno poglobiti v različne vrste kaminov na drva. Danes poznamo različne vrste kaminov, kot so klasični kamini na drva, prostostoječi kamini, toplozračni kamini ter toplovodne kaminske peči na drva. Pri izbiri je ključno razumeti osnovne razlike.

 

Klasični kamini na drva

Klasični kamini na drva so po navadi obzidani kamini. Namenjeni so ogrevanju določenega prostora, v katerega so nameščeni, ponavadi je to dnevni prostor. Lahko so odprti, ali z vgrajenimi kaminskim vložkom. Za postavitev klasičnega kamina potrebujemo dimnik s premerom vsaj 18 cm.  Za odvajanje dimnih plinov lahko uporabimo že obstoječi zidani dimnik, če te možnoti ni, lahko v prostoru kjer bo kamin, s prebojem skozi steno, izvedemo dimnik iz nerjaveče pločevine, ki je odporen na vlago in kondenz, enostaven za montažo in ki zahteva manj vzdrževanja. Poleg prijetne toplote in vzdušja, lahko pravilno zasnovan klasični kamin na drva uporabljamo tudi za kuhanje ali peko.


Izdelava kamina na drva s kaminskim vložkom


Prostostoječi kamini

Prostostoječi kamini na drva so, podobno kot klasični kamini namenjeni ogrevanju določenega prostora in ustvarjanju prijetnega ambienta. Za manjše objekte se lahko uporabljajo kot glavni vir ogrevanja, ponavadi pa so namenjeni kot dopolnilni vir k obstoječemu ogrevalnemu sistemu.

Samostoječi kamini na drva, za razliko od klasičnih zidanih kaminov, za postavitev niso zahtevni in ne potrebujejo dimnika. Običajno jih je mogoče postaviti kamorkoli v prostoru, z ustreznim dimovodom.  Na voljo so v različnih oblikah, tako da lahko izberete takšnega, ki se bo podal v vaš dom. Slabost tovrstnih kaminov je, da ne akumulirajo toplote enako dobro kot klasični zidani kamini.


Za razliko od vgradnih kaminov, ki zahtevajo večje posege v zgradbo, so prostostoječi kamini na drva enostavni za namestitev. Potrebujete ravno površino in ustrezno odvodno dimno cev.


Toplozračni kamini na drva

Toplozračni kamini na drva so s kanali za ogrevanje namenjeni ogrevanju celotnih objektov. Toplozračni kamin je klasičen kamin, z možnostjo priključitve na sistem zračnih kanalov. Zrak se ob kurišču segreva, nato se preko kanalov, z ventilacijo, razporedi po posameznih prostorih v objektu.

 

Toplozračni kamin je klasičen kamin, z možnostjo priključitve na sistem zračnih kanalov. Zrak se segreva ob kurišču in nato preko kanalov razporedi po prostoru ali v druge prostore.


Toplovodni kamin na drva

Ste vedeli, da lahko kamin učinkovito nadomesti kurilno napravo za centralno ogrevanje? Toplovodni kamin na drva to omogoča, delovanje pa temelji na prenosu toplote na vodo. Topla voda se shranjuje v zalogovniku, od koder jo s pomočjo toplotnega izmanjevalca in črpalke črpamo za ogrevanje celotnega doma. Sistem je lahko povezan z radiatorji ali pa na talno ogrevanje. Toplovodni kamini na drva so učinkovitejši od klasičnih in toplozračnih kaminov, zaradi akumulacije toplote izkoristijo več energije.  Hkrati z njimi lahko ogrevamo tudi sanitarno vodo.


Toplovodni kamin na drva služi za ogrevanje prostorov z izgorevanjem drv ali pelet. Za razliko od klasičnega kamina, ki ogreva prostor z lokalnim sevanjem toplote, deluje toplovodni kamin na principu centralne kurjave in ogreva celoten objekt.


Kaminski vložki – prednosti:

 • Učinkovitost ogrevanja: Kaminski vložki imajo zaprta kurišča, kar omogoča boljše izgorevanje in posledično večjo proizvodnjo energije.
 • Varnejša uporaba: Zaprta kurišča kaminskih vložkov zmanjšajo možnost izpadanja žerjavice in izhod dima v prostor. Steklena vrata omogočajo stik z ognjem, ob hkratnem zagotavljanju večje varnosti.
 • Čistejša uporaba: kaminski vložki imajo običajno vgrajen sistem za zbiranje pepela, kar olajša čiščenje in zmanjša količino prahu v zraku.
 • Različne možnosti ogrevanja: Nekateri kaminski vložki omogočajo razvod toplega zraka v več prostorov (toplozračni kamini), kar ustvari učinkovit sistem ogrevanja. Prav tako obstajajo modeli z možnostjo priklopa na centralno ogrevanje (toplovodni kamini).
 • Modernejši videz: Kaminski vložki omogočajo sodoben, minimalističen videz kamina, skladen z različnimi stili.
 • Trajnost: Kakovostni kaminski vložki imajo dolgo življenjsko dobo, zahtevajo manj vzdrževanja kot tradicionalni odprti kamini.

 

Prostostoječi kamini na drva – prednosti:

 • Hitra montaža: Prostostoječi kamini se lahko enostavno namestijo, brez potrebe po zahtevnih gradbenih posegih.
 • Raznolikost: Na voljo je široka paleta prostostoječih kaminov različnih oblik, materialov, barv in moči.
 • Dostopne cene: So običajno cenejši od vgradnih kaminov, ne potrebujejo zidarskih del in dimnika.
 • Učinkovitost: So zelo učinkoviti in lahko ogrejejo velik prostor z minimalno porabo drv.
 • Varnost: opremljeni so z varnostnimi funkcijami, kot so zaščita pred pregrevanjem in samodejno zapiranje vrat.
 • Dodatne funkcije: Nekateri kamini so opremljeni z dodatnimi funkcijami kot so pečica, žar ali shramba za drva.
 • Prilagodljivost: Postavite jih lahko kamorkoli v prostoru.
 • Estetika: Prostostoječi kamini so lahko eleganten dodatek v vašem domu.
 • Hitro ogrevanje: Prostor ogrejejo hitreje kot vgradni kamini.

V primeru, da prenavljate hišo in imate v dnevnem prostoru na razpolago dimnik, je smiselno razmisliti o vgradnji kamina na drva.


Katero vrsto kaminske peči izbrati?

Pri odločanju med različnimi kaminskimi pečmi na drva je potrebno upoštevati več faktorjev. Prostor in postavitev imata ključno vlogo. Če imate omejen prostor ali želite ohraniti odprt in zračen videz prostora, so kaminski vložki bolj primerni, saj se diskretno vgradijo v steno ali v že obstoječi odprti kamin.

Nasprotno, če imate na voljo več prostora in želite izpostaviti estetiko kamina, so prostostoječe kaminske peči na polena odlična izbira, saj jih lahko postavite kamor koli.

Estetski videz je pri izbiri kamina izjemno pomemben. Pri izbiri upoštevajte materiale, ki vam ugajajo, velikost kamina in dodatne funkcije, ki jih želite. Tradicionalni, moderni ali rustikalni izgled lahko dobimo z vsemi naštetimi kamini na drva.

Če želite tradicionalni klasičen in eleganten videz, izberite kamin s kamnitim obodom in lesenim plaščem. Za sodoben in minimalističen videz se odločite za kamin z gladkimi linijami in kovinskimi poudarki.  Za rustikalen in domač videz izberite kamin iz opeke ali kamna z grobo obdelavo.Na koncu je odločitev odvisna od osebnih preferenc in prostorskih omejitev. Vsekakor priporočamo posvetovanje z izkušenim strokovnjakom ali pečarjem, ki bo znal celostno svetovati, glede na vse vaše potrebe.

Cene kaminov na drva: Kako izbrati ne predrag kamin?

Na koncu ostane še pomemben podatek – to je cena kamina. Cene kaminov na drva so odvisne od vrste materialov, na ceno vpliva vrsta obloge, recimo kamna. Marmor je dražji od granita, medtem ko sta opeka in beton cenejši alternativi. Vrata kamina so lahko steklena ali litoželezna.

Velikost kamina na drva: Večji kamini, z večjo ogrevalno močjo, so dražji.

Funkcionalnost: Kamini s pečico, žarom ali shrambo za drva, so dražji od osnovnih modelov.

V zadnjem času na cene kaminov zaradi inflacije občutno dražijo. Pred nakupom priporočamo, da pridobite ponudbe vsaj treh ponudnikov, ki niso nujno prisotni samo na lokalnem nivoju in primerjate stroške za izgradnjo.


Preverili smo cene različnih tipov kaminov

  • Klasični kamini na drva: So cenejši, manj učinkoviti in ne ogrevajo celotnega doma. Cene se gibljejo od 2.000 do 5.000 €.
  • Toplozračni kamini na drva: So nekoliko dražji, z zračnimi kanali tudi bolj učinkoviti, lahko ogrevajo celoten objekt. Cene se gibljejo od 3.000 € do 8.000 €.
  • Toplovodni kamini na drva: Delujejo na principu segrevanja vode, ki se nato uporablja za ogrevanje celotnega objekta. Za ta sistem potrebujete še toplotni izmenjevalec, zalogovnik tople vode in črpalko, ki bo toplo vodo dovajala do radiatorjev ali talnega gretja. Cene se gibljejo od 5.000 € do 12.000 €.
  • Prostostoječi kamini na drva:
    • Majhna peč (do 8 kW): 1.000 € – 2.000 €
    • Srednje velika peč (8 kW – 15 kW): 2.000 € – 4.000 €
    • Velika peč (nad 15 kW): 4.000 € – 8.000 €

    Kako pravilno vzdrževati kamin na drva

Redno vzdrževanje je ključnega pomena za varno in učinkovito uporabo kamina. Z upoštevanjem nasvetov boste lahko zagotovili, da bo kamin na drva deloval varno in brezhibno ter vam zagotavljal prijetno toploto v zimskih mesecih.

 • Redno čiščenje dimnika

Dimnik je treba redno čistiti, da preprečite nabiranje saj, katrana in drugih odpadkov. To pripomore k boljšemu vleku dimnih plinov.

 • Uporaba primernega goriva in pravilno kurjenje

Uporabljajte drva, ki so primerna za vaš tip kaminske peči. Vsak kamin ima svoje zahteve glede vrste goriva. Kurjenje suhega lesa je ključno za preprečevanje kopičenja saj in katrana. Suha drva zmanjšujejo emisije in povečuje učinkovitost. Ne uporabljajte odpadnega lesa, ki je bil obdelan s kemikalijami.

 • Redno čiščenje pepela

Odstranjevanje pepela je pomembno, da ohranite učinkovito zgorevanje. Prekomerno kopičenje pepela lahko blokira dimnik in prepreči odvod dima in povzroči uhajanje ogljikovega monoksida v prostor. Preden začnete s čiščenjem, se prepričajte, da je kamin popolnoma ohlajen. Pepel in odpadke odstranjujte v skladu s predpisi. Posodo s pepelom odnesite na varno, brez nevsrnosti vžiga.

 • Pregled tesnil in vrat

Redno preverjajte tesnila vrat, steklo in površine, da preprečite uhajanje dimnih plinov.

 • Preverjanje ventilacije

Preverite, ali so ventilacijske odprtine in reže za dovod zraka čiste in neovirane.

 • Redni pregledi s strani strokovnjaka

Ob nakupu se pozanimajte, na koliko časa je potrebno, da strokovnjak pregleda in s tem vzdržuje vaš kamin na drva. Tako lahko pravočasno preprečite morebitne okvare, večjo škodo in nevarnosti.

 • Izogibajte se preseganju največje kapacitete

Kamina z drvmi ne polnimo prekomerno, s čimer preprečimo nepotrebno kopičenje saj.

 • Preprečevanje vžiga

Poskrbite, da okoli kamina ali kaminske peči ni vnetljivih materialov.

S pravilnim vzdrževanjem boste zagotovili varno, učinkovito in dolgotrajno delovanje kamina na drva. Pri vzdrževanju  se držite navodil proizvajalca, kadar je potrebno, če ste v dilemi, se je bolje posvetovati s strokovnjakom.

 


Za dodatna vprašanja ali nasvet neodvisnega strokovnjaka, izpolnite spodnji obrazec:

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI