Ogrevanje z lončeno pečjo

Avtor: Jožica EKART

Ogrevanje z lončeno pečjo


Lončene peči oz. keramične peči imajo v primerjavi z ostalimi ogrevalnimi napravami na drva izrazite prednosti. Ena od teh je visoka stopnja akumulacije toplote.

Ločena peč z enkratnim kurjenjem (nalaganjem) na dan vzdržuje toploto preko celega dneva. Temperatura površine keramike je nižja in nežno seva v prostor, kar ugodno vpliva na počutje ljudi. Hkrati površina peči obseva tudi strop in ostale predmete, ki toploto vračajo nazaj v prostor. Ob blagem sevanju ni pretiranega kroženja zraka v prostoru in s tem prahu ter drobnih delcev, ki so izrazito neugodni za alergike. Prav tako zrak v prostoru ni nikoli pregret ali izsušen.

O vsem tem smo se pogovarjali z izkušenim pečarskim mojstrom, g. Jurijem Hrovatom.

kamini1


Zakaj lončeno peč postaviti v dnevni prostor namesto klasičnega kamina? kaj so glavne koristi?
Klasični kamini ali kamini s kaminskimi vložki so naprave z velikimi kurišči. Če želimo vzpostaviti normalni kurilni proces moramo zakuriti veliko količino drv (od 5 do 10 kg). Ta sproščena energija se v kratkem času preko sevanja plamena (skozi steklo) in preko toplega zraka (s konvekcijo) sprosti v prostor. Na ta način dobimo zelo intenzivno ogrevanje prostora in močno gibanje toplega zraka po prostoru. Posledice so prekomerno dviganje prahu in suh zrak, kar neugodno vpliva na počutje. Ko je proces gorenja končan moramo ciklus ponoviti, sicer se nam prostor ohladi. Ta način ogrevanja prostora je zelo intenziven in v sunkih za razliko od lončenih peči, kjer je enakomeren in blag. Omeniti pa moram, da pri sodobnih izvedbah kaminov ta način oddaje toplote ublažimo s primerno keramično obzidavo in vgradnjo akumulacijskih zavor, ki jih namestimo ob kaminskem vložku. V takem primeru dobimo bolj primerno ogrevalno napravo, ki pa  kljub vsemu ne dosega lastnosti prave lončene peči.

Je za klasično zidane ali montažne hiše primernost vgradnje lončene peči različna?
Je razlika med klasično in montažno hišo in sicer v toplotnih izgubah in pa odzivnosti objekta na sevalno toploto. Klasična hiša potrebuje permanentno kurjenje prostorov, vendar, ko se zidovi in stropovi ogrejejo oddajajo toploto nazaj v prostor, kar pomeni večjo toplotno vztrajnost objekta. V tem primeru je primerna lončena peč lažje izvedbe, ki v krajšam času sprosti več toplote, ki se nato izseva v prostor in okolico, ki jo vsrka vase. Ko so zidovi dovolj ogreti se ciklus kurjenja zmanjša, saj smo objekt že segreli in nam zidovi vračajo toploto v prostor. To pomeni, da moramo imeti dovolj veliko in močno peč, da dokaj hitro dosežemo začetno ogrevanje objekta. V primeru montažnega objekta, pa toplotne vztrajnosti objekta nimamo. Lahko ga zelo hitro segrejemo vendar se nato zelo hitro tudi shladi. V tem primeru je zelo primerna manjša in masivna lončena peč. Taka peč oddaja malo toplote zelo dolgo časa (tudi do 24 ur in več). Lahko trdimo, da nam je v tem primeru peč prinesla toplotno vztrajnost v objekt in da je to idealna kombinacija. Prav gotovo je tak tip peči zelo primeren za  pasivne hiše, pa tudi nizkoenergijski objekti so zelo podobni.

loncena_pec_kamin


Kaj pomeni kombinacija: lončena toplozračna peč s kaminskim vložkom – oz. kombinacijo toplozračnega kamina in lončene peči?
Na eni strani imamo na razpolago kaminske vložke z zelo intenzivno in sunkovito oddajo toplote in lončne peči z blago in nežno oddajo. V določenih primerih se pojavi potreba po kombinaciji obeh principov. Lep primer so bivalni vikendi. Ko pride lastnik po daljšem  obdobju v objekt, ki je popolnoma neogrevan potrebuje močno in zelo intenzivno kurjenje, da hitro ogreje prostor. Ko je prostor dovolj ogret, pa te potrebe ni več. Lahko preneha z intenzivnim kurjenjem, kljub temu pa ima še potrebo po toploti. Če je peč kombinirana se je v obdobju intenzivnega kurjenja v šamotu akumuliralo dovolj toplote, ki bo še dolgo časa prijetno sevala in grela prostor. V takih primerih je kombinirana peč idealna rešitev. Podobno je v primeru klasičnih objektov, kjer so zelo veliki prostori za ogrevanje. Kombinacij je lahko več. Na primer kaminski vložek obzidan s keramičnimi pečnicami ali kaminski vložek z dodanim ogrevanim keramični sedežem ali kaminski vložek z dodanimi šamotnimi kanali, itd. Pravo kombinacijo za posamezen primer predlaga običajno mojster pečar.

Kakšna izvedba moderne lončene peči je primerna tudi za peko?
Moderne lončene peči žal niso najbolj primerne za peko. Ker so kurišča za peko običajno večjih dimenzij zaradi potrebe peke, so največkrat prevelika za modernejše lončene peči. Novejše lončene peči imajo dokaj točno določeno geometrijo kurišča, ki mora biti v skladju z velikostjo peči, dolžino šamotnih kanalov, dimenzijo dimnika, itd. V kolikor to geometrijo porušimo, se zmanjša kvaliteta zgorevalnega procesa s tem pa toplotna moč in izkoristek pa še emisije so manj ugodne. Delno se da narediti kompromis, vendar se jih zadnje čase pečarji izogibamo.  

Kaj pomeni, da je peč narejena dvoplastno? kakšne so koristi dveh plasti in čemu služi vmesni prostor?
Dvoslojna izdelava je novejša tehnologija zidanja lončenih peči. V osnovi pomeni, da sta notranji funkcijski del peči (šamotna konstrukcija) in zunanji okrasni del peči med seboj ločena. Vmes je zračna plast. Tak način zidave ima več prednosti. Prva je, da pri prekomernem kurjenju na prihaja do poškodb na zunanjem delu peči (pokanje pečnic ob kurišču, razpokane fuge, risaste razpoke v ometu itd) saj obremenitve niso direktno na obodu. Druga je bolj enakomerna razdelitev toplote po obodu peči, saj zračna blazina omogoča širjenje toplote znotraj peči, ki se nato enakomerno porazdeli. Ker je v začetni fazi zrak izolator kasneje pa prevodnik se učinek ogrevanja zunanje površine še bolj zakasni in umiri. Kar pomeni, da je prehod toplote zadržan in posledično nižja temperatura v daljšem časovnem obdobju.

Ali ustreza, da je površina lončene peči iz zaribanega ometa in ne iz pečnic?
Govorimo o lončeni ali keramični peči. Ali je peč izdelana iz glaziranih pečnic ali ometana z ometom v vsakem primeru je izdelana iz keramičnih elementov. V primeru glazure je na površino nanešena izredno tanka plast lošča, ki služi izključno zaradi estetike ( barve in design) in zaradi lažjega čiščenja. V kolikor je peč zapucana je na keramično osnovo nanešen po možnosti čim tanjši sloj ometa. Funkcija je v obeh primerih enaka.

loncene_peci_kamin


Kateri omet uporabiti, da ob visokih temperaturah zdrži in ne popoka?
Osnova peči keramika, ki je sezidana v želeno obliko. Toplota iz notranjosti peči prehaja na obod in preko keramike seva v prostor. Ker je vsaka malta izolator je pomebno, da je nanos čim tanjši. Zato uporabljamo posebno termostabilno malto, ki je dovolj plastična, da se lahko nanaša v čim tanjšem sloju. Ko se posuši pa mora biti dovolj trdna in obenem elastična, da prenaša raztezke in toplotne obremenitve. Tovrstne izvedbe zahtevajo uporabo posebnih tehnologij in materialov.

Kakšen dimnik izbrati?
Lončene peči so unikatni izdelki. Vsaka izvedba vsebuje ustrezno konstrukcijo, ki omogoča pot dimnih plinov iz kurišča v dimnik. Kakšen dimnik je potreben je odvisno od več dejavnikov. Predvsem je pomembna velikost peči in s tem velikost kurišča. Na velikost vpliva velikost kurilnih vrat. Poleg teh pogojev pa vplivajo tudi manj pomembni dejavniki kot so višina objekta, lega objekta, geografski položaj itd. Skratka dimnik je motor vsake peči. Potrebno dimenzijo dimnika za posamezno peč določi mojster pečar. Običajne dimenzije so od Ø16 do Ø20 cm.

loncena_pec_kamin_2
loncena_pec_kamin_1


Je pomembno kam ga postavimo, na obodno ali notranjo steno v sredino hiše?
Najugodnejša lega za dimnik je v sredini objekta saj je na ta način dobro toplotno zaščiten, kar omogoča dober vlek. Obenem pa dobra toplotna zaščita onemogoča neugodne stranske učinke kot je kondenzacija.

Kje mora biti izveden dovod zraka?
Dovod zrak je nujen za vsako kurilno napravo. Gorenje potrebuje kisik. Pri določanju potrebne količine zraka za lončeno peč je potrebno za izhodišče vzeti količino uporabljenih drv in iz tega izhajajočo toplotno moč peči. Zrak mora biti doveden od zunaj ali iz prostora, ki je vedno prezračevan. Dovod zraka je doveden po prezračevalnem kanalu direktno v kurišče ali pa v prostor ob kurišču in gre nato indirektno v kurišče. Dimenzija kanala je odvisna od potrebne količine zrak. Določi se po matematični metodi. Pri tipskih izdelkih dimenzijo določi proizvajalec.

Ali dovod zraka lahko priključim na:
–     na cev poleg dimnika, ki je namenjena kot zračnik (dovod s strehe)                                                                                                                                         
–     na cev poleg  dimnika, ki je namenjena kot zračnik in je že povezana s kletjo, kjer služi kot zračnik za tuš (dovod s kleti)
–     na novo cev, ki jo nekako speljem ven ali v hodnik?

V primeru zaprtih sistemov, to pomeni, da je zrak pripeljan direktno v kurišče lahko vzamemo zrak iz prezračevalne cevi oziroma iz strehe. Lahko je pripeljan tudi iz kleti vendar izključno za namen dovoda za peč. Pomembno je, da je klet stalno prezračevana.

shema_loncena_pec_centralno_ogrevanje_kamin
Primer povezave lončene peči s centralnim ogrevanjem


Ali drži, da je za dobro delovanje potrebno notranje čiščenje lončene peči? Ter kako pogosto?
Lončeno peč je potrebno čistiti, ker se v dimovodnih kanalih nabereta  pepel in saje. Kako pogosto je potrebno peč čistiti je odvisno od načina uporabe in kvalitete goriva. V primeru, če uporabnik pravilno kuri z optimalnim dovodom zraka in polnim močmi pomeni, da je zgorevalni proces kvaliteten in da se ne tvorijo saje. Za ta pogoj mora biti zagotovljen suh kvaliteten les, ki  vsebuje od 15% do 20% vlage. V takem primeru je peč potrebno čistiti po 10 do 12 letih uporabe. Peč čisti pečar.

Ali drži, da je visoka oblika lončene peči primernejša? Zakaj?
Moč lončene peči je odvisna od njene površine. Prednost visoke lončene peči je v tem, da ima kljub majhnem tlorisu (zavzema malo prostora) še vedno dovolj grelne površine.

Je smiselno z lončeno pečjo ogrevati tudi zgornje prostore in speljati razvode- kanale?
V posebnih primerih se izvede tako imenovan peč v dveh nadstropjih. To pomeni, da z enim kuriščem ogrevamo dve etaži. Največkrat spodnjo ogrevamo zgornjo pa temperiramo, saj smo z dolžino kanalov tehnično omejeni. Izvedba je možna vendar ni tako pogosta.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE