Sedanji čas je rahlo čuden. Na eni strani sodobna tehnika, ki omogoča, da prodiramo v vesolje, da nam prostore ogreva toplotna črpalka in z visokim izkoristkom uporabimo kakršenkoli energent ali kurivo, od zemeljskega plina in elektrike, do polen, lubja in peletov. Na drugi pa vsi napovedujejo možnost pomanjkanja, prekinitev dobav ali izjemno visoke cene energentov in sistemov za ogrevanje.
Gašperček je peč
V slovarju slovenskega jezika na 586. strani smo ga našli. Gašperček je izraz, ki opisuje železno peč. Zrelejši bralci so v svoji mladosti zagotovo videli kaj takega, mogoče so znali sami celo zakuriti v njej. Železna peč je velik napredek, če pomislimo na odprto kurišče, velike štedilnike ali lončene peči. Je majhna peč na drva, celo premakljiva, ogreje prostor in hkrati omogoča pripravo jedi. To pa je lastnost, ki je nima 99 odstotkov sodobnih ogrevalnih naprav na trdo kurivo.
Gašperček - iščemo nekaj takega, še enostavnejšega, z dobrimi starimi rinki na kuhalni plošči
Sodoben kamin - ogrevanje in užitek
Sodobni sobni kamini omogočajo vračanje v preteklost, občutek prižiganja tabornega ognja in blagodejno toploto, poslušanje pokljanja med zgorevanjem ter pogled na goreča polena. Vsi izdelki, ki jih ta trenutek najdemo v velikih trgovinah, kupcem nudijo prav to. Velika steklena vrata omogočajo neposredno ogrevanje prostora s sevanjem in pomirjujoč pogled na plamene. Tu so še avtomatizirane različice na pelete, ki delujejo samodejno, in še kombinacija obeh načinov kurjenja, ki pa je znatno dražja.
Kljub temu, da ima večina sobnih kaminov ravno zgornjo ploskev ali polici podoben predal na prednji strani, na njih ni mogoče zavreti niti majhne skodelice vode. To pa zato, ker niso izdelani za ta namen. Čeprav so zunanje površine vroče na otip in se na njih neprevidneži lahko dobro opečejo, kuhanje na njih ni možno.
Lepi kamini, ampak za kuhanje nauporabni
Iskanje gašperčka
Vse malo starejše hiše in celo sodobni bloki imajo vgrajene dimnike. Priključki velikokrat niso vidni, saj jih prekrivajo stenske kuhinjske omarice. Torej bi v skoraj vsako kuhinjo lahko prinesli zasilno peč za kuhanje in jo priključili na dimnik, ampak kje jo dobiti.
Sprehod skozi nakupovalne centre, ki prodajajo ogrevalno tehniko, pokaže, da trgovci še zdaleč niso zaslutili bodočega dobrega posla. Na voljo je vse drugo, samo kuhalnih pečk na trdo kurivo ni nikjer. Za naš namen niso zanimivi razkošni štedilniki, ampak čim manjši, čim ožji, ne pretežki, z eno kuhalno ploščo.
Pregled spleta pa pokaže, da takšne pečke obstajajo in se jih da dobiti. Celo veliko znanih proizvajalcev, ki jih poznamo le po sodobnih dizajniranih kaminih, jih ima v svojem proizvodnem programu. Dokler strategom v velikih nakupovalnih centrih ne bo kapnilo, se lahko oskrbimo z naročilom gašperčka po spletu. Seveda pod pogojem, da jih ne bo prej zmanjkalo. Pravi naziv za spletno iskanje je “štedilnik na drva”, ki bo prikazal največ pravih rezultatov.
Povezane vsebine