Kako zgraditi nizkoenergijsko hišo, ki bo cenovno ugodnejša za investitorja. Že gradnja običajne hiše zahteva znatna sredstva. Je energetsko varčnejšo možno postaviti z nižjimi stroški.

S temi in podobnimi vprašanji se je ubadal podjetnik in gradbenik Vladimir Glavica, dokler ni pričel razvijati projekt, ki po njegovem terja manjši finančni vložek od ostalih nizkoenergetskih hiš. Načrtoval je torej hišo, ki bi porabila manj energije, ki naj ne bi bila prevelika in ki bo ne samo lepa, temveč predvsem uporabna in prijazna za uporabnika. In tako je nastal projekt Optimalne nizkoenergijske hiše. Avtor zagotavlja, da bo njegova hiša cenovno dostopnejša investitorjem, v primerjavi z ostalimi ponudniki. Že letos bo prva takšna na ogled v okolici Maribora, kjer bodo tudi v praksi uresničene njegove zamisli.

 

Stabilnejša od montažnih
Njegov projekt Optima hiše temelji na ogrodju iz armiranobetonskih stebrov. Zidovi in vmesne stene so kombinacija suhomontažnih elementov z lesenimi dodatki. Gre torej za sestavljenko masivnega sistema z montažnimi suhomontažnimi elementi. Energetski učinki takšne gradnje so po izjavi gradbenika ugodni. Faktor prevodnosti stene je 0.16 W/m2K, strehe 0.14 W/m2K in oken 0.7 W/m2K. Pročelje je difuzijsko odprto in narejeno iz mineralnih vlaken, prevlečeno s parapropustnimi materiali. Tudi streha prav tako diha navzven in zagotavlja dobro energetsko zaščito.

 

Ob vsem tem zagotavlja, da vgrajujejo kakovostne gradbene materiale, ki so atestirani in s certifikati. Njegova izvedbena gradbena skupina ima poleg tega nekajletne gradbene izkušnje. Zaradi tega jamči, da bo Optimalna hiša tudi dejansko takšna kot je predvidena po projektu. Omenja še ostale prednosti kot so večja stabilnost objekta, zaščita pred vplivi iz okolja in prijazna notranjost. Objekt ni tipski temveč je izdelan po individualnih željah, po načrtu naročnika.

 

Objekti so večnamenski
ImageGraditelj Vladimir Glavica pravi, da je mogoče takšno hišo postaviti v 6 mesecih, če je gradbeno dovoljenje že potrjeno. Njegova nizkoenergijska Optimalna hiša naj bi bila poleg tega cenejša za 10 do 15%. Namenjena je za stanovanjsko gradnjo in tudi za poslovne objekte.

 

Večjo podporo takšni gradnji bi naj dobili tudi od vlade. Ta bi morala subvencionirati graditelje, ki se odločijo za nizkoenergetske gradbene objekte in še posebej za stanovanjske hiše do 115 m2 bivalne površine.

 

Kakšno hišo torej postaviti ali zgraditi? Odgovore si morate poiskati sami, saj recepta za najrazličnejše želje ni mogoče poenostaviti. Trditev, da ni vse drago, kar se povezuje z manjšo porabo energije, pa je treba vsekakor preveriti.

 

 Več o Optimalni nizkoenergetski hiši na  www.optima-hisa.si.

- Mithans -

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.