Da lahko pred nakupom primerjamo različne klimatske naprave, je dobro, če poznamo nekatere osnovne lastnosti in tako ocenimo katero klimo kupiti, katera naprava bi bila najprimernejša za hlajenje ali za ogrevanje prostorov.


Vsebina:


katero klimo kupiti

Ko se odločamo, katero klimo kupiti, je smiselno poznati nekatere lastnosti klimatske naprave

Pomen energijske nalepke ob nakupu klime

Energijska nalepka je poenoten, grafično prikazan zapis, iz katerega lahko razberemo osnovne lastnosti naprav. S pomočjo energijskih nalepk lahko med seboj primerjamo različne naprave, ter se tako lažje odločimo, katero klimo kupiti, da bo za naš primer najbolj učinkovita. Energijske nalepke obenem motivirajo proizvajalce, da svoje naprave naredijo kvalitetne in na trgu ponudijo energetsko učinkovite in tehnološko napredne naprave.

  

katero klimo kupiti energijska nalepka

Primer energijske nalepke za klimatske naprave.

Kaj pomenijo kratice za učinkovitost klimatske naprave?

Pri klimatskih napravah zasledimo dve vrednosti, SEER in SCOP. Kaj pomenita? Ti kratici in njuni vrednosti nam razkrijejo učinkovitost naprave pri določenih standardnih pogojih hlajenja ali gretja. Višje kot je število, bolj učinkovita je naprava.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) – nam pove sezonski izkoristek, ki ga premore klima naprava pri hlajenju. Številka nam pove, koliko kWh energije nam pri hlajenju zagotovi naprava ob porabi 1 kWh električne energije. Če je npr. število SEER 3,2, pomeni, da nam je klima naprava ob porabi 1 kWh električne energije zagotovila 3,2 kWh energije za hlajenje.

 

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) število pokaže, kakšen je sezonski izkoristek v primeru ogrevanja s klimo. Izračun je podoben kot pri hlajenju. Na primer, SCOP 4 kaže, da naprava iz 1 kWh porabljene el. energije zagotovi 4 kWh energije za ogrevanje.

S pomočjo teh števil na energijskih nalepkah lahko naprave razvrščamo v barvno lestvico energijskih razredov. Klima naprava razreda A mora dosegati izkoristek za hlajenje (SEER) vsaj 5,1 in izkoristek za gretje (SCOP) vsaj 3,4.

 

Moč klima naprave - katero klimo kupiti?

Moč klima naprav se meri v vatih (W) ali kilovatih (kW). Ni vseeno, kakšno moč izberemo. Če ne izberemo dovolj močne naprave, ta ne bo zadostno ohladila ali ogrela prostorov. Če kupimo premočno napravo, bo ta po nepotrebnem trošila preveč električne energije, učinek, ki ga lahko doseže naprava, pa ne bo izkoriščen. Največkrat vidimo na klimatskih napravah zapisano moč 2,5 kW ali 3,5 kW.  2,5 kW po navadi zadošča za hlajenje prostora, kjer je klasična višina stropa, okrog 2,5 m. 3,5 kW klima naprave se uporabljajo za večje prostore z višjimi stropi in z večjo prostornino. Močnejšo klimo napravo je smiselno kupiti v primeru, ko imamo slabše izolirano stavbo.

baner klimatske naprave

Kako glasna je lahko klima naprava?

Vsakodnevno se soočamo z vse več hrupa, naj bo ta na cesti, v službi, v gostinskem lokalu ali doma. Zato je tišina več kot dobrodošla. Prizadevanja proizvajalcev klimatskih naprav si zato že dlje časa trudijo, da bi bile naprave nemoteče in tihe. Glasnost naprav merimo v dB. Podatek o glasnosti naprave prav tako najdemo na energijski nalepki. Podatki o glasnosti klima naprav se po navadi za zunanje enote gibljejo med 54 in 65 dB, ter med 18 in 29 dB za notranje enote.

Za usmeritev naj dodamo, a 30 db glasnosti pomeni šepetanje, kar pomeni zelo tiho. V razponu glasnosti med 50 do 70 dB so gospodinjski aparati, kot so pomivalni stroj ali hladilnik.

 

Zakaj je hladilno sredstvo pomembno?

Hladilna sredstva, ki so okolju prijazna, danes niso več nekaj novega. Vendar je ta podatek še vedno zapisan na vseh energijskih nalepkah klimatskih naprav. Naprava s hladilnim sredstvom R32 nam zagotavlja, da je klima polnjena s plinom, ki je za okolje sprejemljivejši od nekaterih starejših hladilnih sredstev. Hladilno sredstvo R32 nudi večjo zmogljivost hlajenja, je z energetskega vidika učinkovitejše ter se ga lažje reciklira.

 

Dodatne funkcije naprave

Danes je že vsem poznano, da klima naprave niso namenjene le za hlajenje prostorov. Da je naše življenje v zaprtih prostorih udobnejše, imajo sodobne klimatske naprave poleg hlajenja in ogrevanja prostorov še mnoge druge funkcije, kot so prezračevanje, razvlaževanje prostorov, prilagajanje delovanja naprave z zaznavanjem oseb v prostoru, upravljanje na daljavo in podobno.


Pri nakupu klimatske naprave je dobro poznati nekaj osnovnih značilnosti, da lahko naprave primerjamo med seboj in ugotovimo, katera je za nas najboljša. Za lažjo odločitev,  se za več informacij obrnite na podjetje REAM, ki je distributer za blagovno znamko Mitsubishi Electric in z veseljem vam bodo svetovali.


Želite pomoč pri izbiri? V spodnji obrazec zapišite vaša vprašanja in v najkrajšem času vam bomo odgovorili


Ream d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.