Najbolj znan izdelek Seltron blagovne znamke OPTIMA je zagotovo oljni nizkotemperaturni kotel, ki že dolga leta ogreva mnoga gospodinjstva po vsej Sloveniji.

 

Blagovno znamko OPTIMA dopolnjujejo še hranilniki toplote in toplotne črpalke za sanitarno vodo. Letošnjo jesen bodo na trg plasirali kotel na pelete OPTIMA PKO. Zakaj so se v podjetju odločili za ta korak, smo se pogovarjali z vodjem komerciale, g. Miranom Kvasom.

 

 

seltron Miran Kvas

Miran Kvas, vodja komerciale v podjetju Seltron

 

 

Na slovenskem trgu je kar pestra ponudba kotlov na pelete. Zakaj ste se odločili, da blagovno znamko OPTIMA dopolnite s kombiniranim kotlom na pelete in polena?
Poslovna strategija v podjetju Seltron je, da svojim kupcem nudimo izdelke, ki imajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno, ustrezajo zahtevam ter pričakovanjem čim večje skupine potencialnih kupcev. Vsi izdelki, ki jih prodajamo z lastno blagovno znamko Seltron OPTIMA, gredo skozi zahtevne faze testiranja, da zadostijo postavljenim kriterijem in ciljem.


OPTIMA PKO je prvi peletni kotel, za katerega je možno pridobiti državno subvencijo EKO sklada in omogoča tudi kurjenje s poleni. Namenjen je za ogrevanje objektov z različnimi toplotnimi potrebami in ogrevalnimi sistemi. Ker se na slovenskem trgu pojavljajo peleti različnih kakovosti, je zelo pomembno, da je delovanje kotla stabilno tudi pri slabši kakovosti pelet.
Kotel dosega izjemen, do 92,5 % izkoristek. Pomembna prednost kotla je tudi konkurenčna in dostopna cena.

 

 

seltron peletni kotel Optima 3

 

 

Dejali ste, da v Seltronu na prvo mesto postavljate kakovost. Kako se to kaže pri tem kotlu?
Kakovost se kaže v skrbni izbiri vgrajenih materialov in komponent, ter spremljanju proizvodnega procesa v skladu s standardi ISO. Kotel je pridobil pozitivno oceno od ugledne institucije za dodeljevanje certifikatov kakovosti v Evropi in sicer s strani Tehnične univerze na Dunaju. Številka certifikata je PL-11160-P. Veliko pozornost smo posvetili tudi regulatorju, ki nadzoruje in upravlja delovanje kotla. V ta namen smo uporabili lasten regulator PROMATIC® KUD 10, ki smo ga namensko razvili prav za ta tip kotla.


Kakovost konstrukcije se ne nazadnje kaže tudi skozi porabo prostora, ki ga kotel skupaj z integriranim zalogovnikom za pelete potrebuje, to je le 0,65 m2.

 

Monterje ogrevalnih naprav najbrž najbolj zanima zahtevnost priklopa kotla in zmogljivosti regulacije ogrevanja. Kaj lahko pri tem izpostavite?
Peletni kotel OPTIMA PKO se v ogrevalni sistem priključi kot kotli ostalih proizvajalcev, zato tukaj ni posebnosti. Zaradi možnosti delovanja s poleni, je dodatno opremljen z varnostnim toplotnim izmenjevalnikom, ki se vgradi kot opcijska oprema. Pri zasnovi kotla, smo izjemno skrb posvetili tudi razvoju regulatorja PROMATIC® KUD 10, ki prinaša mnoge novosti in inovacije. Naj poudarimo samo najpomembnejše:
1)    Čarovnik za prvi zagon.
To je avtomatski postopek pri katerem regulator monterja vodi in usmerja pri prvem zagonu kotla.
2)    Zvezna regulacija moči kotla.
Za razliko od večine drugih kotlov na pelete, ki imajo reguliranje moči delovanja omejeno na nekaj stopenj, smo z regulatorjem dosegli povsem zvezno, to je brezstopenjsko regulacijo od minimalne do nazivne moči kotla. To pomeni, da se lahko moč kotla povsem natančno prilagodi trenutnim potrebam po toplotni energiji. Pri tem pa lahko z dodatno nastavitvijo tudi omejimo maksimalno moč delovanja kotla. Opisan način zagotavlja varčno delovanje in minimalno število vklopov oziroma izklopov kotla.
3)    Prijaznost do uporabnika.
Regulator je opremljen z velikim LCD displejem, na katerem prikazuje stanje delovanja regulacije, izmerjene temperature in ostale podatke o delovanju kotla. Spremljamo lahko trenutno moč, porabo pelet ter količino proizvedene energije. Uporabnik je tako vedno informiran o delovanju kotla, morebitnih motnjah pri delovanju in potrebnih posegih.
4)    Signalizacija nivoja pelet.
Regulator spremlja porabo pelet in nas opozori na ponovno polnjenje zalogovnika. Če se kljub temu zgodi, da smo zalogovnik izpraznili, posebna funkcija zagotovi nemoten ponovni zagon kotla pri ponovnem polnjenju.

 

 

seltron peletni kotel Optima 1

seltron peletni kotel Optima 2

Na voljo sta dve izvedbi:  s 75 kg ali 135 kg integriranim zalogovnikom za pelete.

 

 

Kaj pa reguliranje sobne temperature in priprava tople sanitarne vode?
Regulator PROMATIC® KUD10 skrbi za regulacijo kotla in polnjenje hranilnika. Za doseganje usklajenega delovanja kotla za potrebe ogrevanja prostorov pa je mogoče kotlovni regulator povezati z vsemi vremensko vodenimi regulatorji ogrevanja iz Seltron ponudbe in sicer PROMATIC® WDC, WXD in CMP25-2.

 

Pogosto se s kotli rokujejo starejši uporabniki, zato ni nepomembno kakšna je zahtevnost prehoda iz kurjenja s peleti na kurjenje s poleni?
Potrebno je poudariti, da je ta prehod izredno enostaven in ga izvedemo v dveh preprostih korakih.
Odpremo kotel, iz kurišča odstranimo šalčko, v kateri izgorevajo peleti ter vstavimo rešetko za kurjenje s poleni. Potrebno je le še pritisniti tipko za preklop regulatorja na kurjenje s poleni.

 

Tisti, ki smo se leta ogrevali s kurilnim oljem, smo navajeni, da ogrevanje deluje samodejno in za to ni potreben dodatni napor. Pri peletnem kotlu najbrž ni čisto tako?
Res je, kotel OPTIMA PKO zahteva nekaj več naše »pozornosti«. Potrebno je skrbeti za polnjenje zalogovnika s peleti, za čiščenje kotla in odstranjevanje pepela. Pri kotlu z zalogovnikom za 135 kg pelet, zadostuje eno polnjenje za ca 24 urno neprekinjeno obratovanje gorilnika pri nazivni moči kotla. Glede na vremenske razmere in povprečne toplotne izgube objekta, to zadostuje za 3 do 7-dnevno nemoteno ogrevanje. Vsi deli, ki jih je potrebno periodično očistiti so lahko dostopni in jih s pomočjo sesalnika v kratkem času kakovostno očistimo, ter tako kotel pripravimo za nadaljnje obratovanje.

 

Kaj pa toplotne izgube?
Že sam podatek, da kotel dosega do 92,5 % izkoristek nam pove, da tukaj ni veliko prostora za toplotne izgube.
Konstrukcija kotla je izvedena na principu trovlečnega odvajanja dimnih plinov. Tak sistem monterji ogrevalnih naprav že dobro poznajo, saj je enak princip uporabljen tudi pri nizkotemperaturnem oljnem kotlu OPTIMA. Gre za to, da dimni plini preden zapustijo kotel, oddajo čim več koristne energije. Poleg tega je kotel tudi izredno dobro toplotno izoliran. Še posebej izpostavljeno mesto so sprednja vrata, ki imajo dvojno izolacijo. Notranja železna vrata so izolirana s temperaturno odpornim penjenim betonom, zunanja estetska vrata pa so dodatno izolirana s stekleno volno.

 

In kje si lahko kotel ogledamo?
Kotel bo na voljo od sredine meseca septembra v CENTRU varčnega ogrevanja Seltron, na Tržaški cesti 85A v Mariboru in pri specializiranih prodajalcih ogrevalne tehnike po vsej Sloveniji. Za dodatne informacije priporočamo, da pokličete našo tehnično službo na telefon 02 / 671 96 55.


Kontaktirajte ponudnika Seltron d.o.o.
   
Ime in priimek:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe ali za odgovor ustreznega strokovnjaka. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Podobni članki

 

Varčevanje toplotne energije

Ogrevanje z IR paneli je uveljavljeno več kot 80 let

Ogrevanje z IR paneli je uveljavljeno več kot 80 let. Zaradi nizkih cen fosilnih goriv in globalne prevlade teh energentov IR paneli niso imeli veljave.

Toplotna črpalka ne deluje ali deluje slabo. Kaj sedaj?

Prodaja toplotnih črpalk raste, na trgu pa se dogaja, da na videz enostavna, ampak napačna montaža, prepogosto vsem udeleženim povzroči velike preglavice, predvsem pa stroške. Če toplotna črpalka ne deluje ali pa...

 Geotermalna toplotna črpalka- 5 argumentov ZA

Kljub temu, da je za ogrevanje stanovanjskih objektov na voljo vse širši izbor rešitev, se lastniki stanovanjskih objektov v Sloveniji najpogosteje odločajo za ogrevanje s toplotno črpalko.

Vrhunske toplotne črpalke Mitsubishi Electric

Toplotne črpalke Ecodan Mitsubishi Electric v izvedbi zrak-voda so izjemno učinkovite, tihe in energetsko varčne v delovanju, zato so v samem svetovnem vrhu.

GRADNJA IN OBNOVE

Sodobna mansarda

Mansarda je danes sinonim udobja, energetske učinkovitosti,  neomejene naravne osvetlitve, razkošja z razgledom in še bi lahko naštevali.

Moderna mansarda v klasični hiši staršev

»Zakaj bi zapravljala denar za nakup zemljišča ali nepremičnine, če imava na voljo neizkoriščen podstrešni prostor v veliki družinski hiši,« sta se pred petimi leti spraševala takrat še fant in dekle. Danes...

Fasada hiše – katero izolacijo vgraditi

Toplotnoizolativna fasada hiše je najpomembnejši ukrep pri energetski obnovi hiše. Starejše hiše običajno porabijo od pet do desetkrat več energije na leto, kot je dovoljeno za novogradnje, zato obnova fasade...

Fasada - izolacija hiše malo drugače

Ko izoliramo fasado, poleg prihranka pri ogrevanju in prijetnega bivanja v hiši, želimo tudi osvežen videz hiše. Nekaj naredi že sveža barva fasade, pogosto pa je prenova fasadnega ovoja pametnejša rešitev.

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Sončne elektrarne - pregled trga v Sloveniji

V letu 2018 smo pri gospodinjstvih opazili skokovito rast na področju samooskrbe z elektriko, ki jo omogočajo sončne elektrarne. Konec leta 2017 je bilo v Sloveniji skupno nameščenih 5.536 sončnih elektrarn v skupni moči 267 MW, v letu 2018 pa smo jih postavili skoraj 1.300 v skupni moči 13,1 MW.

Sončna elektrarna poskrbi za ogrevanje vaše hiše

Zadnje desetletje zaznamuje solarna revolucija in umik fosilnih goriv. Še pred desetletjem nihče ni pomislil na samooskrbo z elektriko, kot jo danes omogoča sončna elektrarna, še manj smo verjeli, da bi lahko...

Kako deluje samooskrba z elektriko

Samooskrba z elektriko je regulirana z Uredbo za samooskrbo gospodinjstev, ki  velja od januarja 2016 in predstavlja temelj net metering...

Sončna elektrarna da ali ne?

Toplotne črpalke so v zadnjih letih postale prevladujoča izbira. Če pomislimo kaj je tisto kar jim daje prednost pred ostalimi ogrevalnimi sistemi, je to znaten prihranek pri porabljeni energiji in nižji stroški...

Aktualne novice

Sejem vseh sejmov

52. MOS prinaša še bogatejšo ponudbo in ponovno segmetacijo sejma na pet ključnih področij: MOS Dom, MOS Turizem, MOS Tehnika, MOS B2B in MOS Plus. Sejem, ki ga lahko v Celju obiščete od 10. do 15. septembra, bo nadaljeval tudi dobro prakso države partnerice, katera je letos Črna gora.

Blagovna znamka Jupol v praznovanju 50. rojstnega dne

Družba JUB je v prostorih Švicarije v Tivoliju pripravila sklepno praznovanje ob 50-letnici blagovne znamke JUPOL, ki je JUB-ova najuspešnejša in najmočnejša blagovna znamka. Na predstavitvi so lahko udeleženci...

Prihodnost gradnje na 52. MOS-u od 10. do 15. septembra

MOS Dom, MOS Tehnika, MOS Turizem, MOS B2B in MOS Plus bodo na celjskem sejmišču od 10. do 15. septembra obiskovalce ponovno razveseljevali s široko ponudbo na enem mestu. Zaradi sledenja trendom, novostim in...

Otvoritev učnega centra Panasonic

Japonsko podjetje Panasonic bo v Sloveniji, v občini Hoče – Slivnica, odprlo prvi tako imenovani učni center Panasonic (HVAC), ki bo omogočal prenos idej, znanja in tehnološkega sodelovanja....

Prezračevanje, klimatizacija

Zračenje zaprtih prostorov

Zdi se, da smo v želji po čim večji energijski učinkovitosti svojih domov pozabili, čemu je dom sploh namenjen. To namreč ni laboratorij za doseganje prihrankov energije, ampak prostor, kamor se zatečemo po napornem dnevu, kjer se družimo s svojimi bližnjimi, se sprostimo in napolnimo baterije za nov dan –...

Revolucionarna klimatska naprava Samsung, ki ne piha

Samsung Electronics je pred časom lansiral revolucionarno stensko Wind-Free™ klimatsko napravo, ki ustvarja nadpovprečno prijetno bivalno klimo, nelagodje zaradi direktnega hladnega zračnega toka pa je preteklost....

Prezračevalni sistem v vsako hišo

Okna in vrata, ki odlično tesnijo, in toplotnoizolativna fasada zagotavljajo energijsko učinkovitost objekta. Pozimi nas ne zebe, poleti nam ni prevroče. Cena za to udobje je lahko visoka, če smo pozabili na...

Zima in pametno prezračevanje

Če hočemo doseči ugodno bivalno klimo v prostorih, bomo v Sloveniji morali ogrevati stavbe skoraj osem mesecev. V tem času samo občasno odpiramo okna in zračimo stanovanje, saj želimo za ogrevanje porabiti čim...

Varčevanje vode

Biološka čistilna naprava in pameten nakup

Ob veliki ponudbi raznih proizvajalcev se je potrebno odločiti za izdelek, ki bo izpolnil obljube in pričakovanja. Biološko čistilno bomo uporabljali več desetletij, delovati mora brezhibno in skoraj brez stroškov, zato odločitev ni enostavna.

Filtri za vodo - kristalno čista voda

Čista voda je edina tekočina, ki nemoteno pride do vseh celic, zato je osnova za dobro zdravje in vitalnost. Čsta voda prav gotovo ni voda, ki vsebuje klor, pesticide, kancerogene snovi in težke...

Nakup čistilne naprave – kaj moramo vedeti

Nakup male čistilne naprave ni enostaven, saj jo kupujemo za več desetletij. V tem času bo morala delovati brez napak, uporabniku pa povzročati čim manjše stroške. Ponudba na trgu je velika, zato so se v podjetju...

Čista pitna voda

Čeprav imamo v Sloveniji dobre pogoje in naravne danosti, ni samoumevno, da bomo imeli v svojem domu čisto pitno vodo. Zaradi težav na vodovodnem omrežju, ki je marsikje zastarelo in dotrajano, prihaja do...

ZELENA MOBILNOST

Ukrepi za množičen prehod na električni avto

Električni avto ni več redkost preprosto zato, ker se izplača. Vlade, vključno z našo, pa so dolžne sprejemati ukrepe, ki bodo pospešili množičen prehod na elektrifikacijo.

Električni avto - nujno in takoj

Motor z notranjim zgorevanjem je premična in komplicirana kemična tovarna. Ima izjemno slab izkoristek, saj od vsakega litra bencina 6 deci spremeni v toploto in izpušne pline, samo ostanek služi resničnemu...

Električni avto da ali?

Če bi vse odpadne snovi, ki povzročajo neprijetne klimatske spremembe lahko odvedli v vesolje, električnega avta sploh nebi potrebovali. Naprej bi lahko kurili premog in nafto, večina toplotnih strojev pa bi lahko...

Finančna matematika za električni avto -  strošek za gorivo zamenjam z...

V praksi izkušnje za električni avto kažejo, da je ta zelo primeren za vse uporabnike, ki dnevno v povprečju opravijo vsaj 100 kilometrov in lahko baterijo polnijo doma. Ti spadajo v veliko skupino dnevnih migrantov,...

Inštalacije

Tako lahko lastniki varčujejo

Fosilna goriva se bodo zagotovo dražila, kar naredi obnovljive vire energije za ogrevanje objektov še bolj zanimive. Pri tem so zelo priročne toplotne črpalke, čeprav niso poceni.

Varna uporaba je na prvem mestu

Takojšnja in enakomerna toplota, visoki izkoristki, nizka cena in največji dolgoročni prihranki so prednosti, zaradi katerih je uporaba zemeljskega plina v gospodinjstvih čedalje bolj razširjena. Pomembno pa je, da...

Menjam ogrevanje za talno

V želji za udobjem in ugodjem človeštvo že tisočletja prilagaja svoja bivališča razmeram v okolju. V hladnejših dneh leta je prostore kjer bivamo potrebno ogreti, da bi se v njih dobro počutili. Med več načini...

Suhomontažni sistem talnega ogrevanja Uponor

Pri adaptacijah starih zgradb se pogosto pojavijo potrebe po vgradnji talnega ali stenskega ogrevanja, saj se običajno investitorji odločijo za vgradnjo ogrevalnega sistema, ki bi deloval najbolj učinkovito in tudi...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.