Izbiramo ogrevalni sistem

Izbiramo ogrevalni sistem

 

Sistemi za ogrevanje iz kuriv lesne biomase so se po ovrednotenju za vse kategorije stavb izkazali z oceno zelo dobro. Naša odločitev o preklopu iz ogrevanja na kurilno olje, na drug obnovljivi vir energije bo torej že v osnovi lažja. Še toliko bolj pa v primeru, ko primerjamo stroške za nakup kurilnega olja, v primerjavi s peleti.

 

Če računamo z letnim dvigom cen energije v višini 4%, se letni stroški za kurivo pri kurilnem olju v 15 letih iz 3.000 EUR zvišajo na 5.200 EUR. Pri peletih se pri enakem letnem porastu povečajo zgolj na približno 2.430 EUR. Z zamenjavo kotla prihranimo v 15 letih več kot 34.000 EUR. Če odštejemo investicijo v ogrevalni sistem na lesno biomaso, nam po 15 letih ostane dobiček v višini 19.100 EUR. V primeru industrijske rabe ogrevanje je amortizacija stroškov še hitrejša in prihranki izrazitejši.

 

herz Kotel Firematic 1

 

 

Biomasa in sončna toplota

Kombinacija ogrevalnega sistema na lesno biomaso in solarne naprave, naredi ogrevalni sistem še učinkovitejši. Solarna naprava prevzame poleti in v prehodnem obdobju ogrevanje sanitarne vode. Tako zmanjšamo porabo lesa in podaljšamo življenjsko dobo kotla. S kombiniranjem kotlov recimo na polena, z zalogovniki in solarno toplotno tehniko bistveno zvišamo udobje ogrevalnega sistema.

 

 

herz tabela 1
herz tabela 2

 

 

Finančne vzpodbude za uporabo biomase

Ker ogrevanje z lesom ni koristno le za vas, temveč tudi za okolje in družbo, je na voljo veliko možnosti za finančne vzpodbude države, občin in interesnih zastopstev. Več informacij o tem lahko pridobite na www.ekosklad.si, kjer vam bodo pomagali pri pridobivanju informacij o finančnih vzpodbudah.

 

 

herz tabela 3

 

Izberimo torej biomaso

Iz zapisanega je povsem na dlani, da je danes pravi trenutek za preklop na ogrevanje z lesno biomaso. Na voljo niso le nepovratne finančne vzpodbude, temveč tudi ugodna posojila, ki vam bodo vašo enkratno naložbo v spremembo ogrevalnega sistema porazdelila na daljše obdobje. In sicer vsaj za čas amortizacije novega načina ogrevanja.

 

Torej ne postavlja se vprašanje ali imamo na voljo dovolj finančnih sredstev za obnovo ogrevanja na lesno biomaso, temveč kako lahko že danes prihranimo pri stroških ogrevanja. Ob odlašanju naložbe se stroški samo večajo, zato je treba ukrepati čim prej. Pred zamenjavo sistema je dobro izbrati strokovnjaka, ki se temeljito spozna na tovrstno opremo in obvladuje sistem do potankosti. Z njegovimi nasveti boste izbrali pravilno moč kotla za vašo zgradbo in ga tudi namestili tako, da bo deloval kar najbolj učinkovito.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI