Rekordna zima in učinkovitost ogrevalnih sistemov

Oglasno sporočilo

Rekordna zima in učinkovitost ogrevalnih sistemov

Letošnja zima se je uvrščala v najbolj ostre zime v zadnjih dvajsetih letih. Nizke temperature, ki so včasih bile povsem običajne so z obzirom na nadpovprečno mile zime v zadnjih petih letih povzročile nič koliko preglavic. Povišani stroški elektrike, izjemna obremenitev omrežja in nadpovprečno odpovedovanje ogrevalnih sistemov so le nekatere od težav, ki so jih bili deležni lastniki večstanovanjskih, enodružinskih ali gospodarskih objektov.

 

KWB Combifire kotel na pelete in polena

KWB – Combifire – kotel na pelete in polena

 

Razlogi za možne težave v delovanju

Pri sistemih, ki delujejo na osnovi izmenjave toplote pri nižjih temperaturah lahko nastopajo težave zaradi kondenziranja vlage na zunanjih uparjalnikih, ki zamrzne v plast sreža. Nastali srež prepreči pretok zraka skozi uparjalnik in s tem dotok novega zraka, zato je delovni proces ogrevalnega sistema v takem primeru moten ali pa celo nemogoč.

 

KWB Easyfire kotel na pelete2

KWB – Easyfire – peč na pelete

KWB Easyfire kotel na pelete

Ogrevalni sistemi na biomaso so delovali nemoteno

Drugače kot pri sistemih, ki toploto ustvarjajo s pomočjo izmenjave toplote bodisi zraka, vode ali tal je delovanje kotlov na biomaso bilo v večji meri nemoteno. Ogrevalni sistemi na biomaso delujejo v zaključenem sistemu, ki ni odvisen od zunanjih vplivov.

»Vlažnost in temperatura zraka nista poglavitna dejavnika, ki bi v kakršni koli meri določala učinkovitost proizvajanja toplote«, nam je ob tem povedal Tomaž Rifelj, iz KWB Slovenija.

Čeprav kotli na biomaso za delovanje potrebujejo elektriko, letna poraba električne energije pa pri tehnološko naprednih kotlih ne presega 200 kWh letno. Za primerjavo, takšna poraba je primerljiva z porabo elektrike z uporabo sušilnika za lase. Takšno dejstvo, nam pomaga pri razumevanju pomena vgradnje sistema, ki ni podvržen nihanjem cen električne energije, ki pa je lahko pri dolgoročni naložbi nevarna neznanka.

 

KWB kotel na pelete in sekance

KWB – kotel na pelete in sekance

kwb primerjava energentov

Cene energentov v letu 2016

Vir: Ensvet, Nova Gorica: http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/kateri_energent.html

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI