Ste kdaj pomislili: če ima varčevanje z energijo iz ostalih naravnih virov razumne razloge - varstvo narave ali prihranek pri denarju, kaj nas žene, da varčujemo z lastno energijo?

 

Z energijo, ki bi jo sicer porabili za delo? Prihranjeno moč porabljamo za rekreacijo, hobije, lenarjenje... Kaj, če bi bilo moč prihranjen čas uskladiščiti? Ali celo naložiti nekam, kjer bi se obrestoval z obrestmi?

Od nekdaj je bila aktualna gradnja stanovanj z lastnim udejstvovanjem. Da se to splača, že vemo, kakšne koristi prinaša lahko na hitro naštejemo. Za spremembo tokrat obravnavamo montažno gradnjo. V prispevku primerjamo industrijsko zgrajene hiše in hiše, pri kateri smo upoštevali več spodaj opisanih aspektov.

 

kalcer_hisa

 

Ekološko sprejemljiva gradiva

Les in lesni izdelki so lahko brez dodanih škodljivih kemikalij: recimo lesne konstrukcijske plošče proizvajalcev Pavatex in Egger in izolacije na lesni osnovi Pavatex. Primer: običajne plošče OSB 3 smo nadomestili s ploščami OSB 4 TOP – trdnejšimi in tako zdravimi, kot je le mogoče. Lesne izolacijske materiale odlikuje hkrati tudi velika učinkovitost pri zaščiti pred poletnimi temperaturami.

 

Tehnično najnaprednejše rešitve

Pri toplotnih izolacijah smo uporabili tehnično najbolj učinkovite izolacije razreda 035 in 032, ki so obenem tudi zdravju najprijaznejše (sistemi PURE ONE, ECOSE in PREMIUM). Sistem ogrevanja in hlajenja VARIOTHERM, ki je vključen v osnovno konstrukcijo objekta: v stene, strope in tla. Tako so dosežene zdrave razmere za bivanje. Stroški ogrevanja in hlajenja pa so (seveda v odvisnosti od vira energije) zmanjšani na minimum.

 

kalcer_graf

 

Upoštevanje ugodja uporabnika

Upoštevali smo konstrukcije in materiale, ki zagotavljajo res dobro zvočno izolacijo med prostori – kar je pogosto podcenjevano področje. Upoštevali smo uporabo izdelkov, ki omogočajo maksimalno prilagodljivost v oblikovanju in so obenem dovolj enostavni za vgradnjo, da delo z njimi obvladajo vsi obrtniki ali spretnejši samograditelji. Univerzalne gradbene plošče WEDI so že en tak izdelek, s katerimi lahko izdelamo tla, ali stene, obenem pa še kopalniško pohištvo ali obloge sanitarnih elementov, savne in vse mogoče elemente kompliciranih oblik.

 

In kaj smo ugotovili?

Da se da pri gradnji po fazah z lastnim udejstvovanjem precej prihraniti, če si vzamemo čas za iskanje pravih materialov in izvajalcev, kar smemo in zmoremo, pa postorimo sami. Najmanj, kar pridobimo, pa je, da za enako ceno lahko dobimo bistveno bolj kakovosten bivalen prostor. Če se nam le da?

 

Več na www.kalcer.si
tel.. 01 724 67 70

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.