Do denarne socialne pomoči so upravičeni državljani Slovenije in tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji. Denarna socialna pomoč je namenjena pokritju osnovnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje in vezana na znesek minimalnega dohodka. Določena je z Zakonom o socialnovarstvenih prejemkih (ZSVarPre). Osnovni znesek minimalnega dohodka je v februarju 2022  znašal 402 evra. Minimalni dohodek se usklajuje po zakonu, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v RS. Vsaki mesec se ta tudi usklajuje.

Denarna socialna pomoc

Denarna socialna pomoč je omogočena upravičencem, ki nimajo lastnih dohodkov oziroma pravico do denarne socialne pomoči  lahko uveljavite, če vaš dohodek ne presega meje dohodkov, ki jo za posamezno pravico iz javnih sredstev določa zakon, hkrati pa izpolnjujete tudi druge pogoje, ki jih določajo predpisi. Višina denarne socialne pomoči za družino se določi kot razlika med seštevkom minimalnih dohodkov, ki pripadajo posameznim upravičencem oziroma družinskim članom, in lastnim dohodkom družine, ugotovljenim na način, ki ga določa ta zakon. Vse pravice iz javnih sredstev se uveljavljajo pri centru za socialno delo (CSD). Vloga je dostopna na spletnih straneh Ministrstva za delo, Centrov za socialno delo, na portalu eUprava ter v knjigarnah.


Vprašanje bralca revije Varčujem z energijo

"S partnerko živiva v bivalnem vikendu, ki nima notranje povezave prostorov, zato za ogrevanje uporabljamo dve peči na drva. Bivalni vikend je v bistvu montažna hiša, spodaj zidano pritličje (klet)  zgornje nadstropje je montažna lesena gradnja. Celotni objekt je neizoliran, brez predprostorov, okna so starejša in lesena. Žena je invalid, jaz sem prijavljen na Zavodu za zaposlovanje. Prosim za informacije do kakšnih Eko sklad subvencij bi lahko bila upravičena."


ZERO PAKET - za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka

Na Eko skladu, ki podeljuje subvencije za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, predlagajo, da vlagatelj najprej pošlje prijavnico za »zero paket«, ter kopijo odločbe CSD, s katero izkazuje, da je prejemnik denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Na ta način bo lahko v nadaljevanju s pomočjo energetskega svetovalca najlažje preveril, kakšne so njegove možnosti za nadaljnje sodelovanje na javnih pozivih Eko sklada, ki so namenjeni socialno šibkim občanom.

Denarna socialna pomoc subvencije za socialno ogrozene


V nadaljevanju Eko sklad navaja tri možnosti rešitev za denarno socialno pomoč socialno ogroženim:

  • subvencijo za varčevanje energije na splošno,
  • subvencijo za izboljšanje porabe energije skozi ovoj zgradbe, okna in streho
  • subvencijo ob zamenjavi iztrošene kurilne naprave.

Možno je pridobiti »ZERO PAKET«, s tem vlagatelj pridobi paket naprav za varčevanje z energijo in vodo. Hkrati se na domu opravi obisk energetskega svetovalca, ki oceni stanje v hiši, svetuje o ukrepih za zmanjšanje porabe energije in vode ter oceni, ali je morda hiša/stanovanje primerna še za kakšne druge ukrepe, ter potencialnega vlagatelja usmeri na te javne pozive in mu pri tem tudi pomaga 2. javni poziv ZERO500, namenjen investicijam v toplotno izolacijo fasade, v toplotno izolacijo strehe/stropa proti neogrevanemu prostoru, vgradnjo energijsko učinkovitih oken in/ali vrat, zamenjavo neučinkovitega sistema za ogrevanje tople vode z grelnikom vode s toplotno črpalko oz. z grelnikom vode s sprejemniki sončne energije ter vgradnjo lokalnega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka.

pasica aplikacija


Spodbuda, ki se socialno šibkemu občanu, ki prejema denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek lahko dodeli, znaša do 9.620 EUR z DDV.


Posebnost je spodbuda za izvedbo toplotne izolacije strehe skupaj z menjavo strešne kritine, kjer znaša spodbuda do 15.000 EUR z DDV, vendar je potem možno izvesti samo ta ukrep, medtem ko se v prej navedenem primeru ukrepi lahko dopolnjujejo. Po tem javnem pozivu lahko kandidira socialno šibek občan, ki je lastnik ali polovični solastnik legalne eno ali dvostanovanjske stavbe, ki je bila zgrajena oz. ima npr. gradbeno dovoljenje izdano pred 1. 1. 2003 (pri preverbi v GURS-u mora biti razvidno pod seznamom delov stavbe, da gre za eno ali dvostanovanjsko stavbo), v kateri ima prijavljeno stalno prebivališče, v njej dejansko živi in bo na tej stavbi izveden en ali kombinacijo ukrepov. Vlagatelj mora biti poleg tega upravičen zadnjih zaporednih 12 mesecev in na dan oddaje vloge do denarne socialne pomoči in/ali varstvenega dodatka, kar izkazuje z odločbo CSD. VLOGO lahko pridobite na tej povezavi.

V kolikor je vsaj polovični solastnik hiše, kjer živi ter prejema redno denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek ter ima tu stalno prebivališče, lahko kandidira za 100% nepovratno finančno spodbudo na javnem pozivu 86SUB-SOCOB21, ki je namenjen zamenjavi starih kurilnih naprav z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso. Vloga za ta javni poziv je na tej povezavi. Na izvedbo pa je potrebno počakati, do prejema odločbe.

viri: zurnal24.si, ess.gov.si


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.