Pri Eko skladu v začetku leta preverimo višino razpoložljivih subvencij Eko sklada. Subvencije se nanašajo energetske prenove, sončne elektrarne, toplotne črpalke in druge ogrevalne sisteme. Za novogradnje stanovanjskih hiš subvencij ni na voljo, spodaj opisane aktualne subvencije Eko sklada se nanašajo na posamezne ukrepe za zmanjšanje porabe energije v objektih.


Kazalo - Eko sklad subvencije:


Eko sklad subvencije 2021

 

Letos visoka podpora sončnim elektrarnam s hranilniki

Letos je za investicije v sončne elektrarne na Eko skladu odprt nov javni poziv 104SUB-SO22. Če je bila višina nepovratnih sredstev v predhodnih pozivih za sončne elektrarne 180 EUR za 1 KW inštalirane nazivne moči, je v novem subvencija 50 EUR (brez vgradnje hranilnika EE). Višina subvencije v vrednosti 500 EUR se izplača za 1 KW inštalirane nazivne moči sončne elektrarne, če investirate v sončno elektrarno in hranilnik električne energije,, višina pa je omejena navzgor na 25 % stroškov investicije. Hkrati je za sončne elektrarne na Eko skladu na voljo ugodno kreditiranje (za obdobje 10 let, trimesečni euribor +1,3 %).

subvencije za soncne elektrarne in hranilnike 2023

Veliko investitorjev je zaradi velikega zanimanja za male sončne elektrarne v 2022 ostalo brez subvencije. Nov javni poziv v 2023 tako za lanske investicije v sončne elektrarne omogoča koriščenje subvencije za nazaj, s pogojem, da je sončna elektrarna že priključena v sistem samooskrbe. Čeprav večino lanskega leta subvencije za sončne elektrarno niso bile na voljo, jih je bilo priklopljenih rekordno število, približno 13.000.

 

soncna elektrarna in hranilnik

Subvencija Eko sklada je v novem razpisu ponovno na voljo za sončne elektrarne. Kar 500 eur za 1 kW inštalirane priključne moči sončne elektrarne pa je na voljo Eko sklad subvencije za naložbo v sončno elektrarno in hranilnik energije

baner soncne elektrarne

Električni avto in avto na hibridni pogon

Za vozila na hibridni pogon od 2020 ni subvencij, vlagatelji lahko pridobijo ugoden kredit Eko sklada po subvencionirani obrestni meri 1,3 % + 3-mesečni euribor.

Višina subvencije za električni avto ter za vozilo, predelano na električni pogon, kategorije M1, pa je 4.500 EUR.

 

Posebnost subvencij za več ukrepov hkrati

Od maja 2022 je aktualen razpis 99SUB-OB22, ki subvencionira naložbe za prvo vgradnjo ali zamenjavo sistemov za ogrevanje in prezračevanje ter za investicije v energetsko obnovo stavb. Če izvedete najmanj tri ukrepe hkrati, pridobite do 30 % povračila stroškov, vloga za subvencijo se odda po izvedeni investiciji, priporoča se oddaja e-vloge prek spletne strani Eko sklada.

 

Javni poziv 99SUB-OB22 je razdeljen v 9 skupin:

 A - vgradnja solarnega ogrevalnega sistema v stavbi,

 B - vgradnja kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe,

 C - vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe,

 D - zamenjava toplotne postaje ali vgradnja toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja eno- ali dvostanovanjske stavbe,

 E - vgradnja energijsko učinkovitih lesenih oken v starejši stavbi,

 F - toplotna izolacija fasade starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe,

 G - toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju v starejši stavbi,

 H - toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo v starejši eno- ali dvostanovanjski stavbi,

 I - vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stavbi.

 

Subvencije za toplotne črpalke

Za vgradnjo toplotne črpalke v nov objekt prejmete subvencijo do 20 % stroškov, za zamenjavo stare peči za centralno ogrevanje s toplotno črpalko pa do 40 % oziroma 50 %  stroškov. Subvencije so lahko dodeljene za vgradnjo električne, plinske, sorpcijske ali hibridne toplotne črpalke sistemov zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda, toplotna črpalka pa mora dosegati predpisano sezonsko energijsko učinkovitost. Na spletni strani Eko sklada je objavljen seznam vseh dobavljivih toplotnih črpalk, ki ustrezajo predpisanim pogojem učinkovitosti.

 

Višina subvencij za toplotne črpalke

Za prvo vgradnjo toplotne črpalke zrak-voda v novi objekt lahko koristite subvencijo do 20 % vrednosti oziroma 1000 EUR. Če iztrošeno peč na drva ali peč na kurilno olje v obstoječem objektu zamenjate s toplotno črpalko, prejmete do 40 % vrednosti, vendar maksimalno 2500 EUR. Za vgradnjo geotermalne toplotne črpalke voda-voda ali geosonde je subvencija najvišja. Pripada vam subvencija do 20 % naložbe, oziroma 2500 EUR, v primeru, da gre za nov objekt. Izredno subvencijo v vrednosti 40 % naložbe oziroma do 4000 EUR pa lahko koristite v obstoječem objektu, ko iztrošeno peč na kurilno olje ali drva zamenja toplotna črpalka voda-voda (ali zemlja-voda).

eko sklad subvencije toplotne crpalke

Različni sistemi toplotnih črpalk: levo zemlja/voda (geosonda), v sredini voda/voda in desno najbolj razširjen sistem zrak/voda


Najboljše toplotne crpalke ponudnikiPreverite aktualne ponudbe dobaviteljev toplotnih črpalk v Sloveniji

Za lažjo izbiro, smo pripravili pregled ponudbe slovenskih ponudnikov toplotnih črpalk v letu 2021 s karaktreistikami. S klikom na posamičnega proizvajalca ali ponudnika dostopate do tehničnih podatkov za toplotne črpalke zrak – voda. Pregled omogoča primerjavo lastnosti med posamičnimi proizvajalci.


Če vas zamima cena toplotne črpalke, vam priporočamo uporabo aplikacije Hitro do ugodne ponudbe. Z oddajo povpraševanja pridobite ponudbe večih ponudnikov hkrati. Povpraševanje za toplotne črpalke lahko oddate TUKAJ.

baner toplotne crpalke


Visoke subvencije za peči na lesno biomaso

Višina Eko sklad subvencije je pri pečeh na lesno biomaso odvisna od tega, ali gre za prvo vgradnjo peči ali zamenjavo. Pri novih objektih prejmete 20 %, vendar ne več kot 2000 EUR pri prvi vgradnji ogrevalnega sistema, in sicer na celotnem območju RS. 50 % subvencijo, vendar ne več kot 4000 EUR, prejmete za peč na lesno biomaso pri zamenjavi stare na območjih občin, kjer ni sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka; 60 % priznanih stroškov, vendar ne več kot 5000 EUR pa samo v eni slovenski občini z sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka, to je v Celju. V novem pozivu subvencij za plinske peči ni.

 baner lesna biomasa kotli

Centralni ali lokalni prezračevalni sistem

Višina subvencije je do 20 % naložbe, vendar ne več kot 2000 EUR, za investicijo v centralni prezračevalni sistem ter 300 EUR na prezračevalno napravo za lokalno prezračevanje.

 

Okna, fasade, toplotna izolacija

Višina subvencije za okna je do 20 % stroškov naložbe v energetsko učinkovita lesena okna, vendar ne več kot 150 EUR/m2 zamenjanih oken. Pri izolacijah je višina Eko sklad subvencije do 20 % stroškov, vendar ne več kot 12 EUR/m2 toplotne izolacije fasade, strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru oziroma izolacije tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo. 

 

Solarni kolektorji, daljinsko ogrevanje

Za vgradnjo solarnih kolektorjev lahko koristite subvencijo do 30 % naložbe oziroma ne več kot 300 EUR/m2 svetle površine sprejemnikov sončne energije oziroma 600 EUR za 1 kVA inštalirane nazivne električne moči fotonapetostnih modulov. Za vgradnjo nove ali za zamenjavo stare toplotne postaje za priklop na daljinsko ogrevanje lahko prejmete do 50 % priznanih stroškov investicije. Višina subvencije Eko sklada je omejena do 3000 EUR na posamezno stanovanje.

 

Možna 100 % subvencija

Ob zamenjavi stare kurilne naprave na trdna goriva z učinkovitejšo novo kurilno napravo na lesno biomaso (peč na drva, peč na pelete, peč na sekance) lahko pridobite 100 % subvencijo, če ste lastnik ali solastnik stavbe ali dela stavbe ali najemnik občinskega stanovanja in prejemate redno denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek. Ker se subvencija nakaže neposredno na bančni račun izvajalca, prejemnikom subvencije ni treba založiti sredstev za izvedbo naložbe.

 

Socialno šibka gospodinjstva

Eko sklad prispeva k zmanjševanju energetske revščine in boljši kakovosti bivanja občanov. Omogoča subvencije za prejemnike denarnih socialnih pomoči ali varstvenega dodatka z namenom zmanjševanja porabe energije in vode, s tem pa tudi stroškov zanje.

 

100 % subvencija pri energetski obnovi bloka

Če se vaš blok prenavlja (toplotna izolacija fasade, strehe ali stropa, optimizacija ogrevalnega sistema, izvedba obsežne energetske prenove ali prenova skupne kotlovnice), lahko pridobite 100 % subvencijo za vaš delež v okviru celotne naložbe v prenovo bloka, če ste lastnik ali solastnik stanovanja v starejšem bloku in prejemate redno denarno socialno pomoč.

 

Brezplačno energetsko svetovanje

Energetski svetovalec vam lahko brezplačno svetuje, kako zmanjšati porabo energije in vode ter s tem stroške. Prejmete tudi paket preprostih naprav za zmanjšanje porabe energije in vode ter brošuro z nasveti, s katerimi lahko stroške zmanjšate za okrog 10 EUR na mesec. Za obisk z nasvetom in paketom se prijavite pri strokovnem delavcu na centru za socialno delo ali na spletni strani Eko sklada, namenjen pa je prejemnikom redne in izredne denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka.


Vsa morebitna dodatna vprašanja glede Eko sklad subvencij in kreditov napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času. 


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

Socialno šibka gospodinjstva
Eko sklad prispeva k zmanjševanju energetske revščine in boljši kakovosti bivanja občanov. Omogoča subvencije za prejemnike denarnih socialnih pomoči ali varstvenega dodatka z namenom zmanjševanja porabe energije in vode, s tem pa tudi stroškov zanje.
 
Program ZERO500
Program ZERO500 je namenjen gospodinjstvom z nizkimi prihodki. Vlagatelji prejmejo subvencijo, ki znaša 100 % upravičenih stroškov za izvedbo investicij v ukrepe učinkovite rabe energije. 
Subvencija je dodeljena za investicije v ukrepe, ki pred podpisom tripartitne pogodbe med vlagateljem, izvajalcem posameznega ukrepa in Eko skladom še ne smejo biti izvedene, in sicer za naslednje ukrepe:
• toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru, 
• toplotna izolacija zunanjih sten,
• vgradnja oken in/ali vhodnih vrat,
• zamenjava neučinkovitega sistema priprave tople vode z grelnikom vode s sprejemniki sončne energije,
• zamenjava neučinkovitega sistema priprave tople vode z grelnikom vode s toplotno črpalko, 
• lokalno prezračevanje, vgradnja z vračanjem toplote odpadnega zraka.
 
Možna tudi 100 % subvencija
Ob zamenjavi stare kurilne naprave na trdna goriva z učinkovitejšo novo kurilno napravo na lesno biomaso (peč na drva, peč na pelete, peč na sekance), lahko pridobite 100 % subvencijo, če ste lastnik ali solastnik stavbe ali dela stavbe ali najemnik občinskega stanovanja in prejemate redno denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek ali živite na območjih občin Celje, Hrastnik, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo Mesto, Trbovlje in Zagorje, kjer to dopušča prednostni način ogrevanja. Ker se subvencija nakaže neposredno na bančni račun izvajalca, prejemnikom subvencije ni treba založiti sredstev za izvedbo naložbe.
 
100 % subvencija pri energetski obnovi bloka
Če se vaš blok prenavlja (toplotna izolacija fasade, strehe ali stropa, optimizacija ogrevalnega sistema, izvedba obsežne energetske prenove ali prenova skupne kotlovnice), lahko pridobite 100 % subvencijo za vaš delež v okviru celotne naložbe v prenovo bloka, če ste: lastnik ali solastnik stanovanja v starejšem bloku in prejemate redno denarno socialno pomoč.
 
Brezplačno energetsko svetovanje 
in brezplačni paket naprav ZERO
Energetski svetovalec opravi na vašem domu meritve in izračune, na podlagi katerih vam brezplačno svetuje, kako zmanjšati porabo energije in vode ter s tem stroške. Prejmete tudi paket preprostih naprav za zmanjšanje porabe energije in vode ter brošuro z nasveti, s katerimi lahko stroške zmanjšate za okrog 10 EUR na mesec. Za obisk z nasvetom in paketom se prijavite pri strokovnem delavcu na centru za socialno delo, namenjen pa je prejemnikom redne in izredne denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka.

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.