Na Eko skladu smo preverili, kakšen porast oddanih vlog za subvencije za toplotne črpalke beležijo v letu 2019, ter kako visoke so subvencije.

 

subvencije eko sklad ogrevanje

 

Ali v letu 2019, v primerjavi z lanskim letom, beležite porast oddanih vlog za subvencije za toplotne črpalke ter koliko časa je potrebno za razrešitev subvencije?

Povpraševanja za subvencije na Eko skladu, posebno za toplotne črpalke, naraščajo že zadnja tri leta, vse od leta 2015. V 2019 za ta namen subvencije še posebej naraščajo. Do konca avgusta 2019 so bile izplačane subvencije za 4.043 toplotnih črpalk, v mesecu avgustu obdelujemo vloge prejete v marcu 2019.

Visoko število subvencij za namene ogrevanja z obnovljivimi viri je posledica zvišanih spodbud; in sicer glede na leto 2015, ko so subvencije znašale 25%, ter glede na povišanje v letu 2018, ko so se subvencije, s pozivom 54 SUB, za toplotne črpalke povišale na 50% investicije. Trenutno se na odobritev vloge za subvencijo čaka dobrih 5 mesecev, sicer pa se subvencije za toplotne črpalke nanašajo cca. 30% za novogradnje; ostalo gre za zamenjavo starih kurilnih naprav.

 


Želite preveriti cene toplotnih črpalk?

Z aplikacijo Hitro do ugodne ponudbe lahko z enim povpraševanjem prejmete ponudbe različnih ponudnikov. Preverite cene toplotnih črpalk in njihove karakteristike ter se odločite za vam najbolj primerno. Oddajte povpraševanje TUKAJ

 

baner toplotne crpalke

MOJCA VENDRAMIN eko sklad

 Na vprašanja nam je odgovorila mag. Mojca Vendramin, direktorica Eko sklada

 

Ocenjujete, da v Sloveniji sledimo nacionalnim ciljem obnovljivih virov energije ter zmanjšanja ogljičnega odtisa posameznika, smo dovolj uspešni pri tem, kje so še rezerve, kako je pri tem uspešen Eko sklad?

Rezerve so še velike; tako pri energetski obnovi svatb (menjave ogrevanja, izolacije, menjava stavbnega pohištva), predvsem pa pri prevozih – več trajnostne mobilnosti (javni potniški promet, kolesa..), sončne elektrarne za samooskrbo z električno energijo. Eko sklad uspešno nadaljuje z dodeljevanjem subvencij; delamo na tem, da so sredstva zagotovljena, da so razpisi kontinuirani in poenostavljamo postopke. Delamo vse bolj tudi na spodbudah za podjetja, kjer je še potencial ogromen.

 

subvencije toplotne crpalke eko sklad 

Število oddanih vlog za subvencije za toplotne črpalke stalno raste že od leta 2015

 

 


Višina subvencije za toplotne črpalke zrak – voda:

Če vas zanima gradnja hiše za toplotne črpalke zrak-voda lahko koristite subvencije do 20% vrednosti, oziroma 1.000 EUR, v primeru, da vas zanima nova peč za gretje ali želite zamenjati iztrošeno peč na drva ali peč na kurilno olje prejmete do 40% vrednosti - 2.500 EUR subvencije, najvišja vrednost subvencije - 50%, oziroma 3.200 EUR, je možna v primeru, če gre za zamenjavo stare peči na drva ali kurilno olje v določenih občinah s sprejetim posebnim odlokom o kakovosti zraka (Mestna občina Kranj, Mestna občina Celje, Mestna občina Maribor, Hrastnik, Zagorje, …).

toplotna črpalka zrak voda


Višina subvencije za toplotne črpalke voda – voda:

V primeru gradnje hiše za toplotne črpalke voda - voda ali zemeljski sistem, imenovan geosonda, vam pripada višina subvencije do 20% naložbe, oziroma 2.500 EUR. Do 40% naložbe, oziroma 4.000 EUR subvencije vam pripada, če v vaši hiši toplotna črpalka voda – voda zamenja iztrošeno peč na kurilno olje ali drva. Ter do 50% subvencije, oziroma 5.000 EUR ste upravičeni v primeru, če staro peč na kurilno olje zamenjate in bivate v občini, kjer je zaradi preveč onesnaženega zraka sprejet poseben odlok o kakovosti le-tega (Mestna občina Kranj, Mestna občina Celje, Mestna občina Maribor, Hrastnik, Zagorje, …).

toplotna voda voda


 

Povezane vsebine


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.