Kaj investitorje najpogosteje zanima o subvencijah?

Objavljamo nekaj odgovorov svetovalcev Eko sklada na vprašanja bralcev o pogojih za pridobitev subvencij ali za kreditiranje. 

EKO SKLAD POGOSTA VPRASANJA

Subvencija za obnovo ogrevanja prostorov in sanitarne vode ter povečanje energetske učinkovitosti hiše

Vprašanje: Zanima nas pridobitev Eko sklad subvencije pri zamenjavi peči na kurilno olje s toplotno črpalko, hkrati pa tudi izolacija strehe starejše hiše in ogrevanje sanitarne vode s solarnimi kolektorji. Ali smo upravičeni do subvencije Eko sklada ter kakšen je postopek priglasitve?

Odgovor: Na Eko skladu je odprt javni poziv 74SUB-OB19, na katerega se lahko prijavite. Vloga se odda po izvedeni naložbi, vloge ni potrebno oddati pred začetkom del in naknadno pošiljati zaključne dokumentacije.

Postopek za pridobitev subvencije je sledeč:

 1. odločitev za naložbo in pridobivanje ponudb, seznanitev s pogoji javnega poziva 74SUB-izbira predračuna in izvajalca,
 2. izvedba naložbe in zbiranje dokumentacije za priloge k vlogi za subvencijo, zaključek del in plačilo,
 3. oddaja vloge na Eko sklad, prejem odločbe o sofinanciranju,
 4. izplačilo subvencije.

Subvencija je pri starejših stavbah na voljo za več ukrepov zmanjšanja porabe energije:

 • vgradnja solarnega ogrevalnega sistema,
 • vgradnja kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje,
 • vgradnja plinskega kondenzacijskega kotla za centralno ogrevanje starejše stanovanjske stavbe,
 • vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe,
 • priključitev eno- ali dvostanovanjske stavbe na sistem daljinskega ogrevanja,
 • vgradnja energijsko učinkovitih lesenih oken v starejši stanovanjski stavbi,
 • toplotna izolacija fasade starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe,
 • toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru v starejši stanovanjski stavbi,
 • toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo v starejši eno- ali dvostanovanjski stavbi,
 • vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stanovanjski stavbi.
 • EKO SKLAD POGOSTA VPRASANJA obnova kotlovnice

Primer fotografije obnovljene kotlovnice, poslane na Eko sklad kot dokazilo o izvedeni naložbi


Zamenjava azbestne strehe

Vprašanje: Smo upokojenci in bi radi zamenjali azbestno streho z ekološko ali kakšno drugo. Ali kot upokojenci lahko zaprosimo za subvencijo? Kakšen je postopek in pogoji. Hvala in lep pozdrav!

Odgovor: Za zamenjavo azbestne kritine je možno pridobiti le kredit kot občan na javnem pozivu 67ob22. Lahko zaprosite za subvencijo kot občan na javnem pozivu 74 sub ali kot pravna oseba na javnem pozivu 92 FS za ukrep zamenjava toplotne izolacije (priznane stroške preverite v javnem pozivu). Več o postopkih in pogojih si lahko preberete na spletni strani Eko sklada.


Zamenjava oken

Vprašanje: Pozdravljeni, odločam se za zamenjavo oken na balkonu (plastična) in me zanima če sem upravičena do kakršnekoli pomoči subvencije? Dolžina balkona je cca.4 m !

Odgovor: V javnem pozivu 74 sub je mogoče zamenjati okna v lesena. Okna morajo biti ustrezna na našem seznamu. Več o pogojih si lahko preberete v javnem pozivu.

Vloge in vse druge dokumente (npr. dopolnitve, dopise) lahko pošljete po pošti ali po ELEKTRONSKI POTI - tudi BREZ varnega elektronskega podpisa, in sicer izključno na elektronski naslov: vloge@ekosklad.si.


Peč na pelete

Vprašanje: Spoštovani, pred štirimi leti smo zamenjali peč na drva za etažno toplovodno peč na pelete, za katero smo prejeli subvencijo. Želimo jo zamenjati za močnejšo, saj smo takrat očitno vgradili prešibko. Ne segreje. Zanima me,ali v tem primeru lahko podamo vlogo za subvencijo? Za vaš odgovor prav lepa hvala.

Odgovor: Vgrajenih gradbenih proizvodov, strojnih naprav in opreme, za katere je bila dodeljena nepovratna finančna spodbuda, ni dovoljeno odstraniti najmanj 3 (tri) leta po izplačilu nepovratne finančne spodbude. V kolikor je ta rok že potekel, lahko ponovno zaprosite za nepovratno spodbudo.


pasica aplikacija

Obnova strehe

Vprašanje: Zanima me, ali lahko dobim subvencije za obnovo strehe - zamenjava azbestnih plošč in izolacija strehe, ter če, v kolikšni višini in kakšni so pogoji pridobitve?

Odgovor: Pri prenovi strehe je mogoče pri Eko skladu pridobiti nepovratno finančno spodbudo za izolacijo ne pa za azbestno kritino. Za azbestno kritino je možno pridobiti le ugoden kredit za menjavo strešne kritine. V kolikor ste vsaj polovični solastnik hiše ter prejemate vsaj 12 mesecev redno denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek lahko kandidirate za nepovratno finančno spodbudo na javnem pozivu , kjer na podlagi predhodnega ogleda energetski svetovalec oceni v kakšni meri se prenovi stanovanjska hiša.

Če redne denarne pomoči ali varstvenega dodatka ne prejemate je za vaš primer aktualen javni poziv 74SUB-OB19 in sicer ukrep H Izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru, ter javni poziv 67OB22B ukrepa: D. Zmanjšanje toplotnih izgub toplotnega ovoja stavb in I. Nadomeščanje materialov, ki vsebujejo nevarne snovi, in ravnanje z biološko razgradljivimi odpadki iz gospodinjstva če se gre za azbestno kritino, ki omogoča kreditiranje te investicije.

Vsota nepovratne finančne spodbude in kredita ne sme presegati priznanih stroškov kreditirane naložbe, razen v primeru, če se dodeljena nepovratna finančna spodbuda izplača izključno za delno poplačilo odobrenega kredita Eko sklada. Prilagam še povezavo za izračun potrebne debeline izolacije strehe, ki ustreza pogojem javnega poziva.

Postopek oddaje vloge za 74SUB-OB19 priporočeno na pošto je sledeč:

Po zaključku del izpolnite vlogo in priložite:

 • račun za izvedbo toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru, ki mora vključevati popis del, vrsto, debelino, toplotno prevodnost (λ) in površino toplotne izolacije;
 • dokazilo o plačilu celotnega računa
 • izjava o lastnostih toplotne izolacije, skladna z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov ali po ZGPro-1, če podatek o toplotni prevodnosti (λ) toplotne izolacije ni naveden na računu;
 • fotografija, posneta v času izvajanja naložbe, tako da je vidna vrsta in debelina novo vgrajenega toplotno izolacijskega materiala (posnetek merilnega traku ob vgrajenem materialu);
 • fotografije izvedene naložbe in sicer fotografije izolirane površine po izvedbi naložbe toplotne izolacije ravne strehe, poševne strehe (z notranje strani) ali stropa proti neogrevanemu prostoru.

Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 20 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 12 EUR na m2 toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru. Postopek oddaje vloge za kredit 67OB22 priporočeno na pošto je sledeč:

Pred začetkom del izpolnite vlogo in priložite:

 • predračune z natančno navedeno vrsto izolacijskega materiala, kritine, popis del, vrsto, debelino, toplotno prevodnost (λ) in površino toplotne izolacije, ki bo vgrajen.
 • kopijo obstoječega gradbenega dovoljenja
 • morebitna soglasja solastnikov (obrazec je v vlogi).

Eko sklad vam nudi tudi brezplačno pomoč pri odločanju za naložbo in izpolnjevanju vloge ter brezplačno energetsko svetovanje v mreži ENSVET, financirani s strani Eko sklada.


Vsa morebitna dodatna vprašanja glede Eko sklad kreditov in subvencij napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času. 

Povezane vsebine


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.